Evropa

Holandska policija uhapsila osumnjičenog za pucnjavu na španskog političara Aleha Vidala-Kuadrasa

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

21:34

Holandska policija uhapsila osumnjičenog za pucnjavu na španskog političara Aleha Vidala-Kuadrasa
Tanjug/AP/Aleksandar Furtula - Copyright Tanjug/AP/Aleksandar Furtula

veličina teksta

Aa Aa

Holandska policija uhapsila je osumnjičenog za pucnjavu na desničarskog španskog političara Aleha Vidala-Kuadrasa, koji je bio povezan sa iranskom opozicionom grupom, saopštila je danas španska policija.

"Holandski agenti uhapsili su u Holandiji navodnog napadača na Aleha Vidala-Kuadrasa u Madridu", navela je španska policija u saopštenju objavljenom na Iksu, ali nije navela napadačevo ime, prenosi Rojters.

Čovek koji je uhapšen, Francuz poreklom iz Tunisa, sa krivičnim dosijeom, šesti je osumnjičeni koji je uhapšen tokom istrage o pokušaju ubistva političara.

Vidal-Kuadrasu, koji je preživeo napad, pucao je u lice na ulici u bogatoj četvrti u centru Madrida usred dana, 9. novembra, naoružani muškarac koji je nosio kacigu i vozio se na motociklu.

Napadač je uhapšen po međunarodnoj poternici koju je izdao španski sud, a policija ga je identifikovala pomoću CCTV snimaka sa tog područja.

Vidal-Kuadras je bivši lider konzervativne Narodne partije u regionu Katalonije i osnivač krajnje desničarske stranke Voks.

Političar je optužio iransku vladu da je isplanirala njegovo ubistvo zbog njegovih veza sa Nacionalnim savetom otpora Irana, glavnom opozicionom grupom u egzilu.

On je rekao da je "apsolutno siguran" da iranska vlada stoji iza napada, iako za te tvrdnje nema dokaza.

Vidal-Kuadras je uvršten na iransku listu sankcija izdatu u oktobru 2022. kao odmazdu za sankcije EU uvedene nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje devojke koja je uhapšena zbog navodnog kršenja iranskog kodeksa oblačenja.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa