Evropa

RAT U UKRAJINI Krim pozvao Rusiju da otvori istragu protiv Zelenskog za terorizam

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Guardian

02/05/2024

-

09:13

RAT U UKRAJINI Krim pozvao Rusiju da otvori istragu protiv Zelenskog za terorizam
RAT U UKRAJINI Krim pozvao Rusiju da otvori istragu protiv Zelenskog za terorizam - Copyright Tanjug/AP/Ukraine Patrol Police/Andrii Marienko/Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 798. dana. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je pogođen ukrajinski operativni komandni štab "Jug", dok je najmanje 13 osoba povređeno u napadu balističkim raketama na grad Odesu. Ukrajinci koji brane strateško istočno uporište Časov Jar kažu da još čekaju na novu municiju nakon što su SAD odobrile veliki paket vojne pomoći. Časov Jar se pojavljuje kao ključno bojno polje zbog svog položaja na uzvišenju koje bi moglo da posluži kao kapija za gradove Kostjantinovku, Slavjansk i Kramatorsk.

Ključni događaji:

  • Bitka za Časov Jar se zaoštrava, Rusija pojačava ofanzivu
  • Tri osobe poginule u ruskom napadu na Odesu
  • SAD optužile Rusiju za kršenje zabrane upotrebe hemijskog oružja
  • Ruska vojska uništila ukrajinski komandni štab "Jug"
  • Novi ruski raketni napad na Odesu, 13 povređenih

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.12 Bele kuća: Rusija kršila sankcije UN i izvozila naftne proizvode S. Koreji

Rusija je neprimetno isporučivala rafinisane naftne proizvode Severnoj Koreji kršeći ograničenja koja je nametnuo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštila je danas Bela kuća i najavila nove sankcije koje će uskoro uslediti kao odgovor.

U okviru sankcija UN, zvaničnom Pjongjangu je nametnut godišnji limit na uvoz rafinisanih naftnih proizvoda od 500.000 barela.

18.54 Zelenski: Prvi mirovni samit za Ukrajinu inspiracija za budući mirovni proces

Prvi samit mira za Ukrajinu koji će biti održan u junu u Švajcarskoj poslužiće kao platforma za dijalog o načinima postizanja sveobuhvatnog, pravednog i trajnog mira za Ukrajinu u skladu sa Poveljom UN i normama međunarodnog prava, saopšteno je iz Kancelarije predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog.

"Sve pozvane strane su potvrdile poštovanje ovih principa. Svrha Samita je da se razvije okvir za postizanje ovog cilja kako bi se inspirisao budući mirovni proces", ističe se u saopštenju.

Samit mira za Ukrajinu biće održan od 15. do 16. juna u Burgenštoku, u blizini Lucerna

16.27 Najmanje 7 osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno u ruskom napadu na Harkov

Najmanje 7 osoba, uključujući šestoro dece, ranjeno je danas u ruskom napadu navođenim projektilima na Harkovsku oblast na severoistoku Ukrajine, izjavio je regionalni načelnik Oleg Sinegubov.

Sinegubov je napisao na Telegramu da je u ruskom napadu na gradić Dergači četvoro dece zadobile srednje teške povrede, a dvoje lakše, preneo je Rojters.

12.55 Rusija okupirala selo Berdiči u predgrađu Avdijivke

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska vojska "oslobodila" selo Berdiči iz predgrađa Avdijivke, prenose RIA Novosti.

"Jedinice grupe snaga 'Centar' potpuno su oslobodile selo Berdiči iz Donjecke Narodne Republike, i unapredila taktičku situaciju i porazila formacije 59. motorizovane pešadije, 42. i 47. mehanizovane brigada Oružanih snaga Ukrajine i 109. vojno odbrambenu brigadu u oblastima naselja Vozdiženka, Kalinovo, Sokol, Novopokrovskoje i Progres", piše u saopštenju.

Dodaje se da će to omogućiti kretanje ruske vojske ka reci Voločja, gde je jedna od ključnih linija odbrane ukrajinske vojske. U saopštenju piše da je život izgubilo 380 ukrajinskih vojnika.

12.38 Moskva: Optužbe SAD o upotrebi hemijskog oružja potpuno neosnovane

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da su "potpuno neosnovane" tvrdnje koje je juče izneo Stejt department protiv Rusije o tome da je kršila zabranu upotrebe hemijskog oružja tako što je koristila agens hloropikrin protiv ukrajinskih trupa. "Videli smo vesti o tome. Kao i uvek, takve optužbe zvuče potpuno neosnovano i nisu podržane bilo čime" rekao je Peskov, prenosi TASS.

Stejt department je juče saopštio da "upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident" i da je "verovatno vođena željom ruskih snaga da izbace ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke dobitke na bojnom polju".

Dodato je da upotreba gasa "proističe iz istog scenarija i operacije trovanja" preminulog lidera opozicije Alekseja Navaljnog 2020. godine i Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije 2018. godine nervnim agensom novičok.

Hloropikrin je zabranjeni agens u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) sa sedištem u Hagu, koja je osnovana kako bi sprovela i nadgledala poštovanje Konvencije o hemijskom oružju iz 1993. godine.

11.20 Ruski poslanik: Zabraniti javno pominjanje Fejsbuka i Instagrama

Poslanik donjeg doma ruskog parlamenta Anton Gorelkin predložio je danas zabranu javnog pominjanja društvenih mreža koje su zabranjene u Rusiji, Instagrama i Fejsbuka. "Neophodno je uvesti zabranu oglašavanja na zabranjenim društvenim mrežama, smatram da treba zabraniti i njihovo oglašavanje, a posebno svako javno pominjanje naziva ovih platformi i pozivanje na pretplatu na njih", napisao je poslanik Dume na svom kanalu na Telegramu. Tverski sud u Moskvi je ranije, nakon tužbe Generalnog tužilaštva, zabranio društvene mreže Instagram i Fejsbuk zbog navodnih ekstremističkih aktivnosti, prenose RIA Novosti.

