Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oštetilo ruski spasilački brod u Sevastopolju na Krimu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/04/2024

-

10:38

RAT U UKRAJINI Kijev tvrdi da je oštetilo ruski spasilački brod u Sevastopolju na Krimu
AP/Andriy AndriyenkoLIBKOS - Copyright AP/Andriy AndriyenkoLIBKOS

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 788 dana. "Ameriko, hvala ti", ključne su reči koje su iz Ukrajine stigle do Sjedinjenih Američkih Država, a izgovorio ih je, u ime cele zemlje, predsednik Volodimir Zelenski nakon odluke Predstavničkog doma Kongresa da se Ukrajini odobri pomoć od 60,8 milijardi dolara. Koliko je ova pomoć značajna, a možda i presudna u nastavku rata sa Rusijom potvrđuju mnoge prognoze iz čitavog sveta da bi bez ove podrške Ukrajina do kraja godine bila na ivici poraza. Zelenski očekuje pozitivan stav Senata i na kraju potpis predsednika Bajdena da bi se "sprečilo proširenje rata i spasilo hiljade i hiljade života". Istorijsku odluku iz Vašingtona pozdravili su i ukrajinski zapadni saveznici, među njima i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj koji je naveo da će Ukrajina imati "transatlantsku podršku koja joj je potrebna da se suprotstavi ruskoj agresiji".

Ključni događaji:

  • Ruska ratna mornarica odbila ukrajinski raketni napad na brod kod Sevastopolja
  • Predstavnički dom Kongresa SAD odobrio pomoć Ukrajini
  • Zelenski: Ameriko, hvala ti!
  • Borelj pozdravio rezultat glasanja u Predstavničkom domu SAD o paketu vojne pomoći

Kako je protekao prethodni dan rata u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu. 

Euronews

 

 

Dešavanja u Ukrajini pratite u našem LIVE blogu

21.23 Ukrajina tvrdi da je oštetila ruski spasilački brod u Sevastopolju na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je u napadu oštetila ruski vojni spasilački brod "Komuna" u Sevastopolju na Krimu i onesposobila ga za izvršavanje zadataka.

Portparol ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je da su ukrajinske snage jutros pogodile brod "Komuna" u Sevastopoljskom zalivu, preneo je Rojters. Na Telegram kanalu Oružanih snaga Ukrajine navodi se da je brod "Komuna" bio jedan od najstarijih kojima je upravljala ruska mornarica i da je porinut 1913. godine.

19.45 Zelenski: Potrebno svesti na minimum vreme za stizanje vojne pomoći do vojnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je danas da se svede na minimum vreme između donošenja političkih odluka o pružanju vojne pomoći Ukrajina i stizanju te pomoći do vojnika na frontu.

Zelenski je u redovnom video obraćanju istakao da je to preko potrebno da bi se promenila situacija na frontu, preneo je Ukrinform.

"Vreme između političkih odluka i nanošenja poraza neprijatelju na frontu, između odobrenja paketa pomoći i pružanja oružja našim vojnicima - ovo bi trebalo da se svede na minimum", rekao je Zelenski.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

16.54 Zelenski: O nacrtu zakona o pomoći SAD Ukrajini što pre da se glasa u Senatu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozdravio je danas izglasavanje nacrta zakona u Predstavničkom domu Kongresa SAD kojim se Ukrajini daje paket vojne pomoći od 60 milijardi dolara i pozvao da taj nacrt pretvori što pre u zakon glasanjem u Senatu.

"Mislim da će ova podrška ojačati oružane snage Ukrajine i imaćemo šanse za pobedu", rekao je Zelenski u intervjuu za američki NBC i pozvao da se nastavi sa dostavljanjem oružja, naročito protivvazduhoplovnih sistema odbrane.

16.22 Blumberg: SAD će upozoriti Kinu da ne podržava Rusiju u Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken će u predstojećoj poseti Kini od 24. do 26. aprila upozoriti Peking da su SAD i njeni saveznici protiv kineske pomoći Rusiji u ratu u Ukrajini, rekao je neimenovani zvaničnik SAD za Blumberg.

On je naveo da je Blinkenova namera da ovo upozorenje prenese lično i da "detaljno objasni implikacije za evropsku sigurnost" ako se kineska pomoć Rusiji nastavi, prenosi Blumberg.

15.20 Pentagon najavio slanje pomoći Ukrajini 7 dana od usvajanja zakona u Kongresu

Nakon što američki Kongres odobri paket vojne pomoći za Ukrajinu, zvanični Kijev bi mogao da dobije američko oružje za manje od nedelju dana, saopšteno je danas iz Pentagona.

Američko ministarstvo odbrane će isporučiti deo naoružanja ukrajinskim snagama za manje od nedelju dana po okončanju svih zakonskih procedura za usvajanje zakona o vojnoj pomoći, potvrdili su neimenovani vojni izvori izveštaču Vašington Posta, prenosi Ukrajinska Pravda.

Pentagon je ranije upozoravao da će Ukrajina, bez hitne akcije na Kapitol Hilu, postepeno gubiti na bojnom polju od ruskih snaga i imati značajne gubitke.

15.05 Evropski lideri pozdravili odluku Predstavničkog doma za usvajanje pomoći Ukrajini

Evropski lideri pozdravili su usvajanje paketa pomoći Ukrajini od 60,8 milijardi dolara izglasano u Predstavničkom domu SAD, ali su pojedini od njih upozorili da je hitno potrebno uputiti veću podršku Evrope uoči, kako se očekuje, žestoke ruske ofanzive u narednim mesecima.

Donji dom američkog Kongresa usvojio je meru sa 311 glasova "za" prema 112 glasova "protiv", preneo je Politiko. Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena naglasila je da bi, bez pomoći, Ukrajina mogla da izgubi rat sa Rusijom do kraja godine.

Detaljnije u posebnoj vesti.

13.11 Ruska vojska potpuno je oslobodila selo Bogdanovka u samoproglašenoj DNR

Ruske trupe su preuzele kontrolu nad selom Bogdanovka na teritoriji samoproglašene Donjecke Narodne Republike, navodi se danas u izveštaju ruskog Ministarstva odbrane.

"Jedinice Južne grupe potpuno su oslobodile selo Bogdanovka u Donjeckoj Narodnoj Republici", saopštio je Ministarstvo, prenela je agencija RIA Novosti.

Pored toga, ruske trupe su poboljšale situaciju duž linije fronta i porazile ljudstvo i opremu 53. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u rejonu sela Krasnogorovka.

12.26 SAD upumpavaju oružje režimu u Kijevu da bi se borio do poslednjeg Ukrajinca

SAD su spremne da upumpavaju oružje režimu u Kijevu kako bi bio u stanju da se bori do poslednjeg Ukrajinca, da nastavi, između ostalog, terorističke napade na rusku teritoriju, sabotaže i ubistva novinara, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Tanjug/AP Photo

 

"Vladajuća elita u Sjedinjenim Američkim Državama, bez obzira na partijsku pripadnost, spremna je da oružjem napumpava režim u Kijevu kako bi bio u stanju da se bori do poslednjeg Ukrajinca", navodi se između ostalog u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi RIA Novosti.

Predstavnički dom američkog Kongresa u subotu je velikom većinom usvojio zakon o izdvajanju skoro 61 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, a nakon što je predlog usvojen u Predstavničkom domu, slede rasprava i glasanje u Senatu.

Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

 

"Akcije Sjedinjenih Država kao realne strane u sukobu suočiće se sa bezuslovnim i odlučnim odbijanjem. Sve dublje uranjanje Vašingtona u hibridni rat protiv Rusije rezultiraće istim, glasnim i ponižavajućim fijaskom Amerike kao u vreme rata u Vijetnamu i Avganistanu. Grozničavi pokušaji spasavanja neonacističkog režima Zelenskog biće u potpunosti neuspešni", navodi se u saopštenju.

11.54 Forbs: Rusija i Ukrajina se prilagođavaju sledećoj fazi rata

Rat između Rusije i Ukrajine evoluirao je tokom proteklih 26 meseci, pošto su obe vojske uvele korišćenje nove tehnologije, usvojile nove strategije i pokušale da slome svog protivnika, piše magazin "Forbs". Sukob je počeo invazijom ruske vojske u punom obimu, koju je dočekala čvrsta ukrajinska odbrana koja ga je zaustavila, naveo je magazin. To je dovelo do iscrpljujuće borbe širom južne i istočne Ukrajine, pri čemu je Rusija polako napredovala.

Prošlog leta, ukrajinska vojska je pokrenula kontraofanzivu, koja je postigla samo ograničen uspeh. Kako sukob ulazi u treće leto borbe, očekuje se još jedna promena, pri čemu će Rusija obnoviti ofanzivu, a Ukrajina u skladu s tim prilagoditi svoju odbrambenu strategiju, ističe list. Ruske snage su trenutno angažovane u operacijama koje uključuju planiranje nove ofanzive koja će verovatno dostići punu snagu do početka leta.

11.03 Ruska ratna mornarica odbila ukrajinski raketni napad na brod kod Sevastopolja

Ruske snage odbile su raketni napad na jedan od ratnih brodova ruske ratne mornarice kod Sevastopolja, saopštio je guverner Krima Mihail Razvožajev na svom Telegram kanalu.

"Jutros su ruske snage na jednom od ratnih brodova odbile napad protivbrodskom raketom", napisao je Razvožajev i dodao da je zbog krhotina koje su padale izbio manji požar koji je ubrzo ugašen, prenosi RIA Novosti.

Istovremeno, guverner je pozvao građane da veruju samo informacijama iz zvaničnih izvora. Oružane snage Ukrajine neprestano pokušavaju da napadnu brodove Crnomorske flote, kao i grad Sevastopolj i glavnu bazu u tom gradu. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg priznao je da ukrajinske trupe za ove napade koriste NATO rakete.

10.55 Rusija tvrdi da je Ukrajina lansirala više bespilotnih letelica

Rusija tvrdi da je oborila 50 ukrajinskih dronova nakon što je izgledalo da je Ukrajina preko noći gađala njenu energetsku infrastrukturu.

Tanjug AP/Leo Correa

 

Ukrajina je pokrenula seriju napada bespilotnim letelicama na Rusiju usmerenih na njenu energetsku infrastrukturu, saopštilo je u subotu Ministarstvo odbrane Moskve, piše Euronews.

Kako se navodi, ruska protivvazdušna odbrana presrela je i uništila 50 dronova u osam regiona, u zapadnoj Belgorodskoj oblasti u blizini ukrajinske granice oboreno je 26 dronova. Jedna žena i njen domar bili su među žrtvama nakon što je izbio požar izazvan eksplozijama tokom napada, prenosi Euronews na engleskom. 

09.40 Ministarstvo energetike: Ukrajina planira da nastavi sa izvozom električne energije

Ukrajina planira da nastavi sa izvozom manjih količina električne energije, ali takođe očekuje i značajan uvoz, saopštilo je Ministarstvo energetike ove zemlje, prenosi Rojters.

Zemlja je naglo povećala uvoz elekitrične energnije i zaustavila izvoz nakon serije napada na njen energetski sistem krajem marta i početkom aprila, prenosi Reuters.

07.50 Borelj pozdravio rezultat glasanja u Predstavničkom domu SAD o paketu vojne pomoći

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je rezultat jučerašnjeg glasanja u Predstavničkom domu američkog Kongresa o predlogu zakona za pomoć Ukrajini, Izraelu i Indo-Pacifičkom regionu.

"Pozdravljam rezultat glasanja u Predstavničkom domu Kongresa SAD. Ukrajina će imati transatlantsku podršku koja joj je potrebna da se suprotstavi ruskoj agresiji", objavio je Borelj na platformi X.

06.45 Zelenski: Ameriko, hvala ti!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oglasio se na svom X nalogu i zahvalio Predstavničkom domu SAD, obema stranama i lično predsedniku Majku Džonsonu na odluci za koju kaže da "održava istoriju na prvom putu".

"Demokratija i sloboda će uvek imati globalni značaj i nikada neće propasti sve dok Amerika pomaže u zaštiti. Važan zakon o pomoći SAD koji je danas usvojio Predstavnički dom sprečiće da se rat proširi, spasiće hiljade i hiljade života i pomoći obema našim nacijama da postanu jače. Mir i bezbednost se mogu postići samo snagom. Nadamo se da će zakonski predlozi biti podržani u Senatu i poslati na sto predsednika Bajdena. Ameriko, hvala ti!", napisao je Zelenski.

08.00 Predstavnički dom odobrio pomoć Ukrajini

Nakon višemesečnog odlaganja Predstavnički dom SAD usvojio je sinoć nacrt akona o dodatnim izdvajanjima, odnosno vojnu pomoć namenjenu Ukrajini u vrednosti od 60,8 milijardi dolara. Očekuje se da će Senat odobriti zakon u narednim danima, pre nego što ga potpiše i predsednik Bajden.

Ovo je ključni trenutak za Ukrajinu, kojoj je očajnički potrebna vojna pomoć u borbi protiv ruske invazije. Zvaničnici su rekli američkim medijima da bi deo municije mogao da stigne do Ukrajine u roku od nedelju dana.

Komentari (0)

Evropa