Evropa

Uspešno lansiranje Arijane 6 podstaklo nova pitanja: Ima li mesta za Evropu u svemiru?

Komentari

Autor: Euronews, ΑΠΕ – ΜΠΕ

11/07/2024

-

07:37

Uspešno lansiranje Arijane 6 podstaklo nova pitanja: Ima li mesta za Evropu u svemiru?
Arijana 6 - Copyright Tanjug/AP/Stephane Corvaja/European Space Agency

veličina teksta

Aa Aa

Prvo lansiranje nove teške transportne rakete Arijana 6 iz Evropskog svemirskog centra u Francuskoj Gvajani obavljeno je pre dva dana u 21 sat po našem vremenu. Lansiranjem nove rakete Evropska svemirska agencija (ESA) "vraća" se u svemir.

Arijana 6 je najnovija u evropskoj seriji raketa Arijana i može da lansira misije u nisku orbitu, ali i dublje u svemir. Njeno prvo lansiranje održano je godinu dana nakon penzionisanja Arijane 5.

Sat vremena nakon što je raketa poletela, prvi set satelita je pušten i postavljen u orbitu 600 kilometara iznad Zemlje. To su sateliti i eksperimenti svemirskih agencija, kompanija, istraživačkih instituta i univerziteta.

profimedia

 

Međutim, nakon što je raketa bez problema dostigla željenu visinu i rasporedila jedan broj malih satelita, na njenom gornjem delu došlo je do anomalija na samom kraju leta.

Kompjuteri su doneli odluku da prevremeno isključe jedinicu za pomoćno napajanje koje drži pod pritiskom propulzioni sistem. Zbog toga gornji deo rakete nije mogao da dobije pogon koji bi je izbacio izvan orbite i pripremio finalni zadatak misije, a to je lansiranje dve kapsule za povratak. Kontrolori leta nisu mogli da poprave situaciju, ali je Arijanin let ipak proglašen uspešnim.

Space X kao glavni konkurent

Arijana 6 je u razvoju skoro deceniju i ima za cilj da stavi Evropu na "mapu" za lansiranje satelita i omogući joj pristup svemiru. Ali, sa oštrom konkurencijom Space X-a Ilona Maska postavlja se pitanje ima li zaista mesta za Arijanu 6?

Podseća se da je Arijana 5, prethodnik Arijane 6 penzionisana u julu 2023. godine, posle 27 godina. U pitanju je raketa koja je izvršila prve misije ESA (Rozeta) na kometi 67R/Čurjumov-Gerasimenko.

profimedia

 

Arijana 6 sada zauzima njeno mesto sa ciljem da bude znatno jeftinija od svoje prethodnice. Međutim, kritikovana je da je "vrlo potrošna" za razliku od Space X-a koji ima sistem za višekratnu upotrebu kako bi smanjio troškove i bio održiviji.

"Svaka raketa koja se ne koristi ponovo, ili se uglavnom ne koristi, neće preživeti", rekao je Ilon Mask na konferenciji Viva Tech u Parizu u maju, objašnjavajući da to nije isplativo za kompaniju.

Dve glavne verzije

Raketa Arijana 6 ima dve glavne verzije. Arijana 62 srednje težine je prva verzija. Može da nosi 10,3 tone tereta u niskoj Zemljinoj orbiti i 4,5 tone u geotransportu. Cena njene izrade iznosiće 75 miliona evra.

Druga verzija je Ariane 64, koja je teška 870 tona i može da lansira 21,6 tona u nisku Zemljinu orbitu i 4,5 tona u geotransport.

ESA-CNES-ARIANESPACE-ArianeGroup/Optique vidéo du CSG/JM GUILLON

 

Košta 115 miliona evra, što je mnogo skuplje od lansiranja Falkona 9 kompanije Space X, koje je iznosilo 67 miliona dolara.

Evropska unija na delu

Čak trinaest evropskih zemalja, na čelu sa Francuskom sarađivalo je na razvoju Arijane 6.

Italijanske vazduhoplovne kompanije obezbedile su pogonske sisteme. Belgijska kancelarija za naučnu politiku, BELSPO i belgijske kompanije doprinele su svojom stručnošću u oblastima kao što su telekomunikacije i satelitska tehnologija.

Španske kompanije su učestvovale u strukturnim komponentama i opremi za podršku na zemlji.

profimedia

 

Švajcarske kompanije doprinele su preciznom inženjeringu i komponentama u programu Arijane 6, posebno u oblastima kao što su sistemi za navođenje i navigacija.

Holandske kompanije su pružile stručnost u oblastima kao što su avionika i integracija korisnog tereta za misije Arijane 6.

Da li bi Arijana 6 mogla da leti sa posadom?

"Iako to nije trenutni cilj Arijane 6, to bi moglo da se uradi", rekao je Toni Tolker-Nilsen, direktor svemirskog transporta ESA u intervjuu za Space News.

"Arijana 6 može biti lansirana sa posadom, ali uz određene modifikacije. Ali takođe možemo da investiramo u bezbednosni sistem za kapsulu kako bi bila sigurna za posadu u slučaju neuspeha lansiranja. Imamo zadatak da pronađemo najbolji kompromis između ove dve opcije u narednoj godini. Svaka odluka o daljem sprovođenju ovih opcija zavisi od država članica ESA", dodao je on.

Komentari (0)

Evropa