11.12 Krim pozvao Rusiju da otvori istragu protiv Zelenskog za terorizam

Predsednik Krimske međuetničke misije Zaur Smirnov izjavio je danas da je ta misija pozvala Rusiju da otvori krivični postupak protiv ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog zbog terorizma u ruskim oblastima.

"Zelenski vodi i upravlja terorističkim aktivnostima protiv Krima i drugih ruskih oblasti koje su rezultirale ljudskim žrtvama. Ova aktivnost treba da bude podvrgnuta krivičnom gonjenju i istrazi. Verujem da ruska istražna tela treba da otvore krivični postupak protiv Zelenskog", rekao je Smirnov.

Krimska međuetnička misija sastoji se od više javnih organizacija, a osnovana je sa ciljem postizanja "međuetničke harmonije" na Krimu, prenosi TASS. Ranije su Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici izjavili da Krimski most treba da bude napadnut.

09.09 Kuleba: Više od polovine energetskog sistema Ukrajine oštećeno u udarima ruskih snaga

Više od polovine ukrajinskog energetskog sistema je oštećeno u udarima ruskih snaga, izjavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba. On je u intervjuu za Foreign Policy rekao da Ukrajinci najviše trpe od ruskih raketnih napada i da su ruske balističke rakete "prava pošast". Navodeći da ruske snage koriste balističke rakete uglavnom za napade na energetski sistem Ukrajine, Kuleba je ocenio da bi neka druga zemlja, ako bi pretrpela takva oštećenja energetskih objekata, izgledala mnogo gore od Ukrajine.

"Mi se držimo, jer smo mnogo naučili", rekao je Kuleba. Ukazao je na nedostatak artiljerijske municije u ukrajinskim snagama, dodajući da saveznici Ukrajine kasne sa isporukama, uprkos njihovim naporima.

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

08.30 MO Rusije: Oboreno 12 ukrajinskih dronova tokom noći

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su snage PVO tokom protekle noći presrele ili oborile 12 ukrajinskih bespilotnih letelica iznad pet oblasti. "Dežurni sistemi PVO presreli su i uništili 12 ukrajinskih bespilotnih letelica, od kojih pet iznad Brjanske, po jednu iznad Kurske i Belgorodske oblasti, dve iznad teritorije Rostovske oblasti i tri iznad Krasnodarskog kraja", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfax.

07.50 Bitka za Časov Jar se zaoštrava, Rusija pojačava ofanzivu

Rusija pojačava napad na Časov Jar, važno uporište ukrajinskih oružanih snaga na istoku Ukrajine. Ali iscrpljene i nedovoljno opremljene ukrajinske brigade pokušavaju da održe svoje položaje dok čekaju vojnu pomoć SAD.

Časov Jar se smatra ključnom nagradom za Moskvu, a visoki ukrajinski komandanti kažu da je ruski generalštab naredio svojim trupama da ga zauzmu do 9. maja. Značaj ovog malog grada je više strateški nego simboličan, kažu analitičari i ukrajinski vojni zvaničnici.

07.46 Tri osobe poginule u ruskom napadu na Odesu

U ruskom napadu balističkim projektilima kasno sinoć na Odesu na jugu Ukrajine, poginule su tri osobe, a još tri su ranjene, saopštio je Oleg Kiper, šef vojne administracije regiona na Telegramu.
Dodao je i da se evidentira šteta na civilnoj infrastrukturi. 

07.31 Ruska vojska uništila ukrajinski komandni štab "Jug"
Vojnici Oružanih snaga Rusije pogodili su štab operativne komande ukrajinske vojske "Jug", saopštilo je Ministarstvo odbrane Federacije. Napad je, kako je saopšteno, izvelo rusko vazduhoplovstvo i artiljerija, a da je pogođeno osoblje ukrajinskog štaba, kao i vojna tehnika u 112. regionu.

07.15 Novi ruski raketni napad na Odesu, 13 povređenih

Ruska balistička raketa pogodila je ukrajinsku luku Odesa u sredu uveče, pri čemu je povređeno najmanje 13 ljudi i izazvao veliki požar, objavio je regionalni guverner Oleg Kiper na Telegramu.
Kako su javili lokalni mediji, izbio je veliki požar.

Na slikama i video-snimcima postavljenim na Telegram kanalima vidi se plamen na mestu raketnog napada i veliki oblaci dima.

Pogođeno je skladište Nove pošte, velike poštanske i kurirske kompanije.

07.06 SAD optužile Rusiju za kršenje zabrane upotrebe hemijskog oružja

Američke vlasti optužile su Rusiju da je prekršila međunarodnu zabranu hemijskog oružja tako što je upotrebila sredstvo za gušenje hloropikrina protiv ukrajinskih trupa i koristila sredstva za kontrolu nereda "kao metod ratovanja" u Ukrajini.

"Upotreba ovakvih hemikalija nije izolovan incident i verovatno je vođena željom ruskih snaga da istisnu ukrajinske snage sa utvrđenih pozicija i postignu taktičke prednosti na bojnom polju", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Hloropikrin je naveden kao zabranjeni agens za gušenje od strane Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) sa sedištem u Hagu, koja je stvorena da primeni i nadgleda poštovanje Konvencije o hemijskom oružju (CVC) iz 1993. godine.

Komentari (0)

Evropa