Region

CIK: U BiH obrađeno 59,88 odsto glasova sa redovnih biračkih mesta, stigla 164 prigovora

Komentari

Autor: Tanjug

07/10/2024

-

09:20

CIK: U BiH obrađeno 59,88 odsto glasova sa redovnih biračkih mesta, stigla 164 prigovora
Tanjug/AP/Armin Durgut - Copyright Tanjug/AP/Armin Durgut

veličina teksta

Aa Aa

Centralna izborna komisija BiH (CIK) do ponoći je obradila podatke za izbor gradonačelnika i načelnika sa 59,88 odsto redovnih biračkih mesta.

Predsednica CIK-a Irena Hadžiabdić rekla je sinoć na konferenciji za novinare da će CIK u naredna 24 časa još dva puta objaviti preliminarne rezultate na svom sajtu, prenosi Srna.

"Osvežavanje preliminarnih rezultata na zvaničnoj stranici CIK-a biće sutra ujutro u 9.00 časova i u 15.00 časova", pojasnila je Hadžiabdićeva i dodala da će u narednih pet dana rezultati biti ažurirani u 15.00 časova, i posle toga svakih 48 časova, sve do konačnih službenih rezultata.

Hadžiabdić je rekla da je odaziv birača na redovnim biračkim mestima bio 47,73 odsto, bez podataka za dva biračka mesta. Prema njenim rečima, CIK je dobio 164 prigovora u vezi sa kršenjem izborne tišine i prijave sa 72 biračka mesta.

"Već su počeli da stižu i zahtevi političkih subjekata za poništenje izbora. Nama preostaje da se bavimo planiranjem organizacije odloženih izbora", rekla je ona.

Dodala je i da CIK nije razmatrao raspisivanje izbora u onim lokalnim zajednicama u kojima su izbori odloženi zbog elementarnih nepogoda, navodeći da će se u najkraćem roku razgovarati sa predstavnicima opštinskih izbornih komisija u Kiseljaku i Kreševu, jer obim razaranja u ovim opštinama nije bio veliki kao u Jablanici.

"Kiseljak je tražio odlaganje na samo sedam dana, tako da će naši planovi biti da se izbori, koji su odloženi, u opštinama koje su u stanju da ih brzo pripreme dogode što pre, ali ne želimo da stvaramo dodatni problem opštinama koje to još nisu u stanju", rekla je Hadžiabdić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa