Evropa

Finska dobila novog predsednika: Ko je Aleksander Stub, poznatiji kao političar koji voli selfije?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/02/2024

-

15:00

Finska dobila novog predsednika: Ko je Aleksander Stub, poznatiji kao političar koji voli selfije?
Aleksander Stub - Copyright Tanjug AP//Sergei Grits

veličina teksta

Aa Aa

Aleksander Stub, bivši premijer, postao je novi predsednik Finske, nakon što je u drugom krugu izbora koji su se u nedelju održali u ovoj zemlji u pobedio bivšeg šefa diplomatije, Peku Havista u neizvesnoj trci između dva iskusna političara.

Da je izborna trka bila nezivesna potvrđuju i rezultati. Naime, kako prenosi finski javni servis Yle, Stub je osvojio 51,6 odsto glasova, dok je Havistu pripalo 48,4 odsto.

Inače, prvi krug izbora održan je 28. januara, a tada je Stub bio pozicioniran kao prvi, dok je Havisto bio drugi. Razlog za održavanje drugog kruga predsedničkih izbora je taj što nijedan od kandidata nije prešao 50 odsto glasova.

Inicijalni podaci su pokazali izlaznost od 70,7 odsto, što je manje od prvog kruga, u kojem je iznosila 75 odsto.

Havisto je priznao poraz nakon što je projekcija finskog javnog emitera YLE prognozirala pobedu za Stuba nakon devet sati po lokalnom vremenu. On je stisnuo ruku Stubu i čestitao mu u gradskoj većnici u Helsinkiju, gde su kandidati i mediji gledali rezultate dok stižu.

Stub sada dolazi na mesto izuzetno popularnog predsednika Saulija Ninista koji nije imao pravo na reizbor i čiji šestogodišnji mandat ističe u martu. Nakon što je proglasio pobedu rekao je da će mu biti čast da obavalja predsedničku funkciju, prenosi Gardijan.

"Ovaj zadatak je veći od čoveka", poručio je.

Tanjug/AP Photo/Sergei Grits

 

Za Finsku međunarodna bezbednost i spoljna politika u fokusu

Predsednički izbori u Finskoj bili su prvi od ulaska ove zemlje u NATO. Finska godinama nije želela da se priključi tom savezu nastojeći da umiri tenzije između Rusije i NATO, ali Finci su promenili mišljenje nakon ruskog napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine i ova nordijska zemlja se u aprilu prošle godine pridružila NATO.

Ovo je posebno važno, jer Fiska sa Rusijom ima 1.340 kilometara dugu granicu, pa se njeno članstvo alijansi definiše kao jedno od najznačajnijih trenutaka u novijoj istoriji NATO-a, pisao je tada BBC.

Za razliku od većine evropskih zemalja, predsednik Finske ima izvršnu vlast u formulisanju spoljne i bezbednosne politike zajedno sa vladom, posebno kada su u pitanju zemlje van Evropske unije kao što su SAD, Rusija i Kina.

Profimedia

 

Šef države takođe komanduje vojskom – što je posebno važno u trenutnom bezbednosnom okruženju u Evropi i promenjenoj geopolitičkoj situaciji Finske.

Međunarodna bezbednost i odbrana su bili visoki prioritet za finske glasače usred optužbi da Moskva podstiče "hibridnu operaciju" na zajedničkoj granici Rusije i Finske, što je dovelo do toga da Finska privremeno zatvori granicu u celini. 

Stub je opisao spoljnu politiku i bezbednost kao egzistencijalna pitanja za ovu zemlju. On je za Gardijan, tokom svoje kampanje, to i naglasio: "Za Finsku je spoljna politika ujedno i  bezbednosna, ali i egzistencijalna".

Novoizabrani predsednik Finske izjavio je danas da njegova zemlja treba da ostane mirna i da se fokusira na članstvo u NATO-u uprkos nedavnim komentarima bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa o tom vojnom savezu.

"Izborne kampanje u SAD se veoma razlikuju od finskih izbora, a retorika koja se koristi je dosta jača... Mislim da je u ovoj fazi najbolje da ostanemo smireni i da se fokusiramo na izgradnju našeg članstva u NATO-u", rekao je Stub na konferenciji za novinare, preneo je Rojters.

"Selfi" predsednik - ko je Aleksander Stub?

Stub iz konzervativne Partije nacionalne koalicije i već se kotirao kao  favorit na izborima, pošto je u prvom krugu 28. januara završio na prvom mestu sa 27,2 odsto glasova.

Rođen u Helsinkiju i bio je član Evropskog parlamenta, član finskog parlamenta i premijer između 2014. i 2015. godine, kao i ministar, piše Gardijan.

Van politike radio je kao potpresednik Evropske investicione banke i kao profesor na Univerzitetu EU u Firenci. Ima dvoje odrasle dece sa svojom suprugom koja je po struci advokatica.

On je proevropski lider koji je za ravnopravnost u braku i priznati internacionalista, piše Euronews. Tečno govori finski, švedski, engleski, francuski i nemački jezik. Kao zagriženi sportista otišao je na univerzitet u Americi sa stipendijom za golf.

Tanjug AP/Emmi Korhonen./Lehtikuva via AP

 

Stub je izjavljivao da želi da bude predsednik koji može da ujedini zemlju. Jedna nedavna finska studija pokazala je da 40 odsto Stubovih pristalica ne bi glasalo za njegovog rivala Havista zato što je gej muškarac, dok je druga anketa otkrila da je 30 odsto finskih glasača reklo da uzima u obzir seksualnost kandidata prilikom glasanja. To je mnogo ujedinjavanja koje treba uraditi, a sam novi predsenik je na ujedinjenju i insistirao.

Euronews piše da Stup nikada nije bio stidljiv u korišćenju društvenih mreža i da je poznat po tome da voli selfije, naročito sa poznatima. 

"Za mene su društveni mediji oduvek bili spontani kanal komunikacije. Ja upravljam svojim nalogom. Shvatam rizike", napisao je Stub tada na društvenoj mreži Iks (bivšem Tviteru).

On je takođe rekao i da je bolje koristiti društvene medije za komunikaciju, uprkos rizicima, nego uopšte ne komunicirati sa ljudima.

Takođe, šale koje kruže među novinarima iz Helsinkija je da je najopasnije mesto u Finskoj ono između Aleksa Stuba i televizijske kamere.

Komentari (0)

Evropa