Evropa

Sijarto: NATO fokusira svu svoju energiju na rušenje poslednjeg bastiona mira

Komentari

Autor: Tanjug

04/06/2024

-

23:40

Sijarto: NATO fokusira svu svoju energiju na rušenje poslednjeg bastiona mira
Sijarto: NATO fokusira svu svoju energiju na rušenje poslednjeg bastiona mira - Copyright TANJUG/ STR/ nr

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je poslednja prepreka za dalje regionalne eskalacije, rekao je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto na predizbornom skupu za evropske izbore u zapadnoj Mađarskoj i dodao da "iako Evropa još nije zahvaćena ratnim požarom, NATO fokusira svu svoju energiju na rušenje poslednjeg bastiona mira".

Sijarto je poručio pristalicama da na evropskim parlamentarnim izborima 9. juna Mađarska mora da se "odbrani od rata u Ukrajini", prenosi agencija MTI.

On je ukazao da neki ljudi otvoreno govore o ukidanju glasačkih prava Mađarskoj u okviru EU, kako ne bi mogla da blokira odluke "koje bi mogle gurnuti Evropu u treći svetski rat".

"Hitna kočnica za ovakvu politiku dolazi sa izborima 9. juna", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova.

Sijarto je predočio da postoji "stvarna opasnost" da pozivi za regrutovanje u Evropi dovedu do pritiska na zemlje da šalju svoje vojnike u Ukrajinu i istakao značaj diplomatije u rešavanju ratnog sukoba.

Sijarto je podsetio da su prošle godine na Generalnoj skupštini UN Evropljani hteli da ga spreče da se sastane sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim, iako su UN njega postavile kao posrednika za komunikaciju između zaraćenih strana.

"To je krajnje licemerno, jer oni koji govore da veze sa Rusima ne bi trebalo da se održavaju upravo su oni koji i dalje sklapaju ogromne poslovne dilove sa Rusima", poručio je Sijarto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa