Evropa

Savet EU usvojio prvi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama

Komentari

Autor: Tanjug

07/05/2024

-

19:36

Savet EU usvojio prvi zakon o borbi protiv nasilja nad ženama
Euronews Srbija - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Savet EU usvojio je danas prvi zakon Evropske unije o borbi protiv nasilja nad ženama, kojim se od svih članica EU zahteva da kiminalizuju sakaćenje ženskih genitalija, prisilno sklapanje brakova i sajber nasilje, kao što je deljenje intimnih fotografija bez pristanka.   

Kako se navodi u saopštenju Saveta EU, novi zakon sadrži mere za sprečavanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici i postavlja standarde za zaštitu žrtava ovih krivičnih dela. 

Savet je dao zeleno svetlo za usvajanje direktive EU za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, a od njenog stupanja na snagu države članice EU imaju tri godine da je unesu u nacionalno zakonodavstvo. 

"Preduzimanje odlučnih akcija protiv ovih akata nasilja je od suštinskog značaja za osiguranje vrednosti i osnovnih prava jednakosti između žena i muškaraca, i nediskriminacije", navodi se u saopštenju Saveta EU.

Kako se precizira, zakonom koji je danas usvojen kriminalizuju se sakaćenje ženskih genitalija, prisilni brak, deljenje intimnih fotografija bez pristanka, sajber uhođenje, sajber uznemiravanje i sajber podsticanje na mržnju ili nasilje.

Izvršenje ovih krivičnih dela biće kažnjivo kaznom zatvora od najmanje jedne do pet godina. 

Direktiva sadrži opsežnu listu otežavajućih okolnosti, kao što je počinjenje krivičnog dela protiv deteta, bivšeg ili sadašnjeg supružnika ili partnera, ili predstavnika javnosti, novinara ili branioca ljudskih prava, za koje se predviđaju strožije kazne.

U njoj se nalaze i detaljna pravila o merama pomoći i zaštite koje države članice trebaju da pruže  žrtvama.

Zamenik belgijskog premijera i ministar pravde Pol Van Tihelt, čija zemlja predsedava EU, rekao je da će ovaj zakon garantovati širom EU da će odgovorni za nasilje nad ženama i porodično nasilje biti strogo sankcionisani i da će žrtve dobiti svu potrebnu podršku.

Belgijska sekretarka za rodnu ravnopravnost Mari Kolin Leroa ocenila je da je ovo prelomni trenutak u jačanju prava žena. 

"Prava jednakost može se dogoditi samo kada žene mogu da žive bez straha da će biti uznemiravane, napadnute ili fizički povređene. Ovaj zakon je važan korak na tom putu", poručila je ona. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa