Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu biti pozvana i Rusija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, Fonet

15/07/2024

-

08:10

RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu biti pozvana i Rusija
RAT U UKRAJINI Zelenski tvrdi da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu biti pozvana i Rusija - Copyright Tanjug/AP/Russian Defense Ministry Press/Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 873 dana. Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Urožajno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici. Vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksej Smirnov rekao je juče da je uništeno 15 ukrajinskih dronova, a da niko od lokalnog stanovništva nije povređen. Šef mađarske diplomatije Peter Sijarto izjavio je juče da je sada svima jasno da strategija Evrope i SAD u protekle dve i po godine rata u Ukrajini nije dala rezultate.

Ključni događaji:

  • Iznad Kurske oblasti uništeno 15 ukrajinskih dronova
  • Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Urožajno u Donbasu
  • Sijarto: Svima je jasno da strategija Evrope i SAD nije dala rezultate u Ukrajini
  • Peskov: Rusija i SAD u fazi duboke konfrontacije

                      Dešavanja u Ukrajini pratite uživo u našem LIVE blogu:

19.35 Zelenski: Na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu biće pozvana i Rusija

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će na drugi globalni mirovni samit za Ukrajinu, koji bi trebalo da bude pripremljen do novembra, biti pozvana i Rusija.

Zelenski je rekao na konferenciji za novinare da će pre novembra biti održana tri pripremna sastanka za drugi mirovni samit za Ukrajinu.

Zelenski je naveo da će krajem jula ili početkom avgusta biće održan prvi sastanak na nivou savetnika za bezbednost u vezi sa zaključcima mirovnog samita, a da će prvi sastanak najverovatnije biti u Kataru i da će na njemu biti reči o energetskoj bezbednosti, prenela je agencija Unian.

Zelenski je objasnio da će na tom sastanku biti u potpunosti pripremljen plan energetske bezbednosti. 

Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

 

16.20 Španija poslala Ukrajini još 10 Leopard tenkova

Španska vlada poslala je Kijevu novu isporuku od 10 Leopard tenkova, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Madridu.

"Počelo je prebacivanje 10 borbenih tenkova Leopard 2A4 Ukrajini, nakon što je obavljen obiman proces opravki i adaptacija u pogonu Santa Barbara Sistemas u gradu Alkala de Guadaira", navedeno je u saopštenju, prenela je agencija RIA Novosti. 

Takođe je navedeno da su tenkovi prošli sve neophodne provere pune funkcionalnosti. 
Kako je objavilo špansko ministarstvo, tenkovi bi trebalo da stignu u luku u Poljskoj do sledećeg vikenda. Nakon toga će biti predati ukrajinskim oružanim snagama.

16.05 Zelenski najavio nove bezbednosne sporazume sa Češkom, Slovenijom i Irskom

Ukrajina se priprema za potpisivanje novih bezbednosnih sporazuma sa Češkom, Slovenijom i Irskom, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video-obraćanju.

Podsetio je da je Ukrajina prošle nedelje potpisala bezbednosne obaveze sa Poljskom, Luksemburgom i Rumunijom, prenosi Interfaks Ukrajina.

"A sada naš tim radi na novim dokumentima. Biće sporazuma sa Češkom Republikom, Slovenijom, a nakon sastanka sa irskim premijerom, takođe smo doneli odluku da radimo na (drugom bezbednosnom) sporazumu", rekao je on.

Tanjug/AP/Laurent Cipriani

 

15.43 Ukrajina počela da testira presretač dronova

Ukrajina je počela probne letove drona nazvanog Bulet koji može da obavlja funkciju presretača drugih bespilotnih letelica, objavljeno je danas na Telegram kanalu ukrajinskog "Vojnog glasnika".

Procenjuje se da je cena jednog sistema koji uključuje pet dronova i baznu stanicu, oko šest miliona ukrajinskih grivni, prenela je agencija Unian. Najnoviji dronovi mogu da obavljaju izviđačke letove, presreću i napadaju bespilotne letelice, ali i helikoptere.

Prikazan je i video na kojem dron dostiže ubrzanje do oko 130 kilometara na sat, što, međutim, nije dovoljno da efikasno presreće mete u vazduhu, pa je dodatna brzina postignuta ugradnjom mlaznog motora.

15.33 Zelenski: Ako Tramp postane predsednik, sarađivaćemo

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je spreman da sarađuje sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom ako bude pobedio na predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

''Ako gospodin Donald Tramp postane predsednik, sarađivaćemo. Ne plašim se toga'', rekao je Zelenski, prenosi Interfaks.

On je ocenio da je Republikanska stranka ''drugačija'' od Demokratske, a čiji je član predsednik SAD Džozef Bajden, ali je i dodao da i većina Republikanaca ''podržava Ukrajinu i njen narod''.

''Imamo dvostranačku podršku i imamo jake odnose sa američkim političarima koji predstavljaju Republikansku partiju'', rekao je Zelenski.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

14.57 Ukrajina tvrdi da je poslednji ruski patrolni čamac napustio Krim

Ukrajinska ratna mornarica saopštila je danas da je poslednji ruski patrolni čamac napustio Krim, verovatno da bi našao drugu bazu pred očekivani napad Kijeva na to poluostrvo, koje je pod okupacijom Rusije od 2014. godine.

Komandant ukrajinske mornarice viceadmiral Oleksij Nejžpapa je nedavno izjavio da je Rusija bila primorana da povuče sa Krima skoro sve svoje ratne brodove. Prema rečima Nejžpape, Ukrajina je uništila ili oštetila 27 ruskih brodova, navodi Rojters.

12.21 Peskov: Rusiji nisu poznati detalji Orbanovog plana, opšti pristup Orbana nam je poznat

Portparol Kremlja Dmitrij Perskov izjavio je danas da Moskvi nisu poznati detalji predloga mađarskog premijera Viktora Orbana o rešavanju ukrajinskog sukoba, koji je uputio liderima Evropske unije.

"Naravno, mi ne znamo o čemu je reč u internoj prepisci unutar Evropske unije, pa zato možda postoje neki detalji (predloga za rešavanje ukrajinske krize) koji nam nisu poznati. Ali još jednom ponavljam, opšti pristup gospodina Orbana nam je poznat", rekao je Peskov, a prenosi RIA Novosti.

12.10 Orban poslao liderima EU mađarski plan o načinima postizanja mira u Ukrajini

Mađarski premijer Viktor Orban je pisanim putem upoznao lidere Evropskog saveta sa iskustvima pregovora o miru u Ukrajini, prve faze mirovne misije i s planom Mađarske koji sadrži realnu procenu situacije i realne ciljeve, kao i odgovarajući raspored delovanja, izjavio je politički savetnik mađarskog premijera Balaš Orban.

Više pročitajte u odvojenom tekstu.

Tanjug/AP

 

11.19 Zelenski: Borimo se protiv strašnog neprijatelja ali se nećemo pokoriti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski poručio je danas Ukrajincima, povodom Dana državnosti Ukrajine, da se bore protiv "strašnog neprijatelja", ali da se njihova zemlja neće pokoriti.

"Ukrajina ne može da pristane ni na šta manje nego da živi, da se sačuva i opstane. Ukrajina se neće pokoriti zlu, moramo ga pobediti", naveo je na svom X nalogu Zelenski.

Prema njegovim rečima, ova bitka je borba za nezavisnost koju će naslediti buduće generacije.
Ukrajinski predsednik je dodao da Ukrajina neće popustiti neprijatelju koji, kako je naveo, "proliva krv zarad sopstvenog bolesnog samopouzdanja, koji prezire istinu - kako ljudsku, tako i božansku - i umanjuje sve osim sebe samog".

"Rusija gradi svoju državnost upravo na ovome, ali mi smo drugačiji. Već smo razdvojeni od ovog neprijatelja našim duhom. Moramo pobediti ovo zlo", napisao je Zelenski.

10.06 Rusi oborili 22 ukrajinska drona

Ruske snage su oborile 22 ukrajinske bespilotne letelice na zapadu zemlje i iznad Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Moskvi. Navedeno je da je 15 dronova presretnuto iznad pogranične Brjanske oblasti, šest nad Krimom i jedan na području Lipecka. Istovremeno su vlasti Kurske oblasti saopštile da su tokom noći oborile tri ukrajinske bespilotne letelice, javlja AFP.

08.00 Sirene za vazdušnu opasnost

U napadu na Herson povređeno je osam osoba, javlja Ukrinrofm i dodaje da su se širom Ukrajine oglasile sirene za vazdušnu opasnost zbog poletanja lovaca MiG-31K u Rusiji, saopštilo je Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine.

07.25 Iznad Kurske oblasti uništeno 15 ukrajinskih dronova

Iznad Kurske oblasti uništeno je 15 ukrajinskih dronova, a niko od lokalnog stanovništva nije povređen, saopštio je juče vršilac dužnosti guvernera te oblasti, Aleksej Smirnov.

"Sela u toj oblasti su tokom dana više puta granatirana, ali niko nije povređen. Napadi na grad Sudža i okolna sela su vršeni i iz ukrajinskih helikoptera, kao i pomoću dronova kamikaza", naveo je Smirnov, prenela je agencija RIA Novosti.

07.20 Sijarto: Svima je jasno da strategija Evrope i SAD nije dala rezultate u Ukrajini

Šanse za postizanje mira su mnogo veće kroz pregovore, ponovno otvaranje diplomatskih kanala i dijalog nego putem isporuka oružja, sankcija i strategije bazirane na odbijanju diplomatije, izjavio je juče šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

TANJUG/ STR/ nr

 

On je za mađarski javni radio dodao da je sada svima jasno da strategija Evrope i SAD u protekle dve i po godine rata u Ukrajini nije dala rezultate, iako zapadni političari to ne žele da priznaju javno jer bi to značilo priznavanje poraza. Sankcije su bile "pucanj u stopalo, pa u koleno i potom u grudi” za evropsku ekonomiju, dok isporuke evropskog i američkog oružja nisu promenile situaciju na bojnom polju i nisu približile rat završnici, naveo je Sijarto.

07.15 Ruska vojska preuzela kontrolu nad selom Urožajno u Donbasu

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je juče da su ruske snage preuzele su kontrolu nad selom Urožajno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). U saopštenju se navodi da su kontrolu nad tim selom preuzeli vojnici grupe Vostok i da je u toku čišćenje i razminiranje, prenose RIA Novosti.

Urožajno je jedno je od naselja koje su ukrajinske oružane snage uspele da zauzmu tokom prošlogodišnje kontraofanzive. Preuzimanje kontrole nad tim mestom stvara priliku za napredovanje do Velike Novoselke, važnog logističkog čvorišta za ukrajinske oružane snage na ovom sektoru fronta.

07.00 Peskov: Rusija i SAD u fazi duboke konfrontacije

Ruska Federacija i SAD su u fazi duboke konfrontacije, za sada se ne vide preduslovi za izlazak iz toga, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tanjug/AP/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin

 

"Sada smo u fazi duboke konfrontacije, akutne konfrontacije, za sada nema nikakvih preduslova za izlazak iz toga, ali jednom će doći to vreme“, rekao je Peskov u razgovoru sa za novinarom Pavelom Zarubinom, prenosi RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa