Region

Dodik: Republika Srpska u BRIKS-u vidi svoju priliku

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2024

-

17:03

Dodik: Republika Srpska u BRIKS-u vidi svoju priliku
Milorad Dodik - Copyright Tanjug/SRNA/BORISLAV ZDRINJA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je BRIKS budućnost i veoma moćna organizacija, koja stalno raste, te da Republika Srpska vidi u tome svoju priliku.

Govoreći o 16. samitu lidera BRIKS-a koji počinje 22. oktobra u Kazanju, kojem će prisustvovati zajedno sa brojnim drugim zvaničnicima, predsednik Dodik je rekao u intervjuu Srni da je Republika Srpska dugo slušala evropske bajke, i mogla ih je slušati još godinama da i oni u EU nisu postali svesni da postoje i neke druge mogućnosti.

"Mi nećemo zatvoriti vrata za saradnju, otvoreni smo za sve one koji vide potencijal u Republici Srpskoj, mogućnost za saradnju i želju da se ona unapređuje. Ukazana nam je velika čast da možemo da se pojavimo na Samitu BRIKS-a u Kazanju. To govori o prirodi naših odnosa sa Rusijom i prijateljstvu koje pokazuje predsednik Vladimir Putin. Želimo da budemo tamo gde se priča o rastu, razvoju i novim mogućnostima saradnje", istakao je Dodik.

On je ocenio da će brzo doći dan kada će sve veći broj članica EU govoriti o važnosti saradnje sa Rusijom.

"Sada postoje neki pritisci, pa čak i pretnje, uslovljavanja, ali izbori u Americi će pokazati koliko je Evropa naivno pratila sva njihova uslovljavanja i kako se neke politike menjaju. Mi smo ostali dosledni našim politikama i neutralni u svim sukobima u koje su nas velike sile želele ugurati. Republika Srpska nastaviće da deluje u skladu sa svojim politikama i jača odnose koji su se pokazali kao izuzetno važni za nas i na globalnom planu doneli nam značajnu podršku", naveo je predsednik Srpske.

On je istakao da se danas mnogo priča o Republici Srpskoj, a da smo najviše slušali izmišljotine plasirane preko medijske mreže dela zapada koji nas je predstavljao kao secesioniste, loše momke, ali da sve što su pričali i lagali nije dalo nikakav rezultat.

Dodik je naglasio da je danas veliki broj onih koji znaju da treba razgovarati sa Republikom Srpskom, a ne pričati s drugima o nama i nametati neka svoja rešenja.

"I mi želimo da dođemo do svih njih i sa svima da razgovaramo. To što bi neki da nam komanduju, a ne mogu, to je njihov problem. Uvek ćemo biti za saradnju i dogovor, nametanja nisu u duhu srpskog naroda i nikada ih nećemo prihvatiti, kao što se nećemo obazirati i na one koji bilo šta komentarišu. Rusija i predsednik Putin su naši prijatelji, kao što su naši prijatelji i svi oni koji nam pokazuju poštovanje i uvažavaju naša prava i naš glas", konstatovao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa