Evropa

On je vratio škotske laburiste iz zaborava: Zubar je, tek je napunio 40, ima moćnog oca i - neće nezavisnost

Komentari

Autor: Politico

28/06/2024

-

19:11

On je vratio škotske laburiste iz zaborava: Zubar je, tek je napunio 40, ima moćnog oca i - neće nezavisnost
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pop himna kojom je počela godišnja konferencija njegove stranke u februaru bila je "Unstoppable", australijske zvezde Sie. Vrlo prikladno. 

Anas Sarvar, vođa škotske Laburističke partije i nesumnjiva zvezda u usponu škotske politike, izašao je na scenu, osvetljen stroboskopom i obratio se pristalicama. "Bože, da li se škotska politika promenila", zagrmeo je. "Škotski laburisti — ponovo na terenu i ponovo pobeda".

Malo ko je mogao da predvidi da dolazi taj trenutak, čak i pre samo godinu dana.

Škotski laburisti - sestrinska partija britanskih laburista Kira Starmera sa sedištem u Londonu - godinama su u "praznom hodu", jer su izgubili 40 od 41 mesta u Vestminsteru u katastrofalnoj kampanji 2015. godine.

Umesto toga, Škotska nacionalna partija (SNP) koja se zalaže za nezavisnost dominira škotskom politikom skoro dve decenije, dostižući nemoguće visine pod vođstvom Aleksa Salmonda i Nikol Sterdžon. SNP upravlja decentralizovanom škotskom vladom od 2007. godine i drži veliku većinu škotskih mesta u Donjem domu od 2015.

profimedia

Nikola Sterdžon

Ali tokom svoje tri godine na čelu, Sarvar je izvukao škotske laburiste iz zaborava - i doveo ih, naizgled, na ivicu moći.

Njegova stranka sada ima dobru priliku da prekine dominaciju SNP u Škotskoj kada Britanija izađe na birališta na opštim izborima 4. jula. U čak devet od 11 anketa javnog mnjenja samo u Škotskoj od raspisivanja izbora, škotski laburisti su ispred SNP.  Sa ozbiljnim šansama da prvi put posle skoro deceniju postane najveća partija u Škotskoj.

Sarvar veruje da će rezultat poslužiti kao odskočna daska za još veću pobedu. Škoti izlaze na birališta za škotske parlamentarne izbore u maju 2026. — a Sarvar se sada smatra "premijerom na čekanju", čovekom koji bi mogao da okonča 19 godina vlade koja gura  nezavisnost u Holyroodu (škotski parlament).

Na prvi pogled, izgleda malo verovatno da bi ovaj čovek mogao da vodi škotsku revoluciju. Sarvar je zapravo zubar po zanimanju i tek je prošle godine napunio 40 godina. Druga generacija škotskog Azijata, njegov početni pokušaj u Vestminsterskoj politici završio se neuspehom. Bio je jedan od mnogih poslanika škotskih laburista koje je odnela bujica  2015.

Ali Sarvar je čovek sa velikom političkom tradicijom. To je tradicija koja potiče iz Faisalabada - grada u Pendžabu u Pakistanu, gde je rođen njegov otac Mohamed Sarvar.

Ko je Sarvar Senior

Do kojih god visina da se popne Sarvar mlađi, malo je verovatno da će ikada dostići slavu svog oca. Mohamed Sarvar ima četiri puta više pratilaca na mreži X nego njegov sin i četiri druga glavna partijska lidera u Škotskoj zajedno. 

Sarvar stariji je veliki igrač u politici Pakistana. Donedavno je bio guverner Pendžaba, koji sa populacijom od 110 miliona ljudi predstavlja drugu po veličini provinciju Pakistana.(Škotska ima populaciju od 5,5 miliona ljudi).

Mohameda Sarvara je 2022. godine razrešila vlada bivšeg premijera Imrana Kana - samo nekoliko nedelja pre nego što je i sam Kan smenjen glasanjem o poverenju.

Pre toga, Sarvar stariji je živeo u Glazgovu u Škotskoj, pošto je emigrirao 1970-ih. Nakon što je stekao ime kao odbornik u kampanji i biznismen, postao je prvi muslimanski poslanik u Velikoj Britaniji nakon što je za dlaku pobedio mladog kandidata SNP - Nikolu Sterdžon - u izbornoj jedinici Glazgov Govan na opštim izborima 1997. 

To je bilo domaćinstvo u kojem je mladi Sarvar odrastao. Dečak je bio zaokupljen politikom od trenutka kada je počeo da priča.

Jedan bivši policajac u Škotskoj - govoreći pod uslovom anonimnosti da bi slobodno razgovarao, kao i nekoliko drugih citiranih u ovom članku - priseća se da je radio sa Sarvarovim ocem kasnih 1990-ih da dovede kući dve azijske devojčice koje su otete iz Glazgova i odvedene u Pakistan. 

Pokušaj spasavanja je bio uspešan (i naširoko propraćen u štampi), a na proslavi u porodičnoj kući Sarvar, policajac se prisetio da ga je Sarvar stariji predstavio malom dečaku od oko 13 godina. 

"Ovo je moj sin, Anas", rekao je.

Traumatično prvo političko isksutvo

Za mlađeg Sarvara, takva privilegija je bila pomešana sa intenzivnim izazovom. U prošlosti je govorio o svom "prvom političkom iskustvu", kada je imao samo 12 godina, kada je otvorio pismo kako bi pronašao izmontiranu fotografiju sliku svoje majke vezane za stolicu, sa dva pištolja uperena u njenu glavu. Velika isečena slova na stranici glasila se: "Bang bang — to je sve što je potrebno". Zlostavljanje i rasizam dugo su pratili Sarvara i njegovu porodicu širom Škotske.

U to vreme Sarvar je pohađao jednu od najskupljih privatnih škola u Glazgovu - Hutchesons’ Grammar - koja se skupo plaća. Među njegovim školskim drugovima bio je i budući lider SNP i premijer Škotske Humza Jusaf. Sarvar je bio dve godine ispred Jusafa u školi i seća se da su govorili samo o jednom - da se ne slažu oko nezavisnosti Škotske. Ni jedan ni drugi nisu promenili svoje mišljenje tokom narednih godina. 

U to vreme Sarvar je već bio na ulicama i delio letke za laburiste. Marširao je protiv rata u Iraku 2003. godine i pisao govore za svog oca poslanika, osuđujući odluku Tonija Blera da podrži sukob.

Ali Sarvar je dugo tvrdio da je svoj čovek. Umesto da se kao odrasla osoba uputi pravo u politiku, završio je stomatologiju i počeo da radi u Nacionalnoj zdravstvenoj službi.

Tanjug/AP/Stefan Rousseau/PA

Anas Sarvar

Četiri godine kasnije, 2010, njegov otac je napustio britanski parlament - i Anas je uspeo da ga zameni na istom mestu u Glazgovu. Stigao je u Vestminster u maju 2010, zajedno sa 40 drugih poslanika škotskih laburista, baš u trenutku kada je Laburistička partija na nacionalnom nivou — sa Blerom koji je otišao — gubila kontrolu nad moći.

Njegov stari školski rival Jusaf se u to vreme uzdizao u političkim redovima SNP, postavši član škotskog parlamenta 2011. 

Deceniju kasnije, dvojica mladića će se suočiti u Holyroodu u trci za premijera  - Jusaf kao zagovornik nezavisnosti i lider SNP Škotske, a Sarvar kao pro-sindikalni lider laburista koji želi da ga zameni. 

Očekivalo se da će se ova dva savremenika, obojica sinovi pakistanskih roditelja iz Glazgova, boriti za krunu škotskog premijera 2026. Barem je tako trebalo da bude.

Srećni general

Jusafova iznenadna politička propast – dao je ostavku u aprilu nakon jedva godinu dana na funkciji, nakon raspada njegove koalicione vlade – samo je najnoviji obrt sreće za Sarvara otkako je postao lider škotskih laburista 2021.

Jusafova prethodnica Nikola Sterdžon je iznenada podnela ostavku prošle godine pošto je njena popularnost počela da opada. Konkurs za vođstvo SNP koji je usledio izazvao je duboke podele i potresao je stranku iz temelja. Jusaf je na kraju preuzeo krunu - ali niko nije verovao da postoji bilo koji naslednik koji bi mogao da vrati SNP na njegove vrtoglave visine.

Tanjug/AP/Jeff J Mitchell/PA

Humza Jusaf

"Poslanici SNP-a su nekada mogli samo da stave Nikolu Sterdžon na letak i osvojili bi većinu od 10.000 glasova", primetio je jedan laburistički kandidat za predstojeće izbore. Ali ne više.

Sjaj SNP dodatno je potamneo kada su, zapanjujuće, Sterdžon i njen suprug, bivši partijski izvršni direktor, Peter Murel, uhapšeni nekoliko nedelja nakon njene ostavke u vezi sa policijskom istragom finansija SNP-a. Sterdžon je puštena bez optužbe do dalje istrage. Murel je ipak optužen za proneveru.

Nekada moćni rejting SNP počeo je da pada. Sarvar, koji je radio manje od dve godine, nije mogao da veruje u svoju sreću.

"On je jedan srećni general", rekao je visoki škotski laburista. 

Njegovi prethodnici bi "jedva čekali okolnosti koje su dočekale Anasa kada je ušao u drugu punu godinu posla", primetili su. (Sarvar je peti vođa škotskih laburista u poslednjih 10 godina). "Ali, pokazao je da je i on sposoban da ih iskoristi".

Sarvar je brzo postao najistaknutija ličnost laburista u Škotskoj. On sebe opisuje kao "Brownite“, što se odnosi na bivšeg premijera laburista Gordona Brauna, koji je nasledio  Tonija Blera. Ali u smislu stila, Sarvar je očigledno bliži samom Bleru.

On je uglađeni džentlmen s izgrađenim modnim ukusom, izbegava dosadnu sivu za trodelna tamna odela. On je pokrenuo manifest svoje stranke sa škotskog ragbi stadiona prošle nedelje u čisto beloj košulji, zasukanih rukava - veoma Bler, a takođe i veoma Starmer. I on često preskače kravatu.

Sarvar ima specifičan šarm i blizak je Holyrood novinama na način na koji više povučeni političari, poput Sterdžon, nikada nisu bili. Na poslednjoj godišnjoj konferenciji britanske stranke u oktobru prošle godine, Sarvar se često nalazio u situaciji da bude glavna faca u liverpulskom hotelu Pullman. Stariji, kao kancelarka iz senke Rejčel Rivs prišli bi na razgovor. A on o svima, od poznatih novinara do ministara u senci, govori kao o "šefovima".

Njegovi saveznici kažu da su njegove veštine s ljudima otvorile vrata visokim ličnostima u stranci Ujedinjenog Kraljevstva i pomogle da se izbegnu neki od štetnih partijskih rascepa levo-desno koji često guše laburiste. Protivnici kažu da je on "prazan sud koji će se na kraju raspasti pod pritiskom".

- On je samo jedan ništavni bljesak. Škoti će to shvatiti kada bude imao veću kontrolu 2026.“, rekao je jedan kandidat SNP-a.

Ni sadašnja kampanja nije prošla bez neprijatnih momenata. Sarvar je u četvrtak bio primoran da brani svoju odluku da ne otpusti kandidata škotskih laburista koji je - otkriveno je - izrazio podršku konzervativnom kandidatu dok se kandidovao za laburiste 2019.

Zbog medijske usredsređenosti na višestruke skandale koji gutaju i SNP u Škotskoj i konzervativce u Vestminsteru, Sarvar je imao sreću da izbegne da bude u centru pažnje. To će se verovatno promeniti sada, on je ozbiljan kandidat da postane sledeći premijer.

Vratio se iz mrtvih

Sarvar bi sada mogao da kaže da je "zaradio" nešto sreće nakon teške prve decenije u politici. U 2014, četvrtoj godini u svojoj političkoj karijeri, već je bio zamenik lidera svoje stranke a odigrao je ključnu ulogu u uspešnoj kampanji protiv nezavisnosti Škotske. 

Ali referendum je izazvao talas emocija u Škotskoj koji je doneo podršku porastu SNP-a i odneo u talasu sve osim jednog poslanika škotskih laburista 2015. Sarvar nije imao nikakve šanse.

"Čak bi i Barak Obama izgubio većinu naših mesta 2015. godine", rekao je drugi kandidat škotskih laburista i bivši organizator partije. 

Škotski laburisti su bili u "kanalu", sa samo jednim poslanikom u Vestminsteru i suočeni sa svemoćnom Sterdžon u Holyroodu. Lideri su dolazili i odlazili, sa malim uticajem. Sam Sarvar se kandidovao za vođstvo 2017. godine, ali ga je ubedljivo porazio Ričard Leonard, saveznik tadašnjeg vođe laburista Ujedinjenog Kraljevstva Džeremija Korbina.

U modricama Sarvar je ostavljen da se muči izvan reflektora. Iskoristio je priliku da se ponovo osmisli kao političar.

"Izgubiti od Ričarda Leonarda bila je najbolja stvar koja je mogla da mu se dogodi. Postojala je percepcija — ali ne ona koju sam ja delio — da je on bio momak za "dobar provod", a ne ozbiljan političar“, rekao je jedan Sarvarov dugogodišnji prijatelj.

Sarvar je uspeo da "demonstrira svoje akreditive kao ozbiljan političar" nakon što je izgubio, rekao je prijatelj — posebno ukazujući na njegov rad na borbi protiv antisemitizma i islamofobije.

Uloga Kira Starmera

Godine 2021. Leonarda je zamenio novi vođa laburista u Velikoj Britaniji Kir Starmer. Ovog puta Sarvar je odneo pobedu na takmičenju za vođstvo škotskih laburista — a zatim je gledao kako se njegovi protivnici iz SNP raspadaju pred njegovim očima.

A sreća se ponovo osmehnula Sarvaru ovog leta, kada je Riši Sunak stajao u kišom okupanom Dauning stritui raspisao vanredne opšte izbore. Tajming je bio savršen za škotske laburiste, s tim što je SNP upravo imenovao Džona Svinija za svog novog lidera nakon Jusafovog šokantnog odlaska. 

Tanjug/AP/Gareth Fuller/PA

Kir Starmer

Početne misli da bi laburisti mogli da povrate samo nekoliko mesta su oduvane porastom rejtinga u anketama. Većina posmatrača sada očekuje da će desetine novih poslanika škotskih laburista biti vraćeni sledeće nedelje.

Sarvar je nesumnjivo imao sreće, iako mu kolege pripisuju zasluge što je uopšte doveo stranku u poziciju da se takmiči.

"Optimizam koji zrači iz njega je magnetičan", rekla je Kirsti Meknil, kandidat stranke u Midlotijanu i bivši specijalni savetnik Gordona Brauna. "Mislim da nas je njegovo vođstvo dovelo do mesta gde ljudi osećaju da zaista možemo da napravimo razliku". 

Njegove talente i privatno priznaju političari SNP-a. Drugi kandidat SNP-a koji brani nezavisnost Škotske opisuje ga kao "veoma efikasnog". Čak je i Stiven Flin, lider SNP-a u Vestminsteru i jedan od njenih glavnih napadača, priznao za Politico prošle godine da smatra da je Sarvar "relativno dobro društvo". 

"On je očigledno veoma uspešan političar. Ništa manje ne bih očekivao od nekoga ko je služio i u Vestminsteru i u Holyroodu i ko, naravno, dolazi iz prilično prestižne političke porodice", rekao je Flin. 

Ali SNP vidi ranjivost u Sarvarovim vezama sa Starmerom - i u odbijanju lidera Ujedinjenog Kraljevstva da ukine politiku beneficija Torijevaca koja je nepopularna u Škotskoj i koju je sam Sarvar više puta napadao. 

Pozivajući se na fiskalna ograničenja, Starmer je insistirao na tome da laburisti neće odmah ukinuti kontroverznu politiku Konzervativne stranke o ograničavanju isplata naknada za porodice sa više od dvoje dece.

Sarvar je to opisao kao "gnusnu politiku" da će laburističku vladu gurnuti u smeće. Ali, od tada je malo "povukao ručnu".

U razgovoru za Politico, Sarvar je insistirao da postoji mnogo drugih prilika kada je uspešno promenio Starmerovo mišljenje. On je napravio dugačku listu koja je uključivala sedište javne energetske kompanije GB Energy u Škotskoj, a ne negde drugde u Velikoj Britaniji.

Par je blizak i često razgovara. Pojavljujući se na skupu za novinare u Zapadnom Lotijanu prošle nedelje, Starmer i Sarvar su zažmurili i podelili osmeh kada su ih pitali da li će ovaj poslednji morati da se "suprotstavi" Starmeru ako uđe u Dauning strit.

"Slično mislimo", rekao je Starmer. "Radimo zajedno, imamo ogromno poštovanje jedan prema drugome".

Njih dvojica sa ponosom govore o načinu na koji su promenili svoje partije, koje su se pre njihovog vođstva pomerile na levo. Do sada su se u ovoj kampanji u tri navrata pojavili zajedno u Škotskoj.

Ta bliskost je od pomoći škotskim laburistima, koji tvrde da bi sa Starmerovim ulaskom u Dauning strit, poslanici škotskih laburista imali veći uticaj na njegovu vladu nego konfrontirajući SNP. 

"Nešto što često kažem [ljudima] na vratima je da možete imati poslanika koji je putnik u autobusu, ili možete imati nekoga ko poznaje vozača autobusa", ​​kaže Meknil iz Laburista. 

Ali sa više onih koji se već takmiče za naklonost lidera laburista Ujedinjenog Kraljevstva - a verovatno i sledećeg premijera - daleko je od jasnog koliki bi uticaj Sarvar zaista imao na smernice britanske vlade. Jedan laburistički zvaničnik upoređuje Sarvarov uticaj na šefa Ujedinjenog Kraljevstva sa "članom Kabineta u senci srednjeg nivoa". 

"On nije baš u najužem krugu, ali vrlo malo ljudi jeste. Ali Starmer i njegov tim ga vole i poštuju“, rekao je zvaničnik. 

Bitka za krunu

Za mnoge u okruženju Sarvara i škotskih laburista, 2024. je samo odskočna daska ka izborima u Holyroodu 2026. godine — gde se Sarvar nada da će postati premijer, posao za kojim žudi.

"Ako u ovoj zemlji postoji jedna osoba koja želi pobedu [na opštim izborima] više od Kira Starmera, to je Anas Sarvar", rekala je Ket Hedli, aktivista škotskih laburista i bivši kandidat. 

"Iskreno, što se Anasa tiče, ovo je zagrevanje za škotske laburiste koji pokušavaju da postanu škotska vlada 18 meseci kasnije", dodala je ona. 

Međutim, pred njim je teška bitka. 

Tanjug/AP/Andrew Milligan/PA

Anas Sarvar

Škotski laburisti su uspeli da pridobiju Škote koji se zalažu za i protiv nezavisnosti, a ta stranka trenutno tvrdi da još jedan referendum o nezavisnosti - kako zahteva SNP - nije prioritet. Sarvaru je potrebna podrška sa obe strane podele da bi dobio vlast, što znači da mora da plasira svoje akreditive protiv nezavisnosti a pritom ne odbije Škote koji se zalažu za nezavisnost, a koji su otvoreni da glasaju za njegovu stranku. 

Sarvaru sada neće nedostajati savetodavaca, sviđalo mu se to ili ne.

Mark Drejkford, bivši velški prvi ministar i lider veoma uspešne velške laburističke partije, rekao je za Politico da bi Sarvar trebalo da ima za cilj da replicira trik svoje stranke da kombinuje osećaj pripadnosti laburistima sa "osećajem velškog identiteta".

"Mislim da Anas radi neke slične stvari u Škotskoj", rekao je Drejkford. "U Velsu ne morate da glasate za nacionaliste da biste pokazali da ste Velšanin".

"Mislim da je to bio deo našeg uspeha i veoma se nadam da će to poči za rukom i mojim kolegama u Škotskoj" dodao je on.

Na kraju krajeva, rezultat izbora 2026. možda se uopšte neće svesti na Sarvar. 

Izbori u Holyroodu će doći u efektivnoj srednjoročnoj fazi (verovatne) nacionalne laburističke vlade Velike Britanije. Sarvarovu sudbinu može da odredi i popularnost njegove stranke u Vestminsteru - a poznato je da su vlade na sredini mandata retko popularne. 

"Godine 2026. ljudi će nam suditi po tome kako Starmer radi", rekao je drugi gore citirani kandidat škotskih laburista. "Potrebna nam je da laburistička vlada u Vestminsteru bude uspešna – to je jedini način na koji Anas može do pobede.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa