Region

Anušić: Hrvatska očekuje kompletnu eskadrilu helikoptera "Blek Houk" do 2028. godine

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

13:03

Anušić: Hrvatska očekuje kompletnu eskadrilu helikoptera "Blek Houk" do 2028. godine
Anušić: Hrvatska očekuje kompletnu eskadrilu helikoptera "Blek Houk" do 2028. godine - Copyright Tanjug/HINA

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska očekuje da će do 2028. imati kompletnu eskadrilu helikoptera "Blek Houk" (Black Hawk), saopštio je danas ministar odbrane i potpredsednik Vlade Ivan Anušić, koji je u službenoj poseti SAD.

Anušić je istakao da su SAD kjučan strateški partner Hrvatske u oblasti odbrane, saopšteno je iz Ministarstva odbrane (MORH).

"Zajednički radimo na opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske borbenim vozilima 'Bredli' (Bradley) i do kraja godine njih osam biće predato našim Oružanim snagama na korišćenje", rekao je Anušić tokom posete Nacionalnoj gardi Minesote.

Četiri helikoptera "Blek Houk" već koristi Hrvatsko ratno vazduhoplovstvo, a uz podršku američke administracije nabaviće još osam tih letilica.

"Očekujemo da ćemo do 2028. godine imati kompletnu eskadrilu", kazao je Anušić.

Anušić se sastao sa komandantom Nacionalne garde Minesote generalom Shawnom Mankeom, pri čemu je potvrđena izvrsna saradnja HV-a i Nacionalne garde Minesote. Razgovaralo se o planovima vezanim uz modernizaciju Hrvatske vojskei aktualnoj bezbednosnoj situaciji u svetu.

Hrvatska već 28 godina aktivno sarađuje sa Nacionalnom gardom Minesote u okviru Programa državnog partnerstva (SPP), koji je znatno doprineo razvoju sposobnosti i modernizaciji OSRH, navodi se u saopštenju MORH.

Komentari (0)

Evropa