Evropa

Stranke levice postigle dogovor oko kandidata za predsedavajućeg francuske skupštine

Komentari

Autor: Tanjug

18/07/2024

-

10:38

Stranke levice postigle dogovor oko kandidata za predsedavajućeg francuske skupštine
Tanjug/AP/Michel Euler - Copyright Tanjug/AP/Michel Euler

veličina teksta

Aa Aa

U nedostatku dogovora oko zajedničkog kandidata za novog premijera francuske vlade, četiri parlamentarne stranke francuskog levičarskog bloka uspele su da se dogovore u sredu uveče oko zajedničkog kandidata za predsedavajućeg Nacionalne skupštine.

Levica je saglasna da je komunista Andre Šasen, vođa grupacije Demokratske i republikanske levice, koja obuhvata devet poslanika Komunističke partije Francuske i nekoliko članova stranke Ultramarin koja okuplja predstavnike francuskih prekomorskih teritorija, dobar kandidat za predsedavajućeg skupštine, prenosi Figaro.

Iako dolazi iz najmanje parlamentarne formacije levice, Andre Šasen ipak ima "profil kadnidata oko kojeg je moguć konsenzus", potvrđeno je iz nekoliko dobro upućenih izvora.

"Njega svi poštuju i on bi mogao da bude faktor ujedinjenja i izvan bloka Novi narodni front (NNF)", izjavio je za pariski dnevnik jedan član Ekološke stranke, uz upozorenje da je put od jedinstvenog kandidata levice do predsedavajućeg narodne skupštine - pun izazova.

Sa oko 190 poslanika, NNF ima najveći broj poslanika, ali nije imun na moguće saveze i okolnosti koji utiču na dinamiku odnosa između centrista i desnice.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa