Evropa

Nebenzja o optužbama za napad na bolnicu u Kijevu: Da je u pitanju ruska raketa, od zgrade ne bi ostalo ništa

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2024

-

20:12

Nebenzja o optužbama za napad na bolnicu u Kijevu: Da je u pitanju ruska raketa, od zgrade ne bi ostalo ništa
Nebenzja o optužbama za napad na bolnicu u Kijevu: Da je u pitanju ruska raketa, od zgrade ne bi ostalo ništa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja ocenio je danas da su optužbe UN na račun Rusije za napad na bolnicu "Okmatdit" u Kijevu "manifestacija dvostrukih standarda". 

Nebenzja je naveo da se sastao sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom i da je mu je preneo istu poruku.

Prema njegovim rečima, Savet bezbednosti UN je uvučen u "prljavu propagandnu kampanju Kijeva". 

On je takođe upitao kako je ukrajinska protivvazdušna odbrana propustila pet udara na postrojenje koje se nalazi dva kilometra od bolnice, ali je pogodila medicinsku ustanovu, prenose Izvestija.

"Da li gospodin Žovnir (generalni direktor dečje bolnice Okmatdit) razume  da je u pitanju ruska raketa, od zgrade ne bi ostalo ništa? Deca i odrasli bi bili mrtvi, a ne povređeni", naglasio je Nebenzja.

Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka

 

On je pozvao na odgovornost i norveške vlasti, koje su prenele instalaciju NASAMS u Ukrajinu i pitao da li su njom odobrile napade na dečiju bolnicu.

Prethodno je Nebenzja izjavio da se raketno sletanje u blizini bolnice moglo izbeći da Ukrajina nije postavila PVO sisteme u stambenim naseljima.

Ranije danas, vojni ekspert, pukovnik u penziji Anatolij Matvijčuk, rekao je da je raketa protivvazdušnog raketnog sistema (SAM) NASAMS koja je pala na zgradu bolnice u Kijevu proizvedena u Norveškoj. 

Prema njegovom mišljenju, Oružane snage Ukrajine postavile su sistem u stambeni prostor, a kada su rakete Oružanih snaga Rusije počele da napadaju vojno-industrijske objekte, raketa je počela da cilja na njih, "ali duž putanje je udarila u kuće, uključujući i bolnicu".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je izjavio danas da Oružane snage Rusije ne napadaju civilne ciljeve u Ukrajini, već isključivo vojnu infrastrukturu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa