Evropa

RAT U UKRAJINI Raste broj mrtvih u Odesi: U ruskom granatiranju poginulo pet osoba, povređeno 32, dvoje u teškom stanju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2024

-

10:04

RAT U UKRAJINI Raste broj mrtvih u Odesi: U ruskom granatiranju poginulo pet osoba, povređeno 32, dvoje u teškom stanju
RAT U UKRAJINI Raste broj mrtvih u Odesi: U ruskom granatiranju poginulo pet osoba, povređeno 32, dvoje u teškom stanju - Copyright AP/Evgeniy Maloletka/Uncredited/Andrii Marienko/Yakiv Liashenko

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 796 dana. Ruske snage su zauzele dva sela u blizini ukrajinskog grada Avdijevke, a glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je da se situacija na terenu pogoršala i da njegove trupe zauzimaju nove pozicije na najmanje tri linije fronta. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da njegova zemlja iščekuje isporuku oružja i municije od Sjedinjenih Američkih Država i radi zajedno sa američkim vlastima na izradi sporazuma o bezbednosnim garancijama. Pitanje američkog naoružanja je od presudne važnosti za Ukrajini jer su se njene trupe povukle iz nekoliko delova Donjecke oblasti pod snažnim napadom ruskih snaga.

Ključni događaji:

  • Rusi evakuišu više od 10 američkih "trofeja" iz okoline Berdičija
  • ISW: Rusija želi da razvuče ukrajinske trupe napadom na Harkov
  • Zelenski: Ukrajina iščekuje isporuke oružja i municije od SAD
  • Ruske trupe osvojile dva sela kod Avdijevke
  • Sirski: Situacija na frontu pogoršana, preraspoređujemo se na tri pravca
  •  Rusija zapretila Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju zaplene imovine
  • Tri osobe poginule u napadima na delove Zaporoške i Donjecke oblasti pod kontrolom Rusije

          Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

                                     Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

22.04 Raste broj mrtivh u Odesi: U granatiranju poginulo pet osoba, povređeno 32, dvoje u teškom stanju

U raketnom napadu ruskih trupa na Odesu poginulo je pet ljudi, a povređeno je 32, od kojih je najmanje dvoje u teškom stanju, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Odese Oleg Kiper.

"U 22.00 utvrđeno je da su poginule četiri osobe, a stradao je i pas. Još jedan muškarac je preminuo od posledica moždanog udara, koji je izazvan napadom", navodi se u saopštenju na Telegram kanalu.

Prema njegovim rečima, 32 osobe su povređene, 25 je u bolnicama, među kojima dvoje dece i trudnica. 

"Devojčica koja nema ni pet godina je u izuzetno teškom stanju. Na intenzivnoj nezi je i još šest odraslih osoba", naveo je Kiper.

Kako je preneo Ukrinform, ruske snage su noćas granatirale Odesu, pri čemu su oštećene stambene zgrade i civilna infrastruktura. 

20.06 Raketni napad na Odesu: Dve osobe poginule, 17 povređno

 U raketnom napadu ruskih trupa na Odesu poginule su dve osobe i pas, a povređeno je 17 ljudi, od kojih je najmanje dvoje u teškom stanju, saopštio je načelnik Regionalne vojne uprave Odese Oleg Kiper.

"Ranjenima se pruža sva neophodna pomoć. Hitne službe nastavljaju rad na licu mesta", napisao je on na Telegramu.

Kako je preneo Ukrinform, ruske snage su noćas granatirale Odesu, pri čemu su oštećene stambene zgrade i civilna infrastruktura. 

Tanjug AP/Victor Sajenko

 

16.10 Moskva: U Avdejevki pronađeni sahranjeni civili sa tragovima mučenja

U gradu Avdejevka u Donjeckoj oblasti, koji su ruske snage zauzele prošlog meseca, otkriveni su sahranjeni civili sa znacima torture, saopštio je danas Istražni komitet Rusije.

U saopštenju objavljenom na Telegramu se navodi da je pokrenuta istraga o "najnovijim zločinima oružanih formacija Ukrajine" nad civilima iz Hersonske, Zaporoške i Donjecke oblasti. 

Napominje se da će istražitelji utvrditi sve okolnosti incidenta i identifikovati "umešane u izvršenje zločina", prenose RIA Novosti.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad Avdejevkom, severnom predgrađu Donjecka, 17. februara. 

Tanjug/AP

 

16.05 Zelenski pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas je ponovo pozvao saveznike da ubrzaju isporuku oružja Kijevu ističući da situacija na frontu zavisi od brzine snabdevanja municijom.

"Pravovremeno podržite našu vojsku. Još uvek ne vidim ništa pozitivno. Ima zaliha, polako stižu, ali proces treba ubrzati", poručio je Zelenski na zajedničkoj pres-konferenciji sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Kijevu.

On je takođe istakao potrebu za zalihama sofisticiranih sistema za lansiranje PVO Patriot koji Kijev želi da dobije od svojih saveznika da se suprotstavi ruskim dalekosežnim raketama i dronovima.

Rekao je da je Kijev postigao određeni napredak u nabavci raketa za sistem Patriot, ali da i dalje fale lanseri koji ispaljuju rakete.

15.43 Mišel: Ruska invazija na Ukrajinu oživela strategiju proširenja EU

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je EU da radi na primanju novih članica, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i izrazio nadu da će i Unija i kandidati biti spremni za proširenje do 2030. godine.

Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

 

''Zbog rata koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine, postoji novi podsticaj, oživljavanje strategije proširenja (EU). To je izazovno. Ali šta je alternativa? Alternativa tome bi bila neodgovorna greška EU", poručio je Mišel.

On je pozvao balkanske zemlje, Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju da izvrše neophodne reforme za pristupanje Uniji do 2030. godine, prenosi Rojters. Predsednik Evropskog saveta govorio je uoči 20. godišnjice velikog proširenja, kada je u Uniju primljeno 10 zemalja i ovom prilikom istakao da je BDP zemalja koje su pristupile 2004. godine porastao sa polovine evropskog proseka na oko 80 odsto trenutno.

''Dvadeset godina kasnije suočavamo se sa sličnim izazovom jer postoji ovaj geopolitički haos, uključujući i rat Rusije protiv Ukrajine. I suočavanje sa ovim haosom je geopolitička strategija za ponovno ujedinjenje'', naglasio je Mišel.

14.50 Stoltenberg u Ukrajini: Nismo ispunili obećano, oružje će stići

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je danas, tokom nenajavljene posete Ukrajini, da zemlje članice tog saveza u poslednjim mesecima nisu ispunile obećanja o vojnoj pomoći Kijevu, ali je obećao da će se isporuke oružja i municije sada povećati.

"Biću veoma iskren i prema predsedniku Zelenskom i u parlamentu i reći da NATO saveznici poslednjih meseci nisu isporučili ono što smo obećali. SAD su potrošile šest meseci da dogovore paket, a evropski saveznici nisu isporučili municiju koju smo obećali. Ali sada sam uveren da će se stvari promeniti", rekao je on u vozu kojim je doputovao u Kijev.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

Rekao je da očekuje i druge "nove obaveze". "To će napraviti razliku - kao što je nedostatak podrške napravio razliku", rekao je on, aludirajući na ukrajinske neuspehe na bojnom polju, prenosi Rojters. Naveo je i da su "Rusi platili visoku cenu za marginalnu teritorijalnu dobit" i ocenio da i Ukrajina i dalje može "da preokrene stvari“.

"Još nije kasno da Ukrajina prevlada i zato je toliko hitno da NATO saveznici sada učine ono što smo obećali i da te obaveze pretvorimo u stvarne isporuke oružja i municije", poručio je on.

Tanjug AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

Stoltenberg se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, a trebalo bi da se obrati i u parlamentu. Ovo je njegova treća poseta Ukrajini od početka rata.

12.04 "Financial Times": Evropske banke su prošle godine Rusiji platile 800 miliona evra poreza

Evropske banke koje još uvek posluju u Rusiji su prošle godine uplatile 800 miliona evra poreza u tamošnji budžet, što je četiri puta više nego pre rata u Ukrajini.

Evropske banke Rajfajzen bank internešenal (RBI), Unikredit, Komercbank, Dojče banka, Inteza Sanpaolo, ING i OTP su objavile da je njihov zajednički profit u Rusiji u 2023. premašio tri milijarde evra, što je tri puta više nego 2021. godine.

Pomenute banke su zbog skoka profitabilnosti platile 800 miliona evra poreza, dok su u 2021. uplatile 200 miliona evra, prenosi Financial Times "Fajnenšel tajms".  

09.25 Rusi evakuišu više od 10 američkih "trofeja" iz okoline Berdičija

Više od 10 jedinica oštećene ili skoro izgorele opreme Oružanih snaga Ukrajine, uključujući američke tenkove Abrams, biće evakuisano iz okoline Avdejevke, rekao je za TASS savetnik predsednika samoproglašene Donjecke Narodne Republike Igor Kimakovski.

"U okolini Berdičija još nekoliko oštećenih ili skoro izgorelih Abramsa i Bredli čekaju evakuaciju. Tamo ima više od 10 jedinica“, rekao je Kimakovski.

08.57 ISW: Rusija želi da razvuče ukrajinske trupe napadom na Harkov

Rusija planira da iskoristi pretnju napadom na Harkov da razvuče ukrajinsku vojsku na širu liniju fronta pre nego što počne ofanzivu na istoku Ukrajine, navodi se u izveštaju Instituta za proučavanje rata (ISW).

Stručnjaci smatraju da neuspeh ruskih brigada da zauzmu Sinkovku, uprkos brojnim masovnim napadima pešadijskih i mehanizovanih jedinica tokom duge ofanzive, dovodi u pitanje njihovu borbenu gotovost, kao i spremnost cele severne grupe.

"ISW i dalje veruje da bi potencijalna buduća ruska ofanziva za zauzimanje Harkova bila izuzetno ambiciozan poduhvat koji bi predstavljao značajne izazove za ruske snage, posebno imajući u vidu da će se ruske snage suočiti sa bolje opremljenim ukrajinskim snagama nakon dolaska američke vojne pomoći", piše u izveštaju.

06.50 Zelenski: Ukrajina iščekuje isporuke oružja i municije od SAD

Ukrajina iščekuje isporuku oružja i municije od Sjedinjenih Američkih Država i radi zajedno sa američkim vlastima na izradi sporazuma o bezbednosnim garancijama, rekao je ukrajinski predasednik Volodimir Zelenski i izrazio očekivanje da će sporazum sa Amerikom biti najčvršći međunarodni bezbednosni dogovor za Ukrajinu.

06.35 Ruske trupe osvojile dva sela kod Avdijevke

Ruske trupe napredovale su u blizini ukrajinskog grada Avdijevke i zauzele dva sela, ali ukrajinski bezbednosni zvaničnici su rekli da iako je situacija na istoku zemlje "veoma teška"", da "nije kritična ili katastrofalna".

Ruske jedinice proširile su uski koridor oko seoskog naselja Očeretine, osvojenog pre nedelju dana. Pregazili su susedne zaseoke Solovjovo i Novokalinovo i progurali se prema zapadu, prenosi Guardian.

Rusija je zauzela Avdijevku u februaru nakon što su se ukrajinske trupe povukle.

AP Photo/Libkos

 

06.20 Sirski: Situacija na frontu pogoršana, preraspoređujemo se na tri pravca

Glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandr Sirski rekao je, nakon što je Moskva saopštila da je preuzela kontrolu nad selom Novobahmutovka u Donjeckoj oblasti, da se situacija na terenu pogoršala i da njegove trupe zauzimaju nove pozicije na najmanje tri linije fronta.

On je na svom Telegram kanalu naveo da ruske snage aktivno napadaju duž cele linije fronta, a da su ukrajinske jedinice prešle na nove linije zapadno od Berdičija, Semenovke i Novomihajlovke.

06.05 Rusija zapretila Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju zaplene imovine

Rusija je zapretila Zapadu "oštrim" odgovorom u slučaju da zamrznuta ruska imovina bude zaplenjena. Kako su naveli, Zapad u tom slučaju čekaju "beskonačni" pravni izazovi i recipročne mere Rusije, javlja Rojters, podsećajući da je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio nedavno zakon koji dopušta administraciji da zapleni rusku imovinu u američkim bankama i prenese je u Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa