Evropa

Evropska unija: Sveobuhvatni 14. paket sankcija EU prema Rusija dodatno otežava zaobilaženje mera

Komentari

Autor: Tanjug

25/06/2024

-

14:12

Evropska unija: Sveobuhvatni 14. paket sankcija EU prema Rusija dodatno otežava zaobilaženje mera
Evropska unija: Sveobuhvatni 14. paket sankcija EU prema Rusija dodatno otežava zaobilaženje mera - Copyright profimedia, Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Savet ministara EU usvojio je 14. paket ekonomskih i individualnih restriktivnih mera prema Rusiji koji, kako je istaknuto, onemogućava zaobilaženje sankcija i usvaja energetske mere.

Tim paketom, koji je usvojen u ponedeljak, "zadaje se dalji udarac Putinovom režimu i onima koji održavaju njegov nezakonit, ničim izazvan i neopravdani agresorski rat protiv Ukrajine", saopštila je EU Delegacija u Srbiji.

Ove mere su usmerene na sektore ruske privrede visoke vrednosti, kao što su energetika, finansije i trgovina i dodatno otežavaju zaobilaženje sankcija EU.

Novi paket sakcija uključuje restriktivne mere za dodatnih 116 pojedinaca i subjekata odgovornih za radnje koje narušavaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Kada je reč o sektorskim merama, u oblasti energetike, kako bi se osiguralo da se postrojenja EU ne koriste za pretovar ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG) u treće zemlje i na taj način umanjuju značajne prihode koje Rusija ostvaruje prodajom i transportom LNG, EU će zabraniti usluge pretovara ruskog LNG-a na teritoriji EU u svrhu daljeg transporta u treće zemlje.

Ovo obuhvata i transfere sa broda na brod i transfere sa broda na obalu, kao i operacije ponovnog utovara, i ne utiče na uvoz, već samo na ponovni izvoz u treće zemlje preko EU.

Evropska komisija će, kako je navedeno, pratiti sprovođenje i razvoj ove odluke i može predložiti mere ublažavanja ako bude potrebno.

Zabrana novih investicija

Pored toga, EU će zabraniti nove investicije, kao i obezbeđivanje dobara, tehnologije i usluga za završetak LNG projekata u izgradnji, kao što su Arktik LNG 2 i Murmansk LNG.

Uvode se ograničenja na uvoz ruskog tečnog prirodnog gasa preko terminala EU koji nisu povezani na sistem prirodnog gasa.

EU se oprema dodatnim alatima za suzbijanje zaobilaženja.

Pre svega, od matičnih kompanija iz EU će se tražiti da preduzmu napore kako bi osigurale da njihova predstavništva u trećim zemljama ne učestvuju ni u kakvim aktivnostima koje rezultiraju ishodom koji sankcije nastoje da spreče.

Drugo, da bi se pomoglo suzbijanju ponovnog izvoza ratne opreme koja se nalazi u Ukrajini ili je ključna za razvoj ruskih vojnih sistema, odlučeno je da će operateri EU koji prodaju takvu robu trećim zemljama morati da primene mehanizme dužne pažnje koji mogu da identifikuju i procene rizike od ponovnog izvoza u Rusiju i njihovo ublažavanje.

Pored toga, operateri EU koji prenose industrijsko znanje za proizvodnju ratne robe komercijalnim partnerima iz trećim zemalja sada će morati da uključe ugovorne odredbe kako bi osigurali da se takvo znanje neće koristiti za robu namenjenu Rusiji.

U oblasti finansija Savet je odlučio da zabrani korišćenje Sistema za prenos finansijskih poruka (SPFS), specijalizovanog servisa za razmenu finansijskih poruka koje je razvila Centralna banka Rusije da neutrališe efekat restriktivnih mera.

Subjektima EU koji posluju van Rusije biće zabranjeno da se povezuju na SPFS ili ekvivalentne specijalizovane usluge za razmenu finansijskih poruka.

Zabrana obavljanja transakcija

Pored toga, operaterima iz EU biće zabranjeno da obavljaju transakcije sa konkretno navedenim subjektima korišćenjem SPFS van Rusije.

Štaviše, Savet uvodi zabranu transakcija sa ciljanim kreditnim i finansijskim institucijama i dobavljačima kripto imovine osnovanim van EU, kada ovi subjekti omogućavaju transakcije koje podržavaju odbrambeno-industrijsku bazu Rusije kroz izvoz, snabdevanje, prodaju, transfer ili transport robe i tehnologije dvostruke namene, osetljivih predmeta, ratne opreme, vatrenog oružja i municije prema Rusiji.

Kada je reč o finansiranju političkih partija i drugih organizacija, imajući u vidu kontinuirane pokušaje Rusije da se meša u demokratske procese u EU i podriva njene demokratske temelje, uključujući kampanje uticaja i promovisanje dezinformacije, Savet je odlučio da političkim partijama i fondacijama, nevladinim organizacijama, uključujući ekspertske organizacije ili pružaoce medijiskih usluga u EU, više neće biti dozvoljeno da prihvataju sredstva koja dolaze od ruske države i njenih zastupnika, navodi Delegacija EU u Srbiji.

U skladu sa Poveljom o osnovnim pravima, te mere dogovorene u ponedeljak neće sprečiti pružaoce medijskih usluga i njihove zaposlene da obavljaju druge aktivnosti u EU, kao što su istraživanja i intervjui.

U oblasti transporta, po prvi put, EU je usvojila meru koja cilja određena plovila koja doprinose ratu Rusije protiv Ukrajine, a koja podležu zabrani pristupa lukama i zabrani pružanja usluga.

Ova plovila mogu biti određena iz različitih razloga kao što su transport vojne opreme za Rusiju, transport ukradenog ukrajinskog žita i podrška u razvoju ruskog energetskog sektora, na primer kroz transport LNG komponenti ili pretovar LNG-a.

Ova mera takođe je usmerena na tankere koji su deo Putinove mračne flote koji zaobilaze ograničenja EU i Koalicije za ograničenje cena, dok usvajaju obmanjujuće prakse transporta uz potpuno nepoštovanje međunarodnih standarda. Na ovim terenima sada je targetirano 27 plovila.

Zabrana letova u granicama EU

Pored toga, da bi se izbegli drugi oblici zaobilaženja, Savet je odlučio da proširi zabranu letova u EU.

Zabrana sletanja, poletanja ili preletanja teritorije EU takođe će se primenjivati na sve avione koji se koriste za vanredne letove, a gde rusko fizičko ili pravno lice, subjekat ili telo može da efikasno utvrdi mesto ili vreme njegovog poletanja ili sletanja da stigne, na primer, do odredišta za odmor ili poslovnog sastanka.

Štaviše, operateri moraju da obezbede sve informacije koje zatraže nacionalni nadležni organi država članica o vanrednim letovima, uključujući vlasništvo nad avionom i eventualno putnicima. Savet je odlučio da proširi zabranu drumskog transporta robe unutar teritorije EU, uključujući i tranzit, tako da obuhvati operatere iz EU koji su u vlasništvu ruskog fizičkog ili pravnog lica sa 25 odsto ili više.

Po pitanju kontrole i ograničenja uvoza i izvoza, Savet je dodao 61 novi subjekat na listu onih koji direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u agresorskom ratu Rusije protiv Ukrajine.

Oni će biti predmet strožih izvoznih ograničenja u vezi sa robom i tehnologijom dvostruke namene, kao i robom i tehnologijom koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora.

Neki od ovih subjekata nalaze se u trećim zemljama (Kina, Kazahstan, Kirgistan, Turska i Ujedinjeni Arapski Emirati) i bili su uključeni u zaobilaženje trgovinskih ograničenja i angažovani u nabavci osetljivih artikala koji se koriste, na primer, u proizvodnji dronova, odnosno pružanje materijalne podrške ruskim vojnim operacijama.

Štaviše, sadašnja odluka proširuje listu zabranjenih artikala koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora dodavanjem određenih mašina, alatiki i određenih "vozila za sve terene" (ATV).

Zabrana izvoza strateški važne robe

EU je, takođe, uvela dalja ograničenja na izvoz robe koja posebno doprinosi jačanju ruskih industrijskih kapaciteta (npr. hemikalije, uključujući rude mangana i jedinjenja retkih zemalja, plastiku, mašine za iskopavanje, monitore i električnu opremu), kao i dalje ograničenje na uvoz helijuma iz Rusije, koji je izvor značajnih prihoda režima.

Lihtenštajn je dodat na listu partnerskih zemalja koje primenjuju set restriktivnih mera na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i set mera kontrole uvoza koje su suštinski ekvivalentne merama EU.

Paket takođe uključuje mere koje omogućavaju operaterima iz EU da traže nadoknadu štete koju su prouzrokovale ruske kompanije zbog primene sankcija i eksproprijacije.

Takođe stvara instrument za sastavljanje liste kompanija koje su pod zabranom transakcija zbog mešanja u arbitražu i nadležnost suda.

Ovaj paket sankcija će uvesti ograničenja za prihvatanje zahteva za registraciju u EU određenih prava intelektualne svojine od ruskih državljana i kompanija, sa ciljem da se nadoknade radnje ruske vlade i sudova koji su nosioce prava intelektualne svojine EU nezakonito lišili zaštite u Rusiji.

Zabrana kupovine i uvoza kulturnih i drugih dobara iz Ukrajine, ako postoji sumnja da su otuđena nezakonito

Konačno, biće zabranjena kupovina, uvoz, prenos ili izvoz ukrajinskih kulturnih dobara i drugih dobara od arheološkog, istorijskog, kulturnog, retkog naučnog ili verskog značaja, ako postoje opravdani razlozi da se sumnja da su dobra nezakonito uklonjena iz Ukrajine.

Relevantni pravni akti će uskoro biti objavljeni u Službenom listu EU.

Evropski savet je u svojim zaključcima od 17. i 18. aprila 2024. godine ponovio svoju punu nepokolebljivu podršku Ukrajini, njenom narodu i njenoj nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu unutar njenih međunarodni priznatih granica.

U svojim prethodnim zaključcima, Evropski savet je takođe pozvao na dalje korake za slabljenje sposobnosti Rusije da nastavi da vodi svoj agresorski rat, uključujući jačanje sankcija i potpuno i efikasno sprovođenje postojećih sankcija.

Savet je 21. maja 2024. godine dao zeleno svetlo za korišćenje neto dobiti proistekle iz neočekivanih i vanrednih prihoda centralnih depozitara hartija od vrednosti u EU, kao rezultat primene restriktivnih mera EU, za dalju vojnu podršku Ukrajini, kao i kapacitetima i rekonstrukciji njenih odbrambenih kapaciteta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa