Evropa

Otvoren Sajam u Mostaru, Vučić: Zajedno možemo brže da napredujemo, nismo lošiji od svih koji bi da nam budu tutori

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/04/2024

-

11:49

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U Mostaru se održava 25. Međunarodni sajam privrede na kojem srpski izlagači predstavljaju svoje proizvode iz sektora metalske i automobilske industrije, bankarstva, turizma i sektora poljoprivrede. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je zahvalio domaćinima na gostoprimstvu i toplom dočeku. Poručio je da je juče urađena važna stvar, a to je uspostavljanje redovne linije između Beograda i Mostara.

"Neće to lako ići, ali sam siguran da će za godinu ili dve to biti jedna od najboljih linija koju će Hercegovina da ima sa svetom, ali jednako važna linija koju će Beograd i Sribja da imaju sa svetom", naveo je Vučić i rekao: "Hvala na dobroj računici, racionalnoj odluci, pametnom pristupu za budućnost regiona".

Vučić je rekao i da je imao kratak razgovor sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Kako je dodao, on mu je ukazao na jednu stvar.

"Neću da govorim o našim primedbama prema drugima, a ima ih mnogo. Ali ću govoriti o primedbama na naš račun", naveo je i dodao da, ako je istina da su napadnuti hrvatski novinari na teritoriji Srbije, u Pančevu, ne samo da osuđuje to, nego će organi Srbije učiniti sve da procesuiraju odgovorne jer je to nedopustivo i "tako nešto ne sme da se događa nigde u regionu".

TANJUG/FOTO SRNA/SANJA BJELICA

 

Vučić je rekao i da se nada da će svi u regionu imati više iskrenosti u budućnosti jedni prema drugima, i da je uveren da zajedno možemo da napredujemo brže. 

"Mislim da nismo lošiji od svih drugih koji bi na kraju krajeva da nam budu tutori i mentori", naveo je i pozvao kompanije iz Srbije da blisko sarađuju sa kompanijama iz BiH i Hrvatske.  

"Uspostavljen još jedan most saradnje između BiH i Srbije"

Direktorka sajma Dalfina Bošnjak je pozdravila prisutne i poželela je svim gostima ugodan boravak u Mostaru i u Hercegovini. Ona je u svom govoru istakla da će otvranje pregovora BiH sa Evropskom unijom imati pozitivne efekte na privredu. 

"Sajam kao jedan od najprepoznatljivihij simbola Mostara i Hercegovine treba da bude jedan od pokretača privrednog razvoja", poručila je Bošnjak. 

I gradonačelnik Mostara Mario Kordić je pozdravio okupljene i čestitao je organizatorima sajma i izlagačima. Naveo je da je ovogodišnji sajam poseban po tome što se dešava u vreme kada je BiH od EU dobila zeleno svetlo za ovaranje pristupnih pregovora ističući da je to značajan trenutak koji otvara nove perspektive, ali i stavlja obaveze pred BiH.  

Euronews/Dušan Ilić

 

Govoreći o Srbiji, Kordić je rekao da je avionskom linijom između Beograda i Mostara uspostavljen još jedan most saradnje između BiH i Srbije i zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću na podršci tom projektu.  

Osim srpskih, među izlagačima su i proizvođači iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Svečanom otvaranju prisustvovao je i premijer Andrej Plenković, predsednica Saveta ministara Bosne I Hercegovine Borjana Krišto.

Sastanak s Lajčakom: Srbija nastavlja da vodi ozbiljnu i odgovornu politiku

Vučić se u Mostaru sastao i sapecijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

"Još jedan otvoren i konkretan razgovor sa Miroslavom Lajčakom o sve većim izazovima pred nama, položaju srpskog naroda, dešavanjima na Kosovu i Metohiji i sve manjem prostoru za rešavanje otvorenih pitanja kroz konstruktivan dijalog i poštovanje međunarodnog prava", napisao je Vučić na Instagramu. 

Kako je dodao, ponovio je da Srbija uporno nastavlja da vodi odgovornu i ozbiljnu politiku očuvanja mira i stabilnosti, ali je naglasio i da za Srbiju "nema povlačenja i kompromisa kada je reč o bezbednosti našeg naroda i zaštiti nacionalnih interesa".

"Kao naš dugogodišnji partner Lajčak zna da će se Srbija boriti uvek i na svakom mestu za svoj narod, zemlju i istinu. Mi drugu otadžbinu nemamo, niti možemo ići drugim putem", naveo je Vučić.

Srbija će doznačiti 500.000 evra opštini Bileća

Aleksandar Vučić je ranije danas razgovarao sa građanima Bileće i poručio da će Srbija pomoći "jer je svaki deo našeg naroda podjednako važan, ma gde živeo". 

"Sa predsednikom Dodikom u junačkoj Bileći. Razgovaramo sa ljudima o tome kako žive, šta im je potrebno i šta misle o svemu onome što pred celim srpskim narodom stoji kao jedan od najvećih izazova do sada", objavio je Vučić na Instagramu.

Načelnik opštine Bileća Radovan Vujović je rekao da će Srbija u narednih nekoliko dana doznačiti 500.000 evra toj opštini kako bi izašla iz finansijskih problema.

"Republika Srbija učestovaće i u finansiranju dogradnje vrtića, rekonstrukciji gradske biblioteke, kao i u pomoći u vodosnabdijevanju MZ Baljci", rekao je Vujović.

Istakao je da je poseta dva predsednika, predsednika Srpske Milorada Dodika i Srbije Aleksandra Vučića, istorijska za Bileću.

"Narod se oseća sigurnije jer zna da je Srbija uz Srpsku", poručio je Vujović.

Komentari (0)

Evropa