Evropa

Plenković: Izborni sistem u Francuskoj je osmišljen da stranke krajnjih opcija uopše ne uđu u parlament

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2024

-

22:28

Plenković: Izborni sistem u Francuskoj je osmišljen da stranke krajnjih opcija uopše ne uđu u parlament
Plenković: Izborni sistem u Francuskoj je osmišljen da stranke krajnjih opcija uopše ne uđu u parlament - Copyright Tanjug/foto HINA/ Slavko VUKADIN/ ik

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da je krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje (RN) "uverljivi relativni pobednik" izbora u Francuskoj jer je za nju glasalo najviše birača, ali da joj je pobedu "onemogućio" izborni sistem.

"Mene to ništa nije iznenadilo. U Francuskoj postoji takozvani republikanski refleks. Ceo francuski izborni sistem je (tako) osmišljen. Dakle, dvokružno biranje poslanika u malim izbornim jedinicama je osmišljeno da stranke krajnjih opcija, a godinama je to bila ova stranka koja se danas zove Nacionalno okupljanje ... uopšte ne dođu u Nacionalnu skupštinu", rekao je Plenković na konferenciji za novinare nakon sednice HDZ-a, prenosi Hina.

Levi blok osvojio je 182 poslaničkih mesta, liberalno-centristički savez predsednika Emanuela Makrona 168, a RN političarke Marin Le Pen i njeni saveznici 143, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"To je jedan neverovatan politički događaj koji je zbog ovakvog izbornog sistema onemogućio njima da budu pobednici izbora... Ako gledate broj ljudi koji je za njih glasao, njih je više od 10 miliona. Za levicu je glasalo nešto manje od sedam miliona, a za Makronovu opciju negde oko šest. Dakle, oni su i u drugom krugu uverljivi relativni pobednik", rekao je Plenković i dodao da će se ta poruka "vrlo brzo videti" i na predsedničkim izborima u Francuskoj za tri godine. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa