Evropa

Portugal potencijalno daje prednost bakru nad litijumom u procesu zelene tranzicije

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2024

-

17:51

Portugal potencijalno daje prednost bakru nad litijumom u procesu zelene tranzicije
Portugal potencijalno daje prednost bakru nad litijumom u procesu zelene tranzicije - Copyright Euronews/Nataša Djulić Banović

veličina teksta

Aa Aa

Portugalska vlada završava strateški plan za istraživanje sirovina koje su ključne za zelenu tranziciju, a bakar bi mogao da dobije prioritet nad litijumom, izjavila je danas ministarka životne sredine i energetike Marija da Graka Karvaljo.

Istakla je da Portugal "ima mnogo ključnih sirovina za zelenu tranziciju, kao što je bakar, koji je neophodan za električne automobile".

U Portugalu se nalazi najveći rudnik bakra u EU, kojim upravlja Lundin Mining  iz Toronta, a ova zemlja takođe proizvodi litijum za keramičku industriju i ima velika nalazišta litijuma za baterije.

"Imamo veliki potencijal za istraživanje bakra, već imamo veliku tradiciju i nastavićemo da ulažemo. Kada posmatramo ključne sirovine, moramo uzeti u obzir litijum, ali on nije jedini, niti možda najvažniji", zaključila je Da Graka Karvaljo.

Ona je rekla da bi strateški plan trebalo da bude predstavljen 22. jula, prenosi Rojters.

Evropa ima za cilj da obezbedi veću bezbednost i smanji zavisnost od uvoza materijala neophodnih za zelenu tranziciju iz zemalja kao što je Kina.

Prethodna vlada Portugala planirala je da proda na aukciji dozvole za istraživanje litijuma u ​​šest oblasti na severu i u centru zemlje.

Međutim, zabrinutost u vezi sa ekološkim i društvenim uticajem rudarstva litijuma od strane grupa za očuvanje prirode i lokalnih zajednica dovela je do višestrukih odlaganja aukcije, prvobitno planirane za 2018.

Odgovarajući na pitanje da li nova vlada namerava da nastavi sa aukcijom litijuma, Karvaljo je navela potrebu da se završi strateški plan i istakla da se svaka odluka zasniva na naučnim i tehničkim podacima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa