Evropa

Generalni inspektor Bundesvera: U Nemačkoj treba uvesti obavezno služenje vojnog roka i za žene

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2024

-

20:20

Generalni inspektor Bundesvera: U Nemačkoj treba uvesti obavezno služenje vojnog roka i za žene
Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis - Copyright Tanjug/AP/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Nemački general Kasten Brojer izjavio je da se zalaže da prilikom ponovnog uvođenja vojnog roka u Nemačkoj bude obavezno služenje i za žene. 

Brojer, koji je kao generalni inspektor Bundesvera najviši oficir po rangu u nemačkoj vojsci, precizirao je da je Nemačkoj ukupno potrebno više od 400.000 vojnika sa privremenim ili stalnim ugovorom, kao i rezervista. 

On je istakao da je Nemačkoj da bi pokrila te potrebe neophodno još 100.000 rezervista, preneo je Dojče vele (DW).

"Trenutno je služenje vojnog roka zamrznuto, a ono se prema Ustavu odnosi na muško stanovništvo. Tu bi trebalo uvesti ravnopravnost, ali pre toga je neophodna odgovarajuća politička i društvena diskusija", naveo je Brojer. 

Brojer je ukazao da Nemačka "mora da bude sposobna za rat" i da vojni kadar koji popunjava redove vojske na principu dobrovoljnog obavezivanja nije dovoljan i zbog toga  predlaže uvođenje modela sa obaveznim služenjem vojnog roka za oba pola.

Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

 

Nemački ministar odbrane Boris Pistorijus predstavio je u junu planove za novi model služenja vojnog roka, prema kojem bi postojala šestomesečna osnovna obuka s opcijom dobrovoljnog, ugovornog služenja dodatnih 17 meseci. 

Prema tim planovima, pre toga bi trebalo svim vojno sposobnim mladićima postaviti pitanje o njihovoj sposobnosti i spremnosti da služe vojni rok, a devojke bi takođe mogle to da učine.

Brojer je rekao da je Nemačkoj potrebno da poveća broj vojnika i zbog toga što je članica NATO-a, navodeći da je Nemačka "glavno čvorište Severnoatlanskog pakta".

U Nemačkoj je 2011. godine obaveza služenja vojnog roka suspendovana na 55 godina, što je zapravo bilo isto što i ukidanje obaveze služenja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa