Evropa

Belgija spremila ugovore o radu za seksualne radnice, da li će ostale članice EU slediti ovaj primer?

Komentari

Autor: Euronews

29/06/2024

-

21:53

Belgija spremila ugovore o radu za seksualne radnice, da li će ostale članice EU slediti ovaj primer?
Belgija spremila ugovore o radu za seksualne radnice, da li će ostale članice EU slediti ovaj primer? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Belgiji će prostitutke uskoro imati pristup istim socijalnim pravima kao i ostali zaposleni, zahvaljujući zakonu usvojenom u maju 2024. 

Nova pravila im omogućavaju da potpisuju ugovore o radu sa odobrenim poslodavcima. Reč je o prvom ovakvom pokušaju do sada da se reguliše sektor seksualnih usluga, ali nisu svi uvereni da će to zaista i funkcionisati, prenosi Euronevs Witness.

Ranije su hostes barovi i saloni za erotsku masažu u Belgiji radili u "legalnoj sivoj zoni": seksualne radnice su bile plaćene u gotovini ili su bile zaposlene po ugovoru kao konobarice.

Pristalice novog zakona smatraju da su to otvorena vrata za raznolike zloupotrebe.

"Dobar je osećaj znati šta je zakonski dozvoljeno, jer se uvek postavljalo pitanje da li radimo stvari ispravno ili ne", kaže Aleksandra Morels, vlasnica erotskog salona.

Jasna pravila u sektoru

Dekriminalizacijom određenih oblika podvođenja, vlada kaže da namerava da nametne jasna pravila sektoru, stvori statuse prilagođene specifičnim i jedinstvenim aspektima seksualnog rada i obezbedi pristup beneficijama za nezaposlene, zdravstvenom osiguranju i porodiljskom odsustvu.

Da bi zapošljavali na zakonit način, poslodavci moraju da provere svoju krivičnu evidenciju, dobiju dozvolu za rad i da imaju sedište u Belgiji. Takođe moraju da poštuju  pravo svojih zaposlenih da odbiju klijenta i da prekinu seksualni čin u bilo kom trenutku.

profimedia

 

"Mi uopšte nemamo problema sa tim, tako da je ovde sve legalno.  Dame bi trebalo da budu u mogućnosti da izaberu s kojim klijentom žele da rade“, kaže Kris, Aleksandrin suprug i suvlasnik salona.

"Očigledno je da su neki prinuđeni da primaju klijente. I zato je za te ljude izuzetno važno što je ovaj zakon donet", objašnjava Manon, koja je seksualna radnica u Belgiji od svoje 19. godine.

"To mora da bude posao koji nam nudi ista prava kao i bilo kme drugom“, dodaje ona.

Nije jednoglasno prihvaćeno

Međutim, ova reforma nije jednoglasno pozdravljena, posebno među pojedinim feminističkim udruženjima koja osuđuju komodifikaciju ženskih tela i tekst koji je neprikladan za situacije migrantskih prostitutki i žrtava trgovine ljudima.

Bez radne dozvole, oni ne mogu biti angažovani u okviru novog zakona.

"Ovo će favorizovati makroe i trgovce ljudima koji već imaju koristi od ogromne nekažnjivosti u Belgiji", kaže Mireja Krespo, direktorka ISALA, udruženja koje podržava žene prostitutke u ranjivim situacijama.

Najrealniji pristup

Međutim, mnogi profesionalci u ovom sektoru ovu reformu smatraju najrealnijim pristupom.

"Seks rad postoji. A ako ga ne radite na otvorenom, postojaće ispod radara“, kaže Karin Van Der Elst, vlasnica Vile Tinto u Antverpenu, kompleksa nekretnina gde prostitutke mogu da iznajmljuju prozore po danu.

U ovoj fazi, novi zakon i dalje postavlja mnoga pitanja. Prema rečima stručnjaka, biće potrebno nekoliko godina da se proceni njegov uticaj na uslove života seksualnih radnica, kao i na trgovinu ljudima i svodništvo.

Da li bi belgijski istorijski zakon o radu za seksualne radnike mogao da dovede do promene širom Evrope?

Kada je Emili prvi put čula za odluku Belgije da stvori prvi evropski zakon o radu za seksualne radnike u Evropi, bila je uzbuđena što će se njeni radni uslovi konačno poboljšati.

"Na ovaj način ćemo dobiti širi izbor sigurnih mesta gde možemo da ponudimo naše usluge na način na koji mi želimo, jer to trenutno nije slučaj", rekla je za Euronews nedavno Emili, koja živi u jednom većem gradu u Belgiji,

Nezavisna seksualna radnica već tri godine, Emili (ime je promenjeno da bi se zaštitio njen identitet) lično je iskusila nedostatak podrške seksualnim radnicima tokom pandemije COVID-19, gde su mnogi izgubili prihod, ali nisu imali pravo na podršku vlade jer njihov sektor nije zvanično postojao. 

Ona, kao i brojni radnici u industriji seksa, nadaju se da će se ovo promeniti uvođenjem prvog evropskog i svetskog zakona o radu za seksualne radnike u Belgiji.

Šta novi zakon znači u praksi?

Zakon, koji je ranije ovog meseca usvojen sa 93 glasa za, 33 uzdržana i 0 glasova protiv, omogućava naručiocima da prvi put obezbede belgijskim seksualnim radnicima ugovor o radu. 

Promena daje seksualnim radnicima pristup odredbama socijalnog osiguranja kao što su penzije, zdravstveno osiguranje i godišnji odmor. Takođe pruža zaštitu seksualnim radnicima od rizika vezanih za posao, uključujući primenu standarda o tome ko može postati poslodavac. 

Dan Bauvens iz Belgijskog sindikata seksualnih radnika UTSOPI objasnio je da novi zakon postavlja ograničenja u pogledu toga ko može da deli ugovore sa seksualnim radnicima – ograničavajući mogućnost eksploatacije. 

Ljudi koji su ranije osuđivani za dela kao što su trgovina ljudima, neće moći da postanu poslodavci, rekao je Bauvens za Euronews: 

profimedia

 

"Ovo je veoma važna stvar jer je do sada to bilo moguće".

Seksualne radnice takođe imaju pravo na dodatna ključna prava, uključujući mogućnost da odbiju klijenta ili seksualni čin, kao i da prekinu seksualni čin u bilo kom trenutku.

Ako se na bilo koje od ovih prava pozove više od 10 puta u toku jedne godine, zaposleni ili poslodavac mogu pozvati vladinog posrednika da interveniše.

Različiti potezi, različiti ljudi

Belgija je i dalje neuobičajena u evropskom kontekstu kada je u pitanju odgovaranje na zahteve sindikata seksualnih radnika. 

Pre samo dve godine, postala je prva zemlja u Evropi koja je dekriminalizovala seksualni rad u Evropi. 

Druge zemlje u Evropi su ili u određenoj meri legalizovale seksualni rad ili su sledile takozvani "nordijski model", koji kriminalizuje nabavku i kupovinu seksualnih usluga. 

Različiti modeli legalizacije u zemljama poput Nemačke, Holandije i Austrije znače da svaka zemlja ima poseban skup uslova koji moraju biti ispunjeni da bi mogli legalno da obavljaju seksualni rad, rekao je Bauvens.

Na nekim mestima, seksualna radnica bi i dalje mogla biti kriminalizovana za obavljanje posla ako ne može da ispuni određene preduslove, što ne bi bio slučaj u sistemu potpune dekriminalizacije.

Štaviše, zemlje kao što je Nemačka, koje slede sopstveni model legalizacije, rekle su da razmatraju izmene postojećih pravila, kao što je kriminalizacija klijenata seksualnih radnica po nordijskom modelu.

Ipak, prema Emili, takve promene samo čine seksualni rad opasnijim.

"Ako kriminalizujete klijente, dobri klijenti, oni koji žele da poštuju zakon, prestaće da koriste usluge seksualnih radnica", objasnila je ona.

"Oni kojima nije stalo do zakona, ionako će nastaviti da koriste seksualne radnice. Kao rezultat toga, dobijamo još gore klijente".

Bezbednost pre nacionalne politike

Evropa dugo nije bila u stanju da se dogovori o jedinstvenom modelu za regulisanje seksualnog rada. Prošlog septembra, Evropski parlament je usvojio izveštaj o tome kako regulisati seksualni rad koji je istakao potrebu da se smanji potražnja za seksualnim radom i kažnjavaju klijenti. 

Uprkos tome što izveštaj nije imao zakonodavni uticaj, brojnaudruženja seksualnih radnica i nevladinih organizacija su kritikovala njegove preporuke.

"Na neki način ovo nije panevropska stvar - kao što nam je Evropska komisija rekla kada apliciramo za finansiranje, to zavisi od država članica“, izjavila je za Euronews izvršna direktorka Evropske alijanse za prava seksualnih radnika Sabrina Sančez.

Emili se složila da su različiti i suprotstavljeni pristupi simbolični za nacionalnu politiku. Ipak, ono što bi trebalo da bude važno jeste bezbednost i dobrobit svih, a potpuna dekriminalizacija širom Evrope je najvažniji prvi korak, praćen strogim zakonima o radu, rekla je ona.

"Ako pogledate nauku, videćete da studije pokazuju da je dekriminalizacija mnogo efikasnija u zaštiti seksualnih radnika i da zapravo, ako kriminalizujete klijente, činite mnogo opasnijim bavljenje seksualnim radom".

"Nadam se da će međunarodna zajednica u jednom trenutku to shvatiti — i slediti primer Belgije", zaključila je Emili.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa