Evropa

Predsednica francuske narodne skupštine Jael Bron-Pive: Glas Nacionalnog okupljanja će se čuti

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2024

-

23:40

Predsednica francuske narodne skupštine Jael Bron-Pive: Glas Nacionalnog okupljanja će se čuti
AP/Christophe Ena - Copyright AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica francuske narodne skupštine Jael Bron-Pive ocenila je danas "nenormalnim" to što će Nacionalno okupljanje (RN) biti isključeno iz skupštinskih tela i iznela uveravanje da će se njegov glas čuti u telima skupštine, jer će liderka te poslaničke grupe Marin Le Pen učestvovati u procesu utvrđivanja dnevnog reda. 

Ona je kazala da se uvek zalagala za to da sve političke snage budu zastupljene u telu koje je zaduženo za unutrašnju organizaciju rada skupštine, preneo je Figaro.

Bron-Pive je izrazila žaljenje što su "predsednici grupa, posebno oni iz Novog narodnog fronta, odbili sporazum o raspodeli pozicija", primoravajući ih da pribegnu glasanju i pozvala različite političke snage da se brzo dogovore kako bi izgradile "pakt za akciju" za Francuze. 

"Hitno je da razgovaramo među sobom kako bismo postigli dogovor, blokirana skupština nije moguća", rekla je ona.

Bron-Pive je u četvrtak osvojila 220 glasova i ponovo postala predsednica skupštine, dok je njen glavni rival komunista Andre Šasen, vođa grupacije Demokratske i republikanske levice, dobio 207 glasova u tesnoj trci koja je zahtevala tri kruga glasanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa