Evropa

"Dobro je krenuti od manjeg ka višem": Čuveni fudbaleri o šansama Srbije na EP i golu koji može da bude "vetar u leđa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2024

-

21:42

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Kad se igra fudbal – sve staje. Glavna tema u Evropi ovih dana je Evropsko prvenstvo, a ta "groznica" nije zaobišla ni Srbiju. "Orlovi" su odigrali dve utakmice – izgubili su od Engleske 1:0 u prvom kolu, i danas su remizirali sa Slovenijom 1:1, ali su do boda došli u poslednjim sekundama utakmice. Ispostavilo se da je gol Luke Jovića u nadoknadi vremena veoma važan, a reprezentaciji Srbije je za prolaz u sledeću fazu takmičenja neophodna pobeda protiv Danske. Sagovornici Euronews Srbija veruju da je Srbija danas postigla veoma vredan gol koji može da im bude vetar u leđa za sledeću utakmicu i za nastavak takmičenja uopšte.

O evropskom prvenstvu i šansama reprezentacije Srbije u emisiji Direktno sa Minjom Miletić su govorili fudbalska legenda Predrag Mijatović, direktor mlađih selekcija Fudbalskog saveza Srbije Nikola Lazetić i nekadašnji reprezentativac i prvotimac Crvene Zvezde Ivan Dudić.

Posle današnje utakmice selektor Srbije Dragan Stojković Piksi je rekao da je zadovoljan, ali je dodao da je očekivao više. 

"Gledali smo otvorenu igru, znali smo da će biti tako. Slovenci su pokušavali dugim loptama da nas ugroze. Neverovatno je šta Mitroviću nije ušlo u mrežu. Pokazali smo karakter i mentalitet da se nikad ne predajemo, čak ni u poslednjem minutu. Na kraju smo i nagrađeni. Da smo izgubili bilo bi nezasluženo. Ovaj bod nas ostavlja u trci. U trećoj utakmici rešavamo sudbinu", rekao je Stojković za TV Arena sport. 

U međuvremenu su i druge dve ekipe u grupi, Danska i Engleska odigrale nerešeno, što je donelo dodatnu glavobolju Srbiji, jer je pobeda protiv Danske u poslednjem kolu sada imperativ.

"Vetar u leđa igračima"

Kako je rekao Ivan Dudić, da nam je neko pre današnje utakmice ponudio bod izboren u 95. minutu, verovatno ne bismo prihvatili.  

Euronews/Direktno/Screenshot

 

"Očekivanja su bila velika protiv Engleske, ali došli smo samo do boda. Sada je sve na utakmici s Danskom", naveo je Dudić.

I Nikola Lazetić je rekao da su svi očekivali da Srbija pobedi. 

"Ali se na kraju desilo da slavimo jer smo osvojili bod . Ali to je veliki vetar u leđa igračima. Zamislite da smo vodili i da smo primili gl u 96. minutu. To bi ih verovatno ubilo", naglasio je Lazetić. 

Veruje da će gol Luke Jovića sigurno mnogo značiti na planu samopouzdanja i da se nada da će reprezentacija već na sledećoj utakmici pokazati šta može.

Mijatović je optimista

Karakter koji je danas pokazala reprezentacija dopao se Predragu Mijatoviću koji je istakao da se osetila neopisiva želja da se ostvari pozitivan rezultat.  

"Mislim da je selektor napravio tim koji je bio ofanzivan. Videlo se od starta da Srbija ide na pobedu. Imali smo isti problem kao sa Engleskom u prvih 20 minuta gde je reprezentacija možda bila previše stidljiva. Danas su nas Slovenci napali visokim presingom, ali kasnije je sve išlo nekim dobrim tokom. I za razliku od Engleske, napravili smo više šansi, što mi daje nadu da ekipa ulazi u neki ofanzivan ritam, i da napadači na trećoj utakmici mogu da budu malo rasterećeniji, odnosno da će sve te šanse završiti u mreži Danaca”, rekao je Predrag Mijatović a Euronews Srbija. 

Euronews/Direktno/Screenshot

 

Komentarišući razlike između prve i druge utakmice, Mijatović je rekao da je uvek komplikovano kada se na početku igra sa nekim od favorita, iako Englezi u ova dva meča nisu pokazali da su favoriti za osvajanje takmičenja. Navodi da su sve reprezentativne generacije u malom grču protiv velikih protivnika, ali da je već danas ekipa bila malo rasterećenija. 

"Ja sam optimista, i mislim da je dobro na ovakvim takmičenjima krenuti od manjeg ka višem. Sad znamo da nas samo pobeda vodi u osminu finala, i mislim da su reprezentativci sa stručnim štabom kadri da urade nešto dobro", rekao je legendarni fudbaler.  

Napominje da je veliki uspeh za selektora Stojkovića to što je odveo Srbiju na dva velika takmičenja, Svetsko i Evropsko prvenstvo.

Napominje da je situacija za Piksija na ovom takmičenju lakša jer na početku nije bilo povređenih igrača, i ističe da je on danas izmenama i čitanjem utakmice napravio dobru stvar jer je uveo igrače koji su dali novu svežinu i dinamiku timu. Zaključuje da je optimista i da misli da je reprezentacija Srbije kadra da pobedi Dansku.

"Sećate se kako je Argentina osvojila Mundijal..."

Nikola Lazetić smatra da je na takmičenju ovog tipa dobro da se postepeno ulazi u formu.  

"Sećate se kako je Argentina osvojila Svetsko prvenstvo? U početku su razočarali, pa napredovali. Kako je Real ove godine osvojio Ligu šampiona? Svi su igrali i stvarali šanse, a oni su pobeđivali", poručio je Lazetić. 

Euronews/Direktno/Screenshot

 

Kaže da mi kao nacija idemo od euforije o razočarenja i da je amplituda jako tanka.  

"OK, trebalo je da pobedimo. Ali to je fudbal. Najbitnije da smo uspeli da se vratimo i opet je sve u našim rukama i nogama. Ako Bog da da protiv Danske pokažemo pravo lice. A kad se uđe u sistem ispadanja, sve je moguće", smatra Lazetić.

Na pitanje kakav rezultat očekuju na utakmici protiv Danske, Dudić je rekao da očekuje pobedu "kakvu god", a Lazetić je prognozirao pobedu Srbije 2:0.

Celu emisiju Direktno sa Minjom Miletić pogledajte u video-prilogu. 

Komentari (0)

Evropa