Region

Hrvatski ugostitelj kažnjen jer je podigao cenu kafe za jedan cent i "doveo potrošače u zabludu"

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2024

-

15:07

Hrvatski ugostitelj kažnjen jer je podigao cenu kafe za jedan cent i "doveo potrošače u zabludu"
Hrvatski ugostitelj kažnjen jer je podigao cenu kafe za jedan cent i "doveo potrošače u zabludu" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ugostitelj iz Osijeka kažnjen je sa 150 evra, a njegova kompanija sa 450 jer je u kafiću podigao cenu kafe za jedan cent nakon uvođenja evra.

Kaznu je odredio Opštinski sud u Osijeku jer je optuženi 7. januara 2023., sedam dana nakon uvođenja evra kao zvanične valute, "prilikom pružanja ugostiteljskih usluga koristio nepoštenu, odnosno agresivnu poslovnu praksu zabranjenu odredbama iz Zakona o zaštiti potrošača", prenosi N1 Hrvatska.

Kako se navodi u presudi, određene su ugostiteljske usluge naplaćivali potrošačima po cenama višim nego 31. decembra 2022, pa je tako gazirani sok od 0,25 litara naplaćivan po ceni od 2 evra, a 31. decembra 1,99 evra, odnosno cena usluge je povećana za jedan cent.

Kako se navodi u nepravosnažnoj presudi, "krivi su jer su na taj način doveli potrošače u nepovoljniji finansijski položaj koristeći uvođenje evra 1. januara 2023. kao službene valute i okolnosti u kojima se potrošači nalaze, a koje okolnosti su bitno uticale na odluku potrošača pri kupovini usluga, odnosno koristili se nepoštenom, odnosno agresivnom poslovnom praksom".

Rok za isplatu kazne je tri meseca.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa