Region

Božinović: Hrvatska bila predmet neosnovanih napada kada je reč o migracijama

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2024

-

09:46

Božinović: Hrvatska bila predmet neosnovanih napada kada je reč o migracijama
Božinović: Hrvatska bila predmet neosnovanih napada kada je reč o migracijama - Copyright Tanjug/HINA/Admir Buljubašić

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović tvrdi da je Hrvatska često bila predmet neosnovanih napada kada je reč o ilegalnim migracijama, najavio novi promenu kontrole ulaska i izlaska iz trećih zemalja u EU i istakako da u "ovom trenutku niko nema jasnu sliku onoga što nas očekuje.

On je za Dnevnik HRT-a rekao da su na sastanku ministara unutrašnjih poslova zemalja EU U Luksemburgu  migracije bile glavna tema.

"Oseća se da narativ na evropskom nivou sve više ide prema pitanjima bezbednosti i zaštiti granica. Nismo puštali, ne puštamo i nećemo puštati sve one koje možemo u skladu sa zakonom da zaustavimo", rekao je Božinović.

Govoreći o kontroli ulaska u zemlje EU iz trećih zemalja, Božinović je rekao da će to biti odloženo, a da je trebalo da počne od 8. novembra na svim graničnim prelazima istovremeno.

"Mi smo ispunili kao Hrvatska sve uslove, upravo zato da ne bi neko kazao da je Hrvatska među onim zemljama koje nisu spremne. Znali smo od samog početka da je to velika promena i kad god to krenulo, a zato je bolje možda da ide postupno, biće sigurno velikih gužvi i moramo se pripremiti kako da sve to umanjimo", rekao je Božinović.

Govoreći o ilegalnim migracijama, Božinović je istakao da je, kako je naveo, "Hrvatska jedna od retkih zemalja koja ne mora bitno da menja pristup ovom problemu, ni u komunikaciji, ni u policijskom postupanju".

Hrvatska je, dodao je, često bila predmet neosnovanih napada, ali je "obezbedial sve uslove da uđe u Šengen", zaključio je Božinović.

Londonski Gardijan objavio je u petak tekst u kojem se tvrdi da postoje dokazi da se hrvatska granična policija neprimereno ponaša prema migrantima, tražiocima azila, da im pali dokumenta i da ih vraća na teritoriju BiH, što je  iz Božinovićevog resora demantovano.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa