Region

Šest radnika Luke Bar od sutra na ispitivanju u Beogradu

Komentari

Autor: Tanjug

16/10/2024

-

12:58

Šest radnika Luke Bar od sutra na ispitivanju u Beogradu
Šest radnika Luke Bar od sutra na ispitivanju u Beogradu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šest lučkih radnika iz Bara, kod kojih je ustanovljena najveća koncentracija olova u krvi, sutra će sanitetskim vozilom Kliničkog centra Crne Gore u Podgorici biti transportovano u beogradski Institut "Dr Dragomir Karajović".

To je za podgorički "Dan" rečeno u podgoričkom KC CG, dok će ostali ostati u toj podgoričkoj medicinskoj ustanovi radi dijagnostike i daljeg lečenja.

Šest lučko-transportnih radnika kompanije Port of Adrije (PoA), kod kojih je ustanovljena najveća koncentracija olova u krvi, biće upućeni u Institut za medicinu rada Srbije "Dr Dragomir Karajović" u Beogradu, gde će biti obavljena dodatna ispitivanja.

Pregled je planiran za sutra, a transport radnika do Beograda će biti obavljen sanitetskim vozilom Kliničkog centra Crne Gore (KC CG), rekli su iz tog centra.

Podgoričke Vijesti obelodanile su ranije da je 58 od 63 testirana radnika kompanije PoA imaju povišen nivo olova u krvi, da su se obraćali izabranim lekarima, jedan od njih i Institutu za javno zdravlje, ali da pomoć nisu dobili.

Reč je o radnicima kompanije PoA, privatizovanog dela Luke Bar koji, između ostalog, rade pretovar ruda i teških metala.

Visoka koncentracija olova

Predsednik Opštine Bar Dušan Raičević poručio je juče da je zabrinut zbog saznanja da su građani Bara u kontinuitetu trovani, a da je sve to neko pokušao da zataška. On zahteva od nadležnih državnih organa da se hitno pozabave ovim problemom i građanima Bara, što pre ponude konkretne odgovore i održiva rešenja.

"Odgovornost svih na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja obavljaju pretovar tereta u Luci Bar, ali i nadležnih državnih institucija je negde zakazala i omogućila da se ovo kontinuirano trovanje sakriva duže od godinu dana od očiju javnosti, a za to će neko morati da odgovara i pruži odgovore građanima Bara i njihovim porodicama, rekao je Raičević.

On je podsetio da su merenja koja je objavio CETI potvrdila da je još 2023. godine u okruženju Luke Bar koncentracija olova bila veoma visoka, a arsena čak deset puta veća u odnosu na propisanu vrednost, o čemu je nadležna Agencija za zaštitu životne sredine tek sada obavestila javnost.

"A saznajemo da je i Institut za javno zdravlje preporučio i zatvaranje izvora zagađenja, i sve to tek nakon što je kod 58 radnika potvrđen povišen nivo olova u krvi i ozbiljno im ugroženo zdravlje", kazao je Raičević.

Dozvoljena vrednost olova u krvi je 28, a prema izvoru ovog lista, kod dela radnika ta vrednost je tri ili više puta veća, dok jedan od njih navodno ima koncentraciju olova u krvi 119.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa