Region

Orban sa Spajićem dogovorio zatvaranje određenih poglavlja u pregovorima za članstvo u EU

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

23:07

Orban sa Spajićem dogovorio zatvaranje određenih poglavlja u pregovorima za članstvo u EU
Tanjug/AP/Antonio Calanni - Copyright Tanjug/AP/Antonio Calanni

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da se sa crnogorskim kolegom Milojkom Spajićem dogovorio da Crna Gora zatvori određena poglavlja u pregovorima za članstvo sa Evropskom unijom (EU) do decembra.

On je na sastanku u Budimpešti rekao da se u trenutnoj međunarodnoj situaciji kompetitivnost EU smanjuje, a da je mađarski odgovor na to nastavak procesa proširenja, prenosi CdM.

"Mnogo poglavlja već je trebalo da se zatvori, ali je Unija zapostavila politiku proširenja. Za vreme predsedavanja Mađarske, mi smo odlučni da promenimo situaciju i podržimo Crnu Goru u napretku ka EU", dodao je Orban.

Spajić je naglasio da je Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna za pristupanje 2026, a onda i punopravna članica EU 2028.

On je istakao da ceni mađarsku pomoć na putu ka EU, posebno što će ''Mađarska uložiti velike napore da Crna Gora dobije međuvladinu konferenciju već u decembru'', radi zatvaranja određenih poglavlja,

''To bi značilo da je samo godinu nakon dobijanja IBAR-a Crna Gora postigla nezaustavljiv napredak i da će biti spremna da za pristupanje EU 2026, a onda i punopravna članica 2028”, zaključio je Spajić.

Mađarska predsedava EU do 31. decembra, a od 1. januara zameniće je Poljska.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa