Evropa

Kralj Čarls izneo planove vlade premijera Kira Starmera za narednu godinu

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2024

-

14:35

Kralj Čarls izneo planove vlade premijera Kira Starmera za narednu godinu
Tanjug/AP/Royal Household - Copyright Tanjug/AP/Royal Household

veličina teksta

Aa Aa

Britanski kralj Čarls III izneo je planove vlade premijera Kira Starmera za narednu godinu u parlamentu.

Planovi uključuju nacionalizaciju železnice, modernizaciju sistema azila i imigracije, kao i ukidanje oslobađanja od PDV-a za privatne škole, preneo je BBC. Prema Starmerovom mišljenju, planovi će "skinuti kočnice sa Britanije".

Paket od više od 35 zakona će se fokusirati na razvoj privrede, reformu zakona o planiranju kako bi se olakšala izgradnja domova i ubrzanje realizacije velikih infrastrukturnih projekata, poboljšanje transporta i otvaranje radnih mesta, preneo je Rojters.

U govoru kralja Čarlsa, koji je izneo planove vlade, uspostavljen je novi ton u britanskoj politici, koji promoviše služenje, a ne sopstvene interese, nešto za šta laburisti kažu da se ukorenilo tokom 14 godina često haotične vladavine Konzervativne stranke.

"Zakonodavni program moje vlade će biti vođen misijom i zasnovan na principima bezbednosti, pravičnosti i mogućnosti za sve", istakao je kralj Čarls iznoseći planove vlade Kira Starmera.
Laburisti su osvojili 4. jula 411 poslaničkih mesta u parlamentu, čime je Starmer postao najmoćniji nacionalni lider od vremena bivšeg premijera Tonija Blera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa