Evropa

Španija se protivi pozivu Fon der Lajen za stvaranje centara za migrante van EU

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2024

-

23:30

Španija se protivi pozivu Fon der Lajen za stvaranje centara za migrante van EU
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potparolka španske vlade Pilar Alegrija izjavila je danas da se Madrid protivi stvaranju centara za migrante van EU, prema modelu sporazuma Italije i Albanije, nakon što je predsednica EK Ursula fon der Lajen pozvala lidere Unije da razmotre ovo pitanje.

Alegrija je podsetila da je vlada Španije već izrazila protivljenje stvaranju ove vrste centara u trećim zemljama i naglasila da će Madrid u Evropi nastaviti da brani ''humanitarnu'' primenu Pakta o migraciji i azilu, prenosi Efe.

Ona je istakla da će vlada nastaviti da radi na tome i potvrdila posvećenost Madrida stvaranju sigurnih migracionih ruta.

Kako je navela Alegrija, španska vlada će takođe nastaviti saradnju sa zemljama porekla i tranzita migranata protiv ''mafije koja trguje ljudima“, primenjujući politiku koja je uspela da zaustavi, kako tvrdi, do 40 odsto neregularnih odlazaka iz ovih zemalja.

Istovremeno, visoki zvaničnik Kanarskih ostrva Manuel Domingez izrazio je spremnost da razmotri inicijativu Fon der Lajen, navodi Efe.

Ranije danas, Fon der Lajen je pozvala na razmatranje mogućnosti formiranja ''centara za povratak'' van EU u pismu liderima Unije o neregularnim migracijama, navodeći sporazum između Italije i Albanije kao mogući model.

Tanjug/AP/Omar Havana

Ursula fon der Lajen

Fon der Lajen je takođe pohvalila kontroverzne sporazume EU sa Tunisom i zajednički rad sa libijskim vlastima, koji podrazumeva evropsko finansiranje ovih zemalja da zadrže migrante na njihovim teritorijama, što je naišlo na osudu grupa za ljudska prava.

''Trebalo bi da istražimo moguće načine napredovanja u pogledu ideje o razvoju centara za povratak van EU, posebno s obzirom na novi zakonski predlog o povratku'', napisala je predsednica EK. Lideri EU trebalo bi da se sastanu u četvrtak i petak na samitu o migracijama, nakon što je komisija saopštila da će predložiti nove mere, izvestio je Gardijan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa