Evropa

Ruski državni tužilac tražio 18 godina zatvora za Gerškoviča

Komentari

Autor: Tanjug

19/07/2024

-

12:52

Ruski državni tužilac tražio 18 godina zatvora za Gerškoviča
Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski državni tužilac zatražio je 18 godina zatvora za američkog novinara lista "Wall Street Journal" Evana Gerškoviča, osumnjičenog za špijunažu, saopštila je danas pres-služba regionalnog suda. Kako je prenela agencija RIA Novosti, tužilaštvo je zatražilo kaznu strogog zatvora u ovolikom trajanju.

Gerškovič se pojavio u četvrtak na sudu u Rusiji na saslušanju po optužbama za špijunažu. Suđenje se odvijalo iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, gradu na Uralskim planinama gde je 32- godišnji novinar bio i pritvoren, prenosi AP.

Ročište u suđenju pomereno je na jučerašnji dan umesto da bude održano 13. avgusta i ta odluka o pomeranju datuma doneta je na zahtev Gerškovičeve odbrane.

Novinar se suočava sa optužbama za špijunažu, a Gerškovic, "Wall Street Journal" i vlada Sjedinjenih Američkih Država nazvali su tužbe lažnim i politički motivisanim.

Prema ruskom tužilaštvu, Gerškovič se tereti da je, po instrukcijama CIA, u martu 2023. prikupio "tajne informacije u Sverdlovskoj oblasti o aktivnostima odbrambenog postrojenja NPK Uralvagonzavod JSC za proizvodnju i popravku vojne opreme".

Ruski FSB objavio je 30. marta 2023. da je Gerškovič uhapšen u Jekaterinburgu pod sumnjom za špijunažu za vladu SAD i on je prvi američki novinar koji je uhapšen u Rusiji pod optužbom za špijunažu od kraja Hladnog rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa