Evropa

Poruke podrške slovačkom premijeru stižu iz celog sveta: Oglasili se i Bajden i Putin

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/05/2024

-

16:19

Poruke podrške slovačkom premijeru stižu iz celog sveta: Oglasili se i Bajden i Putin
Poruke podrške slovačkom premijeru stižu iz celog sveta: Oglasili se i Bajden i Putin - Copyright Tanjug/AP/Denes Erdos

veličina teksta

Aa Aa

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi posle sednice vlade, javili su slovački mediji. Slovački premijer je prebačen u bolnicu, a policija je uhapsila napadača. Pojedini evropski zvaničnici su već reagovali na vest, među kojima je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban.

"Šokiran sam atentatom na Roberta Fica, velikog prijatelja Srbije i mog lično. Dragi prijatelju molim se za tebe i za tvoje zdravlje", napisao je Vučić na društvenoj mreži Iks.

I Orban je naveo na toj mreži da je veoma šokiran "gnusnim napadom na prijatelja".

"Molimo se za njegovo zdravlje i brz oporavak! Bog blafoslovio njega i njegovu zemlju", naveo je Orban.

Kako Euronews Srbija nezvanično saznaje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban u narednih nekoliko dana posetiće premijera Slovačke.

Oglasili se Bajden i Putin

Predsednik SAD Džozef Bajden užasnut je izveštajima o napadu na Roberta Fica, navodeći da se on i njegova supruga Džil mole za Ficov brzi oporavak i da su njihove misli sa porodicom slovačkog premijera i narodom Slovačke.

"Osuđujemo ovaj stravičan čin nasilja. Naša ambasada je u bliskom kontaktu sa Vladom Slovačke i spremna da pomogne", napisao je Bajden.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je atentat na premijera Slovačke Roberta Fica "monstruozan zločin" za koji ne postoji opravdanje.

"Sa ogorčenjem sam saznao za atentat na Roberta Fica, premijera Slovačke Republike. Ovaj monstruozni zločin ne može imati nikakvo opravdanje", rekao je Putin.

On je dodao da je Fico hrabra osoba sa jakom voljom i da se nada da će mu te vrline "pomoći da izdrže ovu tešku situaciju".

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je zatečen vešću o napadu na slovačkog premijera Roberta Fica, kojeg je nazvao prijateljem.

"Nadam se da će dobiti ovu životnu bitku i molim se za to", napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Poruke podrške stižu iz EU 

Reakcije stižu i iz Velike Britanije, premijer te zemlje Riši Sunak kaže da je "šokiran" zbog ovog događaja.

"Šokiran sam nakon što sam čuo ovu groznu vest. Naše misli su uz premijera Fica i njegovu porodicu", napisao je Sunak na platformi X.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen oštro je osudila napad na premijera Slovačke.

"Takvi akti nasilja nemaju mesta u našem društvu i potkopavaju demokratiju, naše najdragocenije opšte dobro. Moje misli su sa premijerom Ficom i njegovom porodicom", napisala je Fon der Lajen.

Reagovala je i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola, koja je na društvenoj mreži X da je "šokirana zbog stravičnog napada na premijera Fica".

Nemački kancelar Olaf Šolc kaže da je duboko šokiran zbog vesti o "o kukavičkom napadu na slovačkog premijera".

"Nasilje ne sme da postoji u evropskoj politici. U ovim satima, moje misli su sa Robertom Ficom, njegovom porodicom i građanima Slovačke", naveo je Šolc na društvenoj platformi X.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je "šokiran" vestima o napadu na Roberta Fica. Osuđujući napad, Borelj je rekao da su njegove misli sa slovačkim premijerom i njegovom porodicom, dodajući:

"Ponovo smo svedoci neprihvatljivih napada na političke predstavnike", napisao je Borelj na mreži Iks.

Porukama podrške pridružio se i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel koji je napisao da je šokiran vestima o napadu na slovačkog premijera u Handlovoj.

"Ništa ne može opravdati nasilje ili takve napade“, napisao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poručio je da je napad na Fica užasan i da traba učiniti sve kako nasilje ne bi postalo norma.

"Oštro osuđujemo ovaj čin nasilja protiv šefa vlade naše susedne partnerske države. Treba učiniti sve da se osigura da nasilje ne postane norma ni u jednoj zemlji, obliku ili sferi. Iskreno se nadamo da će se Robert Fico uskoro oporaviti i izražavamo solidarnost sa narodom Slovačke", napisao je Zelenski na mreži X.

I španski premijer Pedro Sančez kaže je njegova zemlja uz Fica, navodeći da "ništa ne može opravdat nasilje".

"Užasnut sam i ogorčen zbog napada na slovačkog premijera. Španija je uz Roberta Fica, njegovu porodicu i slovački narod u ovom izuzetno teškom trenutku", napisao je Sančez na platformi X.

Podsetimo, pucnjava se dogodila ispred Doma kulture, gde se prethodno održavala sednica vlade, a nakon što je Fico izašao i prišao okupljenima da ih pozdravi. Kako prenosi pojedini slovački mediji, stanje povređenog premijera je teško, ali je van životne opasnosti i uskoro će biti operisan. Navodno je pogođen sa dva do tri metka, pošto je napadač na njega ispalio pet hitaca.

Nakon što su ga telohranitelji brzo odveli sa mesta atentata, Fica su uneli u helikopter i prevezli ga u bolnicu. Policija je odmah savladala napadača.

Komentari (0)

Evropa