Evropa

Stranački kolega nasleđuje Kaju Kalas: Kristen Mihal imenovan za mandatara za sastav nove estonske vlade

Komentari

Autor: Tanjug

16/07/2024

-

18:39

Stranački kolega nasleđuje Kaju Kalas: Kristen Mihal imenovan za mandatara za sastav nove estonske vlade
Stranački kolega nasleđuje Kaju Kalas: Kristen Mihal imenovan za mandatara za sastav nove estonske vlade - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Estonije Alar Karis poverio je danas Kristenu Mihalu, kandidatu za premijera Reformske stranke, da bude mandatar za sastav nove vlade.

Mihal ima 14 dana da formira vladu, a parlament mora da izglasa da novi kabinet stupa na dužnost, preneo je estonski javni servis ERR.   

Očekuje se da će nova estonska vlada stupiti na dužnost početkom avgusta.

Premijerka Kaja Kalas iz Reformske stranke podnela je ostavku u ponedeljak, ali će ostati na funkciji vršioca dužnosti dok nova vlada ne položi zakletvu. 

Kalas je nominovana za visoku predstavnicu EU za spoljnu politiku i bezbednost.

Nakon sastanka sa stranačkim liderima u ponedeljak, Karis je rekao da će Reformska stranka, Socijaldemokratska partija i stranka Estonija 200 najverovatnije formirati vladu.

"Moji razgovori sa šefovima partija zastupljenih u parlamentu jasno su mi dali do znanja da s obzirom na trenutni odnos snaga u nacionalnoj politici, koalicija Reformske partije, socijaldemokrata i Estonije 200 ima najbolje šanse da formira ono što će nadamo da će biti vlada sa jakom parlamentarnom većinom", naveo je Karis u saopštenju.  

 Karis je naglasio da bi nova vlada morala da se fokusira na ekonomiju, povećanje standarda i  nacionalnu bezbednost.

Karis je naveo da bi promena vlade takođe mogla da dovede do konstruktivnije atmosfere u parlamentu između vladajuće koalicije i opozicije.

Reformska stranka, Socijaldemokratska partija i stranka Estonija 200 zajedno vladaju od maja 2023. godine, a počele su nove koalicione pregovore 8. jula.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa