Region

Miloš Bešić: Rezultati popisa u Crnoj Gori očekivani, svi politički akteri bi trebalo da budu zadovoljni

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

20:00

Miloš Bešić: Rezultati popisa u Crnoj Gori očekivani, svi politički akteri bi trebalo da budu zadovoljni
Miloš Bešić: Rezultati popisa u Crnoj Gori očekivani, svi politički akteri bi trebalo da budu zadovoljni - Copyright Euronews Srbija/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu Miloš Bešić rekao je danas da bi svi politički akteri u Crnoj Gori trebalo da budu zadovoljni rezultatima Popisa koji su objavljeni u utorak.

Rezultati Popisa, koji je sproveden u decembru prošle godine, pokazuju da se najveći broj građana 41,12 odsto izjašnjavaju kao Crnogorci, dok 32,93 procenata stanovništva čine Srbi.

Najzastupljeniji jezik u Crnoj Gori je srpski kojim govori 43,18 odsto, a 34,52 procenata priča crnogorskim jezikom.

"Ovaj popis je od svog početka, od načina na koji je iniciran do načina na koji se tražila kontrola, imao u sebi elemente političkih tenzija. Ipak, ono što je veoma dobro jeste da nemamo nikakvih posebnih primedbi na rezultate popisa. Vrlo je važno da sada imamo rezultate popisa i zbog demografskih, ekonomskih i socioloških aspekata koji mogu mnogo bolje da se kalkulišu i prosto da se te informacije prime k znanju i koriste za slične potrebe", naveo je Bešić za Tanjug.

On je podsetio je da je Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u više navrata na osnovu istraživanja saopštavao podatke vrlo bliske rezultatima dobijenim od Popisa.

"Što se tiče nas u CEDEM-u mi nemamo nikakvih iznenađenja. Ono što treba konstatovati kada su u pitanju brojke jeste činjenica da su procentulane vrednosti kada je reč o odnosu Srba i Crnogoraca na nivou Popisa iz 2003. Imamo istu informaciju kao i pre 20 godina što će reći da se u novijoj političkoj istoriji Crne Gore taj odnos snaga konsolidovao".

"Ovakav odnos u udelu stanošništva zadržaće se u budućnosti"

Broj stanovnika Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi je porastao za četiri procenta u odnosu na popis iz 2011. godine, dok je broj jedan jedan broj manje građana koji se deklarišu kao Crnogorci.

Bešić smatra da se će se ovakav odnos u udelu stanošništva zadržati u budućnosti.

"Imamo četiri procenta više Srba nego 2011. godine, ali je referentniji Popis iz 2003. u odnosu na koji je jedan procenat više Srba, a jedan procenat manje Crnogoraca. Mislim da će taj odnos u nekoj doglednoj budućnosti da se zadrži", izjavio je Bešić.

Profesor se osvrnuo na to što je broj popisanih Muslimana prepolovljen između dva popisa.

"Aktivizam bošnjačke političke i verske zajednice i svih bošnjačkih lidera je učinio svoje i tu vidimo da imamo značajno smanjenje Muslimana i sada imamo nešto veći broj Bošnjaka. Sve ostalo je u granicama kako smo i predvideli. Ništa dramatično se nije desilo. Imamo unazad 20 godina manje-više stabilnu etno-strukturu društva" rekao je Bešić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa