Evropa

Da li Starmer želi da "resetuje" odnose sa EU: Samit EPZ prilika da se novi premijer britanije uklopi u evropsku elitu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

13:00

Da li Starmer želi da "resetuje" odnose sa EU: Samit EPZ prilika da se novi premijer britanije uklopi u evropsku elitu
Kir Starmer - Copyright Tanjug AP/Stefan Rousseau/PA via AP, Pool

veličina teksta

Aa Aa

Samit Evropske političke zajednice održava se danas u Londonu, uz učešće 47 lidera Evropskog kontinenta i uz domaćinstvo novog britanskog premijera Kira Starmera.

Britanski parlamentarni izbori, na kojima je Starmerova Laburistička partija odnela apsolutnu pobedu, samo što su završeni, a novi premijer je dobio priliku da organizuje jedan od najvećih političkih skupova Evrope u poslednjih par godina.

On definitivno želi da resetuje odnose Britanije sa Evropom, piše briselski "Politico", što je korak koji nisu bili spremni da učine njegovi prethodnici iz Konzervativne partije, ali je značajno napomenuti da je Riši Sunak "omogućio" Starmeru da danas bude domaćin samita, jer je zakazao mesto i vreme održavanja.

Starmerova agenda u vezi sa ovim samitom je po svemu sudeći dvojaka. S jedne strane Starmer je čvrsto istakao da želi reset odnosa sa Evropom, tj. Evropskom unijom, a u pogledu odnosa ka ratu u Evropi, ekonomiji i bezbednosti u okviru migracija, na čemu će biti fokus samita.

S druge strane, Iako briselski portal tvrdi da događaj nije deo Starmerovog "masterplana da se uklopi u evropsku elitu", ostaje činjenica je ovo skup koji u maksimalnom obimu okuplja lidere kontinenta, a na kojem je upravo on domaćin.

Kao takav, on zauzima mesto koje su konzervativci nakon Bregzita ispustili, sve više se izolujući od ostatka kontinenta po principu: "Magla na Kanalu - kontinent je odsečen [od Britanije]".

Reset odnosa - korak ka poništavanju Brexit-a?

Upravo pomenuti reset odnosa između Evrope (Evropske unije) i Britanije, za Starmera, koji je zauzeo mesto Rišija Sunaka, pratioca konzervativne politike zadržavanja iste političke pozicije bez obzira na okolnosti, moglo bi da se ispostavi kao ključno stanovište spoljne politike.

"Evropska politička zajednica će ispaliti metak iz startnog pištolja za novi pristup ove vlade Evropi. Ne možemo dozvoliti da izazovi nedavne prošlosti definišu naše odnose budućnosti", rekao je Starmer u sredu uveče najavljujući samit, prenosi "Politico".

Nedavna prošlost u ovom slučaju je svakako Bregzit koji je izveo Veliku Britaniju iz Evropske unije, okrenuvši prilike u ovoj zemlji ka sebi samoj, nateravši je da se bavi sobom i da ne utiče u tolikoj meri na zbivanja na svetskoj sceni.

Ipak, rat koji se vodi na istoku Evrope u potpunosti je preoblikovao odnose. Jedna od vodećih ekonomija, ali i političkih entiteta, Evrope želi da se uključi više u procese odlučivanja, kako po pitanju vojne pomoći Ukrajini, tako i ekonomskih tokova Evrope, ali i pitanja migracija koja je opterećuju.

Na samit su pozvane sve evropske zemlje, osim Rusije i Belorusije, a upravo tema pomoći Ukrajini je na visokom mestu agende sastanka, jer se očekuje da se borbe intenziviraju tokom leta, piše britanski "Sky".

Navodi se i zabrinutost britanske politike u vezi sa mogućom pobedom Donalda Trampa na izborima u novembru, a u svetlu atentata koji je na njega izvršen za vikend, što bi moglo da rezultuje povlačenjem vojne pomoći Ukrajini od strane SAD.

U tom delu, očekuje se jedinstven stav najkrupnijih evropskih podržavalaca Ukrajine da po svom opredeljenju nastave sa vojnom pomoći Ukrajini, što su u protekle dve i po godine rata govorili, obećavali i činili.

profimedia

 

Pitanja bezbednosti, međutim, uključuju širi front tema od rata u Ukrajini, a pitanje migracija je jedno od najvažnijih po Britaniju, ali i po Evropu u celini.

"Uoči samita, premijer je rekao da je izazov ilegalne migracije širom Evrope i postojanje grupa za krijumčarenje ljudi jedan od onih na kojima će Velika Britanija preuzeti vodeću ulogu u rešavanju – pitanje koje je Riši Sunak stavio visoko na dnevni red na prethodnim sastancima samita", napisao je britanski "Sky".

Ono što se očekuje u saopštenju nakon samita, a informacija počiva na dobro obaveštenim izvorima, je da bi stav o migracijama mogao da bude objavljen posle bilateralnog sastanka Starmera sa predsednikom Makronom večeras, pošto je predviđena saradnja sa francuskim vlastima u vezi sa prelaskom Lamanša.

Pitanje prelaska kanala nije samo unutrašnje pitanje Britanije, ali je zato pitanje transfera azilanata, koji nisu uspeli u svojoj nameri da ostanu u Britaniji, u Ruandu bilo jedno od ključnih u kampanji, a nakon što je taj dogovor Starmer porušio, on je u potrazi alternativnog rešenja, koje će, po svemu sudeći, tražiti u razgovorima sa Makronom, ali i drugim liderima.

Svoju nameru da iz korena promeni pristup i politike Starmer je izrazio sledećim rečima:

"Moja vlada je izabrana sa mandatom za promene. Zamolio sam Britance da mi sude po mojim delima, a ne rečima. Ovaj sastanak evropskih lidera je prilika da nastavimo i počnemo da ispunjavamo prioritete naroda. Moći ćemo samo da da obezbedimo naše granice, podstaknemo ekonomski rast i odbranimo naše demokratije ako radimo zajedno", rekao je Starmer, prenosi "Sky".

O promenama pristupa Starmer je govorio i kada je rekao da Evropa ne može da bude "posmatrač u ovom poglavlju istorije", pa ostaje pitanje da li je govorio o Evropi ili Britaniji, a posledično da li ih on posmatra kao jedan entitet, ne samo na rečima.

"Političko brzo upoznavanje" - temelj za sprovođenje politika

Moguće "zaobilaženje" rešenja koje je doneo Bregzit nije jedina promena koju donosi Starmer u ovom, svojevrsnom "ponovnom otvaranju" Britanije ka Evropi.

Sam samit je opisan kao "političko brzo upoznavanje", tj. prilika da se sretnu i pozdrave desetine evropskih lidera u jednom danu. Format EPZ, koji je po broju učesnika manji nego Generalna skupština UN-a, ali širi od sastanaka Saveta EU, ostavlja "vreme i prostor za kolebanje i postupanje", rekao je jedan evropski diplomata, koji je bio anoniman, preneo je "Politico".

"Ovi EPZ sastanci su uvek lagani kada je u pitanju dnevni red plenarnog sastanka. Većina lidera je najsrećnija kada ima dovoljno vremena za bilateralne sastanke sa drugima. To je skoro kao bazar gde svi dolaze sa malim spiskovima obaveza koje žele da reše sa jednim ili više njih", opisao je diplomata.

Spisak obaveza novog britanskog premijer je dugačak, jer on želi napredak u pogledu migracija preko Kanala, reviziju "pokvarenog" trgovinskog sporazuma Borisa Džonsona o Bregzitu i široki novi bezbednosni pakt sa EU koji pokriva sve od lanaca snabdevanja do razmene obaveštajnih podataka.

Za razgovore sa najrelevantnijim ljudima u Evropi na sve ove komplikovane teme bili bi potrebni meseci. Na ovaj način Starmer je pokazao i sopstveni pragmatizam, čineći u jednom danu ono za šta bi mu inače trebalo mnogo vremena.

Briselski "Politico" napominje da je na isti način Starmer već iskoristio prošlonedeljni skup NATO-a u Vašingtonu da iznese predlog bezbednosnog pakta sa kolegama iz EU i pokrene razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom o "dubokom" bilateralnom odbrambenom sporazumu.

"Ovo su sastanci za koje bi nam verovatno bili potrebni meseci, meseci i meseci da se uklopimo kao tim, kada ne bismo iskoristili ovaj samit i samit EPZ za potrebe tih odnosa", rekao je Starmer novinarima na svom putu u Vašington.

profimedia

 

Prilika da se na samitu odjednom susretne sa više od 45 evropskih lidera, da ih upozna i da im predstavi osnove svojih politika i stavova, nije bez osnova, jer je u pripremi za samit pažnju obratio pre svega na sopstveni komšiluk.

Starmer je cele ove nedelje dao prioritet razgovorima sa svoja dva najbliža suseda.

On je u sredu, u ovoj mini diplomatskoj ofanzivi, ugostio irskog premijera Sajmona Harisa na večeri u svojoj seoskoj rezidenciji Čekers, a predmet razgovora je bilo davanje imuniteta uključenima u zločine u Severnoj Irskoj u vreme "Nevolja", tj. sukoba lojalista, britanske milicije i vojske protiv proirskih republikanaca u Severnoj Irskoj.

Teška tema koja opterećuje odnose Britanije i Irske, čini se, prošla je vrlo lako u javnosti obe zemlje, a svoje oduševljenje sastankom nije krio irski premijer, koji je i sam novoizabran na tu funkciju.

Pozdravljajući Harisa, Starmer je rekao da je "veoma zadovoljan što je imao ovu vrlo ranu priliku za ono što vidim kao resetovanje, jačanje i produbljivanje naše veze", na šta je Haris odgovorio: "I meni je drago što sam ovde, da vam lično čestitam. To nam mnogo znači, mnogo znači Irskoj", rekao je Haris, preneo je "Guardian".

Pre sastanka, irski premijer je rekao i da je "potpuno posvećen jačem, uzajamnom poštovanju i ambicioznijem partnerstvu između obe zemlje i da se baci na posao kako bi se to desilo".

Osim Irske, tj. sastanka sa irskim premijerom, britanski mediji posebno ističu bilateralni sastanak Starmera i Makrona, koji je pokretač koncepta EPZ. O očekivanjima od tog sastanka, iz Jelijsejske palate je rečeno da je to prilika za predstavljanje vizije reseta odnosa.

"Biće to prilika za laburističkog premijera da predstavi svoju viziju resetovanja odnosa između Ujedinjenog Kraljevstva i EU", rekao je zvaničnik Jelisejske palate u utorak, prenosi "Politico".

Komentari (0)

Evropa