Evropa

Govor Zelenskog u Bundestagu razotkrio podelu u Nemačkoj: I desnica i levica žestoko kritikovane zbog jednog gesta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2024

-

18:01

Govor Zelenskog u Bundestagu razotkrio podelu u Nemačkoj: I desnica i levica žestoko kritikovane zbog jednog gesta
Govor Zelenskog u Bundestagu razotkrio podelu u Nemačkoj: I desnica i levica žestoko kritikovane zbog jednog gesta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 11. juna u utorak održao govor u nemačkom Bundestagu i dobio gromoglasan jednominutni aplauz, govoreći kako će Rusija sigurno biti poražena, platiti ratnu odštetu i pred sudom odgovarati za ratne zločine. Entuzijastično nisu tapšali poslanici krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD) i levog BSW-a Sare Vagenkneht, jer su svi osim četiri desničara napustili salu parlamenta. Oni koji su ostali samo su mirno sedeli.

Bojkot je u očima nemačkih medija i političara ostalih stranaka ujedinio ove dve partije, iako imaju malo dodirnih tačaka, kao "obožavaoce" ruskog predsednika Vladimira Putina ili čak "petokolonaše". Sa druge strane, ujedinjeni u oštroj kritici bili su lideri vladajuće koalicije i najjače opozicione partije. 

Lideri AfD-a pozvali su svoje članove da ne prisustvuju govoru, a Alis Vajdel i Tino Črupala su u saopštenju naveli da je Zelenski tu samo kao ratni lider i prosjak. 

"Odbijamo da slušamo govornika obučenog u kamuflažu. Zelenskom je istekao mandat. Sada je na funkciji samo kao ratni i prosjački predsednik", aludira se u poruci AfD-a na to da je Zelenskom istekao mandat 20. maja.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Vagenkneht je upozorila da Zelenski doprinosi veoma opasnoj spirali eskalacije koja rizikuje nuklearni rat.

"Nisam želela da slušam govor Zelenskog u ambijentu koji kao jedinu reakciju dopušta ovacije. Ovo nije vreme za slavlje", poručila je ona kasnije, pravdajući svoj postupak željom da se rat što pre okonča.

Odmah posle priredbe u Bundestagu usledilo je zgražavanje političara svih drugih stranaka. Kancelar Olaf Šolc poručio je da je ovakvo ponašanje odražava nepoštovanje, dok je lider opozicione Hrišćansko demokratske unije (CDU) Fridrih Merc rekao da je dosegnuta najniža tačka parlamentarne kulture. Iz vladajuće Stranke slobodnih demokrata (FDP) poručeno je da je BSW uz AfD druga Putinova stranka u Nemačkoj, koja ga sledi bez razmišljanja, dok je iz redova njihovih koalicionih partnera Zelenih stigla poruka da se ovako utabava put Putinovoj imperijalnoj agresiji.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Kritike u medijima na račun BSW-a i AfD-a bile su možda još žešće. Tabloid Bild je preneo izjavu Vagenkneht da ipak ne veruje ni Putinu, nazvavši je "bizarnom". Njene druge tvrdnje i stavovi okarakterisani su kao apsurdni, zbunjeni i obmanjujući, kao i da predstavljaju "depresivni primer neodgovorne miroljubive retorike". Pri vrhu teksta je navedeno da je njen cilj potpuno jasan, a to je da postigne prekid vatre na trenutnim linijama fronta što pre i tako osigura sve što je Putin osvojio, pre nego što zapadno oružje i sankcije ugroze ruski režim.

Nešto blaži je bio portal Focus čiji je urednik dopisništva Ulrih Rajc rekao da bojkot nije "krivično delo, ali nije ni suverena odluka".

"AfD i Savez Sare Vagenkneht (BSW) takođe prednjače u napadima na 'kulturu otkazivanja', na navodno potiskivanje nepoželjnih mišljenja. Bojkotovanje Zelenskog, umesto da ga slušate, nije ništa drugo do čin kulture otkazivanja. To je nediplomatsko i čin nepoštovanja", napisao je on u svom komentaru.

U autorskom tekstu novinara Tagesšpigela Julijusa Bečke AfD i BSW nazvani su Putinovim pomoćnicima, koji su bojkotom otkrili svoj pravi stav, a to je želja da se Ukrajina pokori. 

ZDF je objavio intervju sa ukrajinskom poslanicom Halinom Jančenko, koja je bila u Bundestagu tokom obraćanja, i poslanikom Zelenih Robinom Vagenerom u čijem se naslovu bojkot naziva sramnim.

"Oni su proruski orijentisani, tako da to nije bilo veliko iznenađenje. Ali je tužno što dobijaju podršku nemačkog naroda. Sramota je za demokratsku Evropu da takve stranke postoje", poručila je Ukrajinka.

"Mislim da je to jadno. Ali se uklapa u lanac zavera i ruskih mitova koje je širio Savez Sare Vagenkneht. A više me ne čudi što se AfD drži po strani", složio se nemački političar.

Inače, na početku intervju ZDF-a navedono je da dvoje poslanika iz dve zemlje imaju dve perspektive.

Vagenkneht odgovara na optužbe

Vagenkneht je u sredu branila svoj stav u emisiji televizije ARD voditeljke Sandre Maišberger od novinarke Marine Vajsband, koja je zapravo članica Zelenih i rođena je u Kijevu.

"Ne verujem da Zelenski govori u ime cele Ukrajine, bar očigledno ne u ime 600.000 mladića koji su pobegli u EU jer ne žele da budu regrutovani", rekla je liderka BSW-a.

Profimedia

 

Takođe je kritikovala vojnu pomoć Ukrajini jer je, kako kaže, poslato mnogo oružja i para, ali to nije pomoglo jer je i dalje u defanzivi. Ruski napad je pravdala time da je Ukrajina 2014. odustala od neutralnog statusa i snažno stala na stranu SAD.

"To je proksi rat i Ukrajina biva žrtvovana zbog njega", rekla je Vagenkneht.

Na pitanje Vajsband kako će zaustaviti sledeću invaziju ako sada nagrade Putina, ona odgovara da je to čista spekulacija.

"To je uvek teorija koja nam se govori, da ga moramo zaustaviti da ne bi otišao dalje. SAD su koristile ovu staru teoriju da opravdaju Vijetnamski rat", odgovorila je nemačka političarka.

Primer Amerike koristila je i da povuče paralele sa drugim krizama u svetu rekavši da se mnogo drugih granica već pomerilo.

"Turska je pomerila granice u Iraku i Siriji. SAD i dalje okupiraju naftna polja u Siriji. Mnogo je mesta na kojima se dešava velika nepravda, a od svih tih mesta kažu da baš sa Rusijom moramo da vodimo rat dok ih ne vratimo kako su bile", rekla je Vagenkneht.

Komentari (0)

Evropa