Briselske vesti

Svi će morati da budu čipovani: Savet EU usvojio uredbu o dobrobiti pasa i mačaka radi bolje zaštite ljubimaca

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2024

-

14:49

Svi će morati da budu čipovani: Savet EU usvojio uredbu o dobrobiti pasa i mačaka radi bolje zaštite ljubimaca
Pas - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Psi i mačke u zemljama EU biće bolje zaštićeni na osnovu predloga uredbe o dobrobiti pasa i mačaka koja je usvojena na kraju belgijskog predsedavanja EU, objavio je danas Brisel tajms.

Evropska komisija (EK) je u decembru 2023. godine predložila uredbu za dobrobit životinja koja predstavlja reviziju zastarelog zakonodavstva. Brisel tajms navodi da ta uredba nije ispunila sva očekivanja od revizije, ali da se smatra prihvatljivom u pogledu zaštite kućnih ljubimaca.

Oko 44 odsto domaćinstava u EU ima kućnog ljubimca. Trgovina psima i mačkama je značajno porasla poslednjih godina u zemljama EU i godišnje iznosi 1,3 milijarde evra.

Procenjuje se da 60 odsto vlasnika pasa i mačaka kupuje ljubimce putem interneta. Nacrt uredbe imao je za cilj uspostavljanje jednakih uslova za dobrobit pasa i mačaka koji se uzgajaju ili drže u odgajivačnicama, u prodavnicama za kućne ljubimce i u azilima. Svi psi i mačke moraće da budu mikročipovani i registrovani u nacionalnoj bazi podataka pre nego što budu stavljeni na prodaju.

Komentari (0)

Evropa