Evropa

Komunista na čelu francuskog parlamenta: Ko je Andre Šasen?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2024

-

12:31

Komunista na čelu francuskog parlamenta: Ko je Andre Šasen?
Andre Šasen - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Borba za prava poljoprivrednika, zaštita životne sredine i pitanje Ukrjaine su ono što se stavlja u kontekst kada se govori o komunističkom poslaniku  Andru Šasenu koji ima izvesne šanse da postane novi predsednik francuskog Parlamenta, i koji je zbog svojih belih brkova na političkoj sceni poznat i pod nadimkom "Deda".

Naime, četiri parlamentarne stranke francuskog levičarskog bloka dogovorile su da predsednik  Šasen postane kandidat za predsedavajućeg Nacinalne skupštine.

Ova odluka došla je nakon nekoliko dana teških pregovora u kojima se raspravljalo o pet kandidata, ali je levičarski savez na kraju pristao je da se okupi oko 74-godišnjeg veterana i komunističkog poslanika Andrea Šasen, i to manje od 24 sata pre nego što je planirano glasanje.

I ako dolazi iz najmanje parlamentarne formacije levice, Šasen je okaraterisan je kao neko ko ima "profil kadnidata oko kojeg je moguć konsenzus", prenose francuski mediji.

"Njega svi poštuju i on bi mogao da bude faktor ujedinjenja i izvan bloka Novi narodni front (NNF)", izjavio je za pariski dnevnik jedan član Ekološke stranke, uz upozorenje da je put od jedinstvenog kandidata levice do predsedavajućeg narodne skupštine - pun izazova.

Naime, sa oko 190 poslanika, NNF ima najveći broj poslanika, ali nije imun na moguće saveze i okolnosti koji utiču na dinamiku odnosa između centrista i desnice.

Andre Šasen je član Komunističke partije Francuske od svoje 16. godine. Poreklom iz Saint-Amant-Roche-Savineu Auvergneu. Kao mladić je krojio svoju političku karijeru na lokalu ali je njegova politička biografija počela jako brzo da raste. Francuski medji navode i da je na političkoj sceni poznat i po svojim belim brkovima, pa mu je shodno tome dodeljen i nadimak "Dede".

profimedia

 

Kako prenosi ladepeche.fr, Šasenov put do francuskog parlamenta je bio dug. On je najpre bio gradonačelnik svoje opštine, potom regionalni savetnik, zatim generalni savetnik, a prvi put je izabran za zamenika stranke 2002. godine, čime je zvanično obeležen i početak njegove duge parlamentarne karijere.

Koje teme su mu u fokusu?

Francuski portal naovdi da je Šasen prepoznat po svojoj posvećenosti poljoprivrednicima, takođe da se istakao i zbog svoje posebne pažnje posvećene zaštiti životne sredine. Pažnju je skrenuo i 2008. godine tako što je potkopao vladin zakon Fransoa Fijona o GMO i to zahvaljujući usvajanju amandmana kojim se ograničava njihov uzgoj.

Portal libertaton navodi i da je od onog trentuka kada je ušao u skupštinu negovao popularnost koja nije opadala ni u vreme kada je aktunelni predsednik Francuske Emanuel Makron počeo ubrzaono da izbija na vrh političke scene.

Od 2012. godine bio je i predsednik grupe "Demokratska i republikanska levica", a reč je o grupi komunista i njihovih saveznika u Skupštini, piše liberation.

profimedia

 

Na međunarodnom planu, Šasen je zauzeo stavove koji su izazvali kontroverzu. Njegov glas protiv sporazuma o pridruživanju između Gruzije i Evropske unije, kao i sporazuma sa Ukrajinom, 2016. godine, zaradio je brojne kritike. On je svoje stavove pravdao strahom da će se odnosi Rusije i Ukrajine dodatno pogoršati. Njegova grupa, međutim, glasa za rezoluciju za "podršku Narodne skupštine Ukrajini i osudu rata koji vodi Ruska Federacija" 2022. godine.

U svakom slučaju, njegov izbor za šefa Skupštine još uve nije definitivan. Iako Novi narodni front predstavlja najveći blok u većnici, postoji mogućnost da bude poražen kada bi se Makron desnica udružili iza zajedničkog kandidata. U slučaju da izdejstvuje definitivnu pobedz, on bi bio prvi komunista na nekoj ovako prestižnoj poziciji.

Izbor budućeg predsednika franuske skupštine put do još veće nagrade

Izbor budućeg predsednika franuske skupštine pretavlja spremnosti i kapacitet svake političke grupe da izgradi mostove unutar rascepkanog zakonodavnog tela u kojem nijedna stranka nema apsolutnu većinu. Ko god uspe, bio bi na korak do još veće nagrade: premijerske funkcije i sposobnosti formiranja vlade, piše Politico.

Takođe, imenovanje kandidata označava i potencijalne saveze između različitih blokova.

Ukoliko levičarska koalicija ne bi uspela da izabere nekoga iz svojih partija, francuski predsednik Emanuel Makron bi to mogao da iskoristi kao izgovor da ne imenuje levičarskog premijera. Zbog toga je levici zajedništvo ovog puta važno, piše Euronews.

Tanjug/AP/Michel Euler

 

To bi dalje značilo Makronu da izdejstvuje još neku jaku poziciju, kao što je šef finansijske komisije koji se bira u petak ili subotu.

S tim u vezi poslanici levice već su jasno stavili do znanja da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spreče RN da zauzme ključne pozicije, rekla je u utorak novinarima predsednica Zelenih u Narodnoj skupštini Sirijel Šatelen.

Od srede uveče, samo nekoliko drugih kandidata zvanično se izjasnilo da se kandiduje za predsednika Narodne skupštine. Među njima je i odlazeća predsednica Jael Braun-Pivet iz Makronovog tabora, koja se nada da će zadržati svoje mesto uz podršku konzervativnije desničarske stranke Republikanci (LR).

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa