Evropa

Izlazne ankete izbora u Velikoj Britaniji: Laburisti osvojili 410 od 650 mesta u Donjem domu, Starmer je novi premijer

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/07/2024

-

23:11

Izlazne ankete izbora u Velikoj Britaniji: Laburisti osvojili 410 od 650 mesta u Donjem domu, Starmer je novi premijer
Tanjug/AP/Kin Cheung - Copyright Tanjug/AP/Kin Cheung

veličina teksta

Aa Aa

Biračka mesta u Velikoj Britaniji zatvorena su u 22 sata po lokalnom vremenu, a pravo glasa imalo je oko 46 miliona ljudi.

Laburistička stranka Kira Starmera osvojila je apsolutnu većinu sa više od 400 mesta na današnjim parlamentarnim izborima. Konzervativna partija premijera Rišija Sunaka izgubila je skoro dve trećine svojih mesta i završiće sa 131, pokazuju izlazne ankete BBC, ITV i Sky news-a. 

Ako je prognoza tačna, Starmer će postati premijer sa 410 laburističkih poslanika, dok će konzervativci posle 14 godina otići sa vlasti u Velikoj Britaniji.

Predviđa se da će konzervativci pasti na 131 poslanika, što je njihov najgori rezultat u posleratnoj istoriji. Liberalne demokrate su treće sa 61 poslanikom, sledi Reforma, antimigrantska desničarska stranka, Najdžela Faraža sa 13 i Škotska nacionalna partija (SNP) 10.

Faraž će prema prognozama pobediti u svojoj lokalnoj izbornoj jedinici Klakton, u jugoistočnoj Engleskoj, prenosi BBC.

Politički analitičari kažu da su antimigrantske poruke Reformista uticale na to da osvoje deo glasova birača Konzervativne stranke.

Zabeležen je veoma veliki odziv birača, a veruje se da bi izlaznost mogla biti jedna od najvećih u novijoj istoriji, objavio je Independent.

Na prethodnih pet parlamentarnih izbora odstupanja od rezultata izlazne ankete bila su između jednog i po i sedam i po mandata.

Starmer je ubrzo nakon objavljivanja izlaznih anketa zahvalio svima koji su "dali poverenje promenjenoj Laburističkoj partiji".

"Svima koji su vodili kampanju za laburiste na ovim izborima, svima koji su glasali za nas i ukazali poverenje našoj promenjenoj Laburističkoj partiju - hvala", napisao je Starmer na mreži Iks.

Tanjug/AP Photo/Jon Super, File

Kir Starmer

Ovo su bili prvi opšti izbori na kojima su glasači morali da ponesu ličnu kartu da bi glasali i prvi julski izbori od 1945. godine.

Građani te zemlje birali su kandidate za 650 mesta u Donjem domu parlamenta, strankama je potrebno najmanje 326 mesta za formiranje nove vlade Velike Britanije, što Laburisti i te kako ispunjavaju. 

Velika Britanija je podeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama. Glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna, donji dom Skupštine Ujedinjenog Kraljevstva.

Ko god da pobedi na prvim nacionalnim izborima u Engleskoj, Škotskoj, Velsu i Severnoj Irskoj u poslednjih pet godina, naslediće brojne probleme prepoznatljive u svim zapadnim demokratijama - slab privredni razvoj, oslabljene javne službe i  problem s migrantima, navodi AP.

Sunak je raspisao opšte izbore u Velikoj Britaniji za 4. jul, ranije nego što je očekivano, jer su izbori bili planirani na jesen.

Ko je Kir Starmer, budući premijer Velike Britanije

Lider Laburističke stranke Kir Starmer (61), na putu je da postane sledeći britanskih premijer, nakon što je njegova stranka osvojila ogromnu većinu na današnjim parlamentarnim izborima i tako okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

Starmer je izabran za lidera stranke posle Džeremija Korbina 2020. godine, odmah nakon što je stranka pretrpela svoj najveći poraz na opštim izborima u poslednjih 85 godina.

Prethodno je bio na čelu Kraljevske tužilačke službe i direktor Javnog tužilaštva, preneo je BBC.

Starmer je postavio za svoju misiju da Laburističku partiju povuče nazad u centar i učini je ponovo "izbornom", u projektu koji mu je doneo i pohvale i kritike.

Proglašen je vitezom 2014. godine za zasluge u krivičnom pravosuđu.

Rođen je u južnom Londonu 2. septembra 1962. godine. Dok je radio kao advokat upoznao je svoju suprugu Viktoriju koja radi za britansku Nacionalnu zdravstvenu službu i sa kojom se oženio 2007. godine. Imaju dvoje dece. 

Britanski mediji navode i da je Starmer navijač londonskog fudbalskog kluba Arsenal.

Lider stranke sa najviše poslanika postaje premijer

U Ujedinjenom Kraljevstvu (Engleska, Škotska, Vels i Severna Irska) politički mandat traje pet godina, a budući da je Konzervativna stranka pobedila na poslednjim izborima u decembru 2019. godine, sledeći izbori prema slovu zakona moraju da se održe do januara 2025. godine, piše BBC.

Velika Britanija je podeljena na 650 oblasti, koje se nazivaju izbornim jedinicama i glasači u svakoj od ovih izbornih jedinica biraju po jednog poslanika za Dom komuna. Većina kandidata zastupa političku stranku, ali neki od njih nastupaju kao nezavisni kandidati.

Kandidat sa najviše glasova postaje poslanik za tu oblast.

Po prebrojavanju glasova, kralj će zatražiti od lidera stranke sa najviše poslanika da postane premijer i napravi vladu. 

Komentari (0)

Evropa