Evropa

Iskustva Bugarske po ulasku u delimični Šengen: Iako je ušteda velika, kamioni su i dalje zaglavljeni na granici

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/06/2024

-

10:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bugarska i Rumunija su se 31. marta ove godine delimično priključile Šengenu, zoni slobodnog kretanja u Evropskoj uniji. Kontrole na vazdušnim i pomorskim granicama su ukinute, ali će na slobodno kretanje kopnom te dve zemlje još morati da sačekaju. 

Da postanu članice Evropske unije, Bugarska i Rumunija čekale su 14 godina, a čak duže od toga čekale su da pristupe Šengenu. Bugarska je zajedno sa Rumunijom postala članica Evropske unije 2007. godine. Te dve zemlje nedavno su ušle i u Šengen zonu, ali su granice izbrisane samo u vazduhu i na moru, dok će putnici i dalje morati da pokazuju svoje pasoše na kopnu.

Građani Sofije sa kojima je razgovarala reporterka Euronews Srbija imaju podeljena mišljenja o ulasku Bugarske u Šengen.

"Trebalo bi u potpunosti da uđemo u Šengen. Najviše transporta imamo na zemlji, a u vazduhu i ne toliko. I pre toga sam leteo i nisam se mnogo zadržavao kad su bile kontrole sa pasošima", preneo je svoja iskustva jedan od građana Sofije.

"Mislim da Bugarska ide napred, pogotovo zbog ulaska u Šengen, a možda će imati i pristup evru. Dosta se ekonomski razvila, ali je pred zemljom još teškog posla. Svakako mislim da je to veoma pozitivno za Bugarsku", smatra drugi građanin sa kojim je razgovarala reporerka Euronews Srbija.

Granične kontrole ukinute su na aerodromima i lukama, zbog čega su putnici znatno uštedeli svoje vreme, kažu u predstavništvu Evropske komisije u Sofiji.

"Kroz četiri aerodroma u Bugarskoj godišnje prođe deset miliona putnika, a na pasoškoj kontroli se u proseku čeka 10 minuta. Ako pomnožite tih 10 minuta sa 10 miliona putnika, govorimo o stotinama sati koje ste uštedeli", rekao je Nikola Miladinov, portparol Evropske komisije u Bugarskoj   

Austrija je do nedavno blokirala ulazak Bugarske i Rumunije u Šengen. Razlog je bila zabrinutost zbog ilegalnih migranata. Dogovor je na kraju ipak postignut za pomorske i vazdušne granice, a u Ministarstvu unutrašnjih poslova Bugarske očekuju da će do kraja godine saznati datum kada će biti ukinute kontrole i na kopnu.

"Tehnički Bugarska je bila spremna za ulazak u Šengen još 2011. godine. Put ka pridruženju bio je dug i naporan za nas. Nastavljamo da ispunjavamo sve zahteve i da radimo najbolje što je moguće kako bismo ukinuli i granične kontrole na kopnu. Kao spoljna granica EU, Bugarska nastavlja da ispunjava sve obaveze kako bi sačuvala granice. U odnosu na prošlu godinu migracioni pritisak duž naših granica smanjen je tri puta", rekao je zamenik ministra unutrašnjih poslova Bugarske Stojan Temelakov

Međutim, vozači kamiona često su zaglavljeni u kilometarskim kolonama na granicama Bugurske i Rumunije, jer kontrole na kopnu i dalje nisu ukinute. 

Do toga će doći tek kada ta zemlja dobije potpuni pristup Šengenu, a kako nezvanično saznajemo iz diplomatskih izvora, to i jeste jedan od najznačajnijih razloga što Sofija insistira na što bržem ukidanju kopnenih granica. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa