Evropa

Anketa: Nezadovoljstvo Nemaca vladajućom koalicijom na rekordnom nivou

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2024

-

13:30

Anketa: Nezadovoljstvo Nemaca vladajućom koalicijom na rekordnom nivou
Anketa: Nezadovoljstvo Nemaca vladajućom koalicijom na rekordnom nivou - Copyright pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nezadovoljstvo nemačkih birača vladajućom koalicijom dostiglo je rekordno visok nivo, pokazala je anketa koju je danas objavila nacionalna televizija ZDF, nakon što su sve koalicione stranke ostvarile slabe rezultate na evropskim izborima.

Među 1.334 učesnika u anketi održanoj 10. i 12. juna, 71 odsto je izjavio kako je nezadovoljno radom vlade, u odnosu na 66 odsto koji su bili anketirani u maju, prenosi Rojters.

Oko 51 odsto se izjasnilo da je "za" prevremene izbore, dok 66 odsto i dalje veruje da će koalicija trajati do kraja mandata sledeće godine.

Sve tri partije u nemačkoj vladajućoj koaliciji kancelara Olafa Šolca pretrpele su gubitke na izborima u EU, dok je krajnje desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) ostvarila solidan uspeh.

Koalicija Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Hrišćansko-socijalne unije (CSU) osvojila je 29 mandata u EP sa 30 odsto glasova, dok je stranka krajnje desnice AfD osvojila 15 mandata sa 15,9 odsto glasova, piše na sajtu EP.

Socijaldemokratska partija Nemačke (SDP) osvojila je 15 mandata sa 13,9 odsto glasova, dok je ekološka stranka Savet 90/Zeleni osvojila 12 mesta sa 11,9 odsto glasova.

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je raspuštanje parlamenta Francuske i raspisivanje izbora za 30. jun i 7. jul zbog neuspeha njegove partije na izborima za EP.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa