Evropa

Puđdemon će uskoro moći da se vrati u Španiju: Tužilaštvo danas traži pomilovanje za separatistu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

12:13

Puđdemon će uskoro moći da se vrati u Španiju: Tužilaštvo danas traži pomilovanje za separatistu
Tanjug/AP/Gloria Calvi - Copyright Tanjug/AP/Gloria Calvi

veličina teksta

Aa Aa

Zakonom o amnestiji, koji je nedavno stupio na snagu u Španiji, pomilovano je oko 400 katalonskih separatističkih lidera, među kojima je i Karles Puđdemon, čime je načinjen korak koji omogućava Puđdemonu da se vrati u Španiju bez krivičnog gonjenja.

Tim zakonom oni su pomilovani za dela počinjena između 2011. i 2023. godine, uključujući i ozbiljan pokušaj secesije Katalonije 2017. godine, piše Euraktiv.

Međutim, uprkos jakim neslaganjima između glavnog državnog tužioca Alvara Garsije Ortiza i konzervativnijih članova Kancelarije javnog tužioca, stav za primenu zakona o amnestiji na sve zločine koje su počinili katalonski separatisti tokom tih godina na kraju je preovladao sa malom razlikom od dva glasa, čime će javno tužilaštvo danas zatražiti od Vrhovnog suda da pomiluje Puđdemona i druge katalonske separatističke lidere i da povuče nacionalne naloge za hapšenje za njihovo hapšenje.

Amnestija se odnosi i na trojicu separatističkih lidera koji su pobegli iz Španije posle događaja 2017. i nisu izvedeni pred sud - pored samog Puđdemona, koji je pobegao u Belgiju, i na bivše "ministre" katalonske vlade, Tonija Komina i Luisa Puiđa koji su procesuirani i zbog pronevere javnog novca za preusmeravanje sredstava od španske države za izbornu propagandu u korist nezavisnosti Katalonije.

Špansko pravosuđe moraće i da utvrdi i da li su se glavni lideri katalonskog separatističkog pokreta obogatili nezakonitim povećanjem imovine.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa