Region

Euronews Srbija u Kiseljaku posle katastrofalnih poplava: "Kad neko dođe da pomogne, ne znamo odakle da počnemo"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2024

-

17:06

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nastavlja se potraga za nestalim licima nakon katastrofalnih poplava i klizišta koji su pogodili Bosnu i Hercegovinu. Danas su ispod ruševina u Donjoj Jablanici izvučena još dva tela, čime je broj žrtava, prema nezvaničnim informacijama, povećan na 20. U Jablanici su na terenu brojne spasilačke ekipe, a stiže i 36 spasilaca iz Srbije. Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, saopštio je da je ponuđena pomoć i u mehanizaciji, kao i helikopteri za spasavanje. Teška situacija je i u opštinama Konjic, Kiseljak i Fojnica.

Reporterka Euronews Srbija koja se nalazi u Kiseljaku ističe da je u tom mestu u toku sanacija štete. Napominje da je u noći između četvrtka i petka bujica nanela ogromnu količinu vode, šuta, i drveća.

Kako kaže, do skoro je na mestu gde je nekada bio mali trg mogla da se vidi ogromna količina raznog otpada i guma, s obzirom da u Kiseljaku postoji mnogo automehaničarskih radnji. Čini se da je bujica nosila sve pred sobom.

Kiseljak se nalazi na tri reke, a voda je ušla u kuće koje su njihovoj blizini. U podrumima, prizemljima, čak i na prvim spratovima sve je odneto ili je nakvašeno. U mnogim kućama nema struje. Kako javlja naša reporterka, opština je preporučila građanima da ne konzumiraju vodu,, jer je bujica odnela i deo vodovodne mreže. 

Dete spaseno kroz prozor

Meštani sa kojima je razgovarala ističu da je najteža situacija vila u petak ujutru. Tokom noći je padala kiša, ali oni zbog mraka nisu bili svesni šta se dešava. Oko četiri ili pet sati ujutru voda i blato su počelid a ulaze u kuće. Neki građani su se evakuisali tako što su izlazili kroz prozore. Jedna osoba iz Kiseljaka je stradala. 

Tanja Ivičević opisuje da je njena kuća bila pod vodom i da je sve počelo da pluta.

"Meni je bilo samo na umu kako da spasim dete u tom trenutku. Zvala sam sve moguće službe da dođu, da ga odvedu. Međutim, bilo je neprohodno i nije se moglo prići. Na kraju su došli i spasili ga. Kroz prozor sam ga izvela", rekla je Ivičević za Euronews Srbija.

Dragana Vidović Marić je navela da je još u šoku. 

"Kad neko dođe da pomogne, ne znamo odakle da počnemo. Prvo moraju sve stvari da se pobacaju, kamioni da ih odnesu. Nemam ni dobar prilaz, imala sam uređeno dvorište za život, ali se ovome nisam nadala", rekla je ova meštanka Kiseljaka.

Inače, po mnogim dvorištima uopšte ne može da se korača. Količina blata koja se u njima nalazi prelazi jedan metar. Građani su solidarni i mnogo je volonterskih ekipa sa namirnicama i vodom. Na terenu je i teška mehanizacija, ali mnogi delovi mesta su nepristupačni.

Kada je reč o ostalim delovima BiH, i dalje je najteža situacija u Donjoj Jablanici. Civilima i medijima je zabranjen pristup pojedinim delovima zato što ekipe civilne zaštite i spasioci pokušavajud a dođu do nestalih.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa