Evropa

Mađarski poslanik: Evropljani nisu glasali za levičare u EP

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2024

-

15:52

Mađarski poslanik: Evropljani nisu glasali za levičare u EP
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Levičarska Evropska narodna partija, zajedno sa socijalistima i liberalima, formirala je proratnu platformu, izjavio je dnas poslanik mađarske partije Fides Tamaš Dojč, dodajući da je uveren da Evropljani na izborima za Evropski parlament nisu glasali za levičare.

"Politika moći u Evropi ugrozila je volju evropskih birača", kazao je on u intervjuu za mađarski javni radio.

Dojč je rekao da je rezultat izbora za Evropski parlament doneo 20 odsto više "suverenističkih, desničarskih i konzervativnih" poslanika u EP, prenela je agencija MTI.

On je dodao da je jasno da su desničarske, suverenističke, nacionalno opredeljene i patriotske stranke pobedile na izborima za EP.

Dojč je izrazio uverenje da Evropljani nisu glasali za levičarsku većinu, već desničarsku, i da su želeli suverenističke snage, a ne globaliste, kao i da su glasali za mir, a ne za rat.

Mađarski političar je dodao da su levo-liberalne snage dominirale evropskom mejnstrim političkom scenom "decenijama". On je takođe optužio liberalnu levicu da je "krala" glasove suverenističkim snagama i dala ih globalističkoj levici koja je podržavala ilegalnu migraciju i rat.

Dojč je ovo nazvao "objavom rata osnovnim institucijama demokratije".

Član EP iz Fidesa rekao je da je zadržavanje vlasti najvažniji cilj u evropskoj politici, što pokazuje i to da je Ursula fon der Lajen, umešana u jedan od najtežih slučajeva korupcije u istoriji EU, ponovo izabrana na funkciju.

Upitan o tome koliko bi zemlje članice EU mogle da budu kooperativne tokom predsedavanja Mađarske EU, Dojč je rekao da, s jedne strane, od Evropskog parlamenta "možemo očekivati glasno jadikovanje i izjave koje klevetaju Mađarsku iz političkih i ideoloških razloga".

Kako je dodao,  sa druge strane samo predsedništvo je predložilo „dobro pripremljen i kvalitetan“ program koji podržava 26 država članica EU.

Ne samo da će poslovi EU biti dobro vođeni, već će biti pokrenute nove inicijative za rešavanje kriza koje utiču na funkcionisanje EU u kratkom roku, rekao je Dojč, ističući planirani pakt o konkurentnosti koji ima za cilj da spreči gubitak "stotina hiljade evropskih radnih mesta" uz zadržavanje kvaliteta života Evropljana.

Istovremeno je ukazao i na potrebu da se preokrene evropska demografija i da se spreče rešenja koja bi dovela do toga da, kako je naveo, uglavnom ilegalni imigranti izvan EU, preuzimaju evropske poslove.

Dojč je zaključio da su i za to potrebne politike usmerene na zaustavljanje ilegalnih migracija, kakve sprovodi Mađarska.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa