Evropa

Francuska levičarska koalicija objavila program pred parlamentarne izbore

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2024

-

15:55

Francuska levičarska koalicija objavila program pred parlamentarne izbore
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska levičarska koalicija Narodni front, nastala nakon što je predsednik Emanuel Makron raspisao izbore za parlament, objavila je danas svoj program za predstojeće izbore 30. juna i 7. jula.

Te mere uključuju, između ostalog, ograničavanje cena na osnovne potrepštine kao što su hrana, gorivo i struja, usklađivanje plata sa inflacijom, postavljanje visine minimalnih plata i penzija na 1.600 evra neto, podizanje minimalnog nivoa za siromaštvo na 60 odsto od minimalca, uvođenje poreza za bogate "sa klimatskom komponentom" i ukidanje penzionih reformi, prenosi BFMTV.

Kada je reč o ratu u Gazi, Narodni front bi, ako bi pobedio na izborima, obustavio podršku vlade Francuske za izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i podržala naredbu Međunarodnog suda pravde kojom se upozorava na rizik od genocida u Gazi.

U programu se dodaje da bi nova levičarska vlast podržala Međunarodni krivični sud u suđenju protiv lidera Hamasa i vlade Izraela i dogovor o oslobađanju palestinskih zatvorenika i izraelskih talaca, ali i da bi odmah priznala države Palestine i Izraela u skladu sa rezolucijama Ujedinjenih nacija.

Odbrana suvereniteta naroda Ukajine i njihove teritorije dostavljanjem oružja nalazi se u programu Narodnog fronta, uz konfiskovanja sredstava ruskih oligarha i slanje mirovne misije koja bi pomogla obezbeđivanje nuklearnih elektrana.

Kada je reč o klimatskim promenama, francuska levica bi, između ostalog, usvojila plan o postizanju ugljenične neutralnosti do 2050. godine i "energetsko-klimatski" zakon.

Među ostalim reformama koje se iznose u programu levice, nalazi se ukidanje Pete i proglašavanje Šeste Republike Francuske, uvođenje proporcionalnog izbornog sistema, referenduma građanske inicijative i izgradnja milion "ekoloških" domova u narednih pet godina radi podrške pravu na prebivalište.

Reformisanje evropskog bloka

U delu programa o Evropskoj uniji navodi se da bi Narodni front na vlasti pokušao da reformiše evropski blok, uvodeći oporezivanje na visoke prihode i superprofite i ukidajući sporazume o slobodnoj trgovini, između ostalog.

Francuske levičarske partije saopštile su u četvrtak da su postigle sporazum o koaliciji pod nazivom Narodni front u kojoj će izaći na predstojeće izbore koje je raspisao predsednik Emanuel Makron nakon što je njegova stranka Preporod pretrpela poraz od stranke krajnje desnice Nacionalno okupljanje Marin Le Pen na izborima za Evropski parlament.

U koaliciji se nalaze stranke Francuska komunistička partija, Ekolozi, Nepokorena Francuska i Socijalistička partija.

Makron je u nedelju, nakon objavljivanja preliminarnih rezultata za poslanike EP, saopštio da raspušta vladu Francuske i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul. Na izborima za EP, Makronova stranka Preporod osvojila je 14,56 odsto glasova, čime je dobila 13 mandata, dok je stranka Nacionalno okupljanje Le Pen osvojila 30 mandata sa 31,47 odsto glasova.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa