Evropa

Novi predsednik Slovačke Pelegrini nije definisao stavove po svim pitanjima: Da li će pružiti podršku savezu Fico-Orban?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2024

-

14:26

Novi predsednik Slovačke Pelegrini nije definisao stavove po svim pitanjima: Da li će pružiti podršku savezu Fico-Orban?
Novi predsednik Slovačke Pelegrini nije definisao stavove po svim pitanjima: Da li će pružiti podršku savezu Fico-Orban? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Peter Pelegrini pobedio na predsedničkim izborima u Slovačkoj sa 54 odsto glasova proteklog vikenda, postalo je jasno da Slovačka nakon advokatice Zuzane Čaputove, prve žene predsednika Slovačke, na čelu države dobija ekonomistu, čoveka za kojeg Euronews piše da je bliski saveznik premijera Roberta Fica.

Robert Fico i njegova partija Smer-Socijal demokratija su podržale kandidaturu Pelegrinija, a u predizbornoj kampanji mnogi mediji su ove izbore nazivali izborom između Ficovog i pro-zapadnog kandidata, s obzirom da je s druge strane bio diplomata Ivan Korčok, podržan od strane Ficove opozicije.

Fico i Pelegrini - (Za)uvek saveznici! U dobru i zlu

Sem što je na ovim izborima podržan od strane Smer-a, novoizabrani predsednik je bio i član te partije, dok se od nje nije odvojio i osnovao sopstvenu partiju Hlas. Ipak, bez obzira na okolnosti u kojima su i pozicije na kojima se nalaze, čini se da Fico (Smer) i Pelegrini (Hlas) uvek pronađu način za saradnju.

Tako je bilo i 2018. godine, kada je Fico prolazio kroz najteži deo svoje političke karijere, a kada su u Slovačkoj povodom ubistva novinara Jana Kucijaka organizovani masovni protesti, koji su na kraju doveli do Ficove ostavke. Tada ga je na mestu premijera nasledio upravo Pelegrini, koji je tada kao član Smer-a i ministar spasio vladu, ali i Smer kao političku opciju, koja se susrela sa najvećom krizom od svog osnivanja.

Tanjug/AP/Petr David Josek

 

Poslednja funkcija na kojoj se Pelegrini nalazio do prošlonedeljnih izbora je mesto predsednika parlamenta Slovačke, koju je vršio tek šest meseci, tj. nakon parlamentarnih izbora prošle jeseni, kada je presudnom postizbornom koalicionom podrškom pomogao Ficu da po treći put postane premijer Slovačke, prenosi The Guardian.

Svojevrsna zahvalnica Fica je usledila već na proteklim predsedničkim izborima, kada je Pelegrini kao lider mlađeg koalicionog partnera u vlasti dobio podršku većeg partnera i priliku da postane predsednik Slovačke.

Svoju pobedu na izborima Pelegrini je prokomentarisao rečima da je "većina u Slovačkoj odlučila da ne želi 'liberal-desno-progresivnog' predsednika, koji bi samo bio u konfliktu sa vladom", dodajući da je većina pokazala i da želi predsednika koji će braniti nacionalne interese, prenosi The Guardian.

AP/Darko Bandic

 

Ceo politički nastup i kampanja Pelegrinija su bili usmereni upravo na otpor političke elite i vlasti Slovačke ka bilo kakvoj vrsti kohabitacije u ovom vremenu. Izražavajući stav da je Slovačkoj potrebna stabilna vlast na svim nivoima, koja neće produbljivati političke razlike i dnevnopolitička sporenja, nego održavati stabilnost, Pelegrini je zapravo još jednom pružio podršku Ficu, koji se nesumnjivo nalazi pod pritiscima zbog svoje spoljne politike.

Orban i Fico - "pro-suverenistički" ili "anti-briselski" savez?

"Tokom svog poslednjeg govora, on se i dalje izražavao kao čvrsto posvećen proevropskim i pro-NATO politikama, ali je istovremeno rekao da moramo zaštititi slovačke interese. Pelegrini još uvek igra ovu dvostranu ili dvoličnu ulogu. Videćemo kako će se ponašati kada postane predsednik", rekao je politički analitičar Petr Just sa Karlovog Univerziteta iz Praga za Euronews.

Upravo "nedefinisan" politički stav Pelegrinija, koji naginje ka zaštiti nacionalnih interesa Slovačke, pre nego "diktatima Brisela", postaje sporan momenat kada je u pitanju sam izbor Pelegrinija. Nedefinisanost u političkim odnosima stoji nasuprot fleksibilnosti, koju preferiraju politički protivnici "nedefinisanih".

Pokret nesvrstanih - primer definisanosti stava "neopredeljenih"

Za uslov članstva u Pokretu nesvrstanih, države osnivači su postavile princip "nesvrstavanja" uz velike sile ili njihove vojne saveze, kako navodi enciklopedija Britannica. Nesvrstavanje u ovom slučaju države članice posmatraju kao opredeljenost za mir, tj. definisan stav da je potrebno uraditi sve, što uključuje i nesvrstavanje u vojne saveze, tj. nefleksibilnost po ovom pitanju, da bi se izbegao rat. Nesvrstani su definisan stav zaštite nacionalnih interesa postavili ispred svih drugih interesa braneći mir, čini se uspešno, s obzirom na ishod.

Nikakvu fleksibilnost po pitanjima "trgovine nacionalnim interesima", kako to često govore evropske suverenističke snage, ne pokazuje savez Fico-Orban, čiji je deo, posredno, i Pelegrini. Iako na stranama političkog spektra koje često dolaze u ideološke rasprave, s obzirom na socijaldemokratiju Ficovog Smer-a i konzervativizam Orbanovog Fides-a, čini se da po pitanjima nacionalne bezbednosti, suvereniteta, odbrane, odbrane granica i kulturnih vrednosti, Fico i Orban pokazuju visok stepen saglasnosti, što često i sami ističu.

“Dok god sam ja na čelu slovačke vlade, nikada se neću složiti da se zemlja kažnjava za borbu za svoj suverenitet. Nikada se neću složiti sa takvim napadom na Mađarsku,” rekao je Fico tokom jednog od sastanaka sa Orbanom, prenosi Politico.

S druge strane Orban, tvorac slogana "Make Europe Great Again", često ističe posebno dobre veze sa slovačkim susedima, a posebno sa Ficom, uprkos drugačijoj ideološkoj osnovi ili istoriji dva naroda i dve države, koja često ne može da bude posmatrana kao dobra polazna osnova za odlične odnose u ovim vremenima.

Ipak, želja da se "Evropa učini ponovo velikom (moćnom)" je uspela da prevlada i čini se da je pakt Orban-Fico poprilično čvrst. U priči o ovom paktu svoje mesto dobija i Pelegrini kada se u obzir uzme njegova pozicija kao šefa države, koji ipak ima značajnu ulogu i uticaj na politička i društvena kretanja.

Promena politike je (ne)moguća?

Iako je u kampanji isticao da je proevropski i pro-NATO kandidat, koji čvrsto podržava članstvo Slovačke u EU i NATO, kritičari vide moguću "promenu" kod Pelegrinija, jer je obećavši da će slovačkom narodu pružiti bolji, sigurniji i kvalitetniji život, naglasio i svoju nameru da ostane na strani mira, referišući se na jedno od ključnih pitanja koje je postavljano tokom kampanje, pitanje podrške Ukrajini, navodi Euronews.

Ivan Korčok, protivkandidat Pelegrinija, čestitajući pobedu novoizabranom predsedniku istakao je da je pobeda Pelegrinija rezultat kampanje, koja je njega predstavila kao proratnog kandidata, jer se Korčok snažno zalagao za nastavak pomoći Ukrajini, prenosi Euronews.

Brojni analitičari vide opasnost u mogućem Pelegrinijevom približavanju pozicijama Roberta Fica, kojeg vide kao antievropskog i anti-NATO lidera, saveznika Viktora Orbana, čiju suverenističku i antibirokratsku politiku, kako je on naziva, posmatraju kao anti-EU i anti-NATO politiku, čiji bi deo Pelegrinijevim izborom mogla u potpunosti da postane i Slovačka, bez ijednog glasa protiv.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa