Evropa

Makron prihvatio ostavku Atala i svih ministara u francuskoj vladi

Komentari

Autor: Euronews

16/07/2024

-

18:45

Makron prihvatio ostavku Atala i svih ministara u francuskoj vladi
Tanjug/AP/Aurelien Morissard - Copyright Tanjug/AP/Aurelien Morissard

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron zvanično je prihvatio ostavku premijera Gabrijela Atala i njegove vlade.

Makron je zvanično prihvatio ostavku vlade nakon mesec dana političkih previranja u Francuskoj.

Atal i njegov kabinet ostaće na funkciji tokom predstojećih Olimpijskih igara u Parizu, odnosno dok ne bude imenovan novi šef vlade, prenosi Euronews.

Bivši premijer i njegov kabinet biće odgovorni samo za ubrzavanje tekućih poslova kako bi se osigurao kontinuitet. Stoga, vlada u ostavci ne može preduzimati nikakve političke mere tokom ovog perioda.

Makron je ranije danas obavestio članove dosadašnje vlade da namerava da prihvati Atalovu ostavku, koji ju je podneo dan posle drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora, ali je Makron odbio, tražeći od njega da "za sada ostane na funkciji predsednika francuske vlade" kako bi "obezbedio stabilnost zemlje".

Kako su preneli mediji, Makron je zahvalio premijeru i ministrima na dosadašnjem radu, što je propraćeno aplauzom.

Makron je u obraćanju vladi ponovio da je "definisao pravila nakon što se suočio sa nedostatkom većine" dan nakon parlamentarnih izbora 7. jula.

"Odgovornost odlazeće većine je da stavi na sto predlog u cilju formiranja većinske koalicije ili širokog parlamentarnog saveza", rekao je on liderima svoje centrističke koalicije Zajedno, dok su pregovori u toku, posebno sa desnicom.

Nakon drugog kruga izbora, levičarska koalicija Novi narodni front (NFP) osvojila je 182 mesta u parlamentu, pokazuju podaci francuskog ministarstva unutrašnjih poslova. Centristički blok Zajedno osvojio je 168 poslaničkih mesta, a na trećem mestu je ultradesničarska partija Nacionalno okupljanje koja je osvojila 143 mesta.

 

Komentari (0)

Evropa