Evropa

Mađarska preuzima predsedavanje EU: Među sedam prioriteta i proširenje - koliko Budimpešta može da pogura Zapadni Balkan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/07/2024

-

14:46

Mađarska preuzima predsedavanje EU: Među sedam prioriteta i proširenje - koliko Budimpešta može da pogura Zapadni Balkan
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska danas preuzima predsedavanje Evropskom unijom, a jedan od sedam prioriteta Budimpešte biće dosledna i na zaslugama zasnovana politika proširenja uz poruku da Evropska unija ne može da bude potpuna bez pristupanja Zapadnog Balkana tom bloku. Pored proširenja, prioriteti mađarskog predsedavanja biće konkuretnost, odbrana, ilegalne migracije, regionalni razvoj, poljoprivredna politika i demografija, navodi se na sajtu predsedavanja.

U cilju daljeg proširenja i produbljivanja saradnje, dodaje se, partneri će biti pozvani na konsultacije kako u okviru samita Evropske unije Zapadni Balkan, tako i u okviru Evropske političke zajednice. 

"EU je dugo bila angažovana na obezbeđivanju evropske perspektive za Zapadni Balkan, jer zajednica ne može biti potpuna bez pristupanja ovog regiona. Integracija regiona donosi korist Evropskoj uniji u ekonomskom, bezbednosnom i geopolitičkom smislu", navodi se u programu i dodaje se da je u "osnovnim interesu EU da se region Zapadnog Balkana pridruži EU u doglednoj budućnosti".

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto čak je najavio da će tokom njihovog predsedavanja biti otvorena nova poglavlja u pristupnim pregovorima sa Srbijom i održani međuvladini pregovori sa pet kandidata sa Zapadnog Balkana.

Sijarto je ranije na konferenciji Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj rekao kako Mađarska, da bi ubrzala širenje EU na Zapadni Balkan, planira da zatvori bar sedam poglavlja u pregovorima s Crnom Gorom, te da otvori prva poglavlja s Albanijom i usvoji pregovarački okvir sa Bosnom i Hercegovinom, što je prvi korak prema otvaranju pregovora.

"Integracija tih zemalja u EU je privredni kao i politički i bezbednosni interes Mađarske", rekao je Sijarto.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

Mađarsko predsedavanje, inače, počelo je pod sloganom "Učinimo Evropu ponovo velikom", a nailazi na brojne kritike zbog politike koju je Budimpešta promovisala u prethodnom periodu, naročito po pitanju rata u Ukrajini, odnosa sa Rusijom i Kinom i napora da se odbrani demokratija i vladavina prava, piše AP.

Međutim, neki mađarski zvaničnici su naglasili da planiraju da deluju konstruktivno tokom svog predsedavanja. Prošle nedelje, mađarski ministar za EU poslove Janoš Boka rekao je novinarima da će "biti pošteni posrednici, koji će lojalno raditi sa svim državama članicama i institucijama".

"Obavljanje funkcije predsedništva je naša obaveza, ali mi to prvenstveno vidimo kao priliku da na početku novog institucionalnog ciklusa pokrenemo debatu i postavimo dnevni red o pitanjima koja su nam važna", kazao je Boka.

Predsedavanje EU se rotira na svakih šest meseci među zemljama članicama, i iako ta funkcija ima malo stvarne moći, ona omogućava zemljama da svoje prioritete stave visoko na dnevni red Evrope.

Može li Mađarska zaista da pogura proširenje?

Govoreći o najvećim izazovima koji su pred Mađarskom, Zoltan Šipošegi, urednik Euronews Mađarska, rekao je da jedino što se zna to je da neće biti lako, te tvrdi da vlada, političari i premijer Orban igraju neku vrstu "toplo-hladno situacije".

Euronews TV

"Sve diplomate i svi političari sa kojima smo ja i moje kolege razgovarali, složili su se da konačno mađarska vlada želi da pokažu najbolje lice Mađarske, spremnost za kompromis, proevropsku nastrojenost. Međutim, mi ovde imamo premijera čija je komunikacija protiv Evrope u samoj Mađarskoj. Zbog toga niko ne zna koje su to najvažnije strateške stavke za Mađarsku i Evropu. Ono što je sigurno je da je vlada pomenula migrantsku krizu, demografsku krizu, naravno i klimatsku krizu, ali opet moram da kažem tu imamo u tu situaciju toplo-hladno", rekao je on za Euronews Srbija.

Kada je reč o proširenju i može li Mađarska da ubedi druge države članice da to pitanje bude prioritet, Šipošegi kaže da je važno to što je Evropski parlament već na neki način iskazao da ne želi da sarađuje sa mađarskom vladom.

"Oni su pokušali da zaokruže najvažnija pitanja i teme pre nego što je Mađarska krenula da predsedava. Naravno to utiče i na proširenje, što je jedan od najvažnijih ciljeva Mađarske vlade i to odavno. Najverovatnije prijateljstvo gospodina Orbana i gospodina Vučića neće biti dovoljno da isforsiraju, tako da kažemo, proširenje i ulazak Srbije u ovom periodu godine", rekao je on.

Komentari (0)

Evropa