Region

Viši sud u Podgorici blokirao imovinu Katniću u postupku finansijske istrage

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2024

-

14:15

Viši sud u Podgorici blokirao imovinu Katniću u postupku finansijske istrage
Milivoje Katnić i Saša Čađenović - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Podgorici je u postupku finansijske istrage doneo privremenu meru i blokirao imovinu bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću, koji se nalazi u pritvoru od 14. aprila ove godine.

Katnić je u pritvoru zbog sumnje da je izvršio krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja, a informaciju o blokadi imovine potvrdila je za podgorički Dan samostalna savetnica za odnose sa javnošću Višeg suda Marija Raković.

Odluka je usledila nakon što se Katnić detaljno izjasnio o poreklu imovine, prihodima, ali i o građevinskim radovima koji su preduzimani na njegovom posedu.

"Veštačenjem je utvrđeno da ukupna imovina bivšeg glavnog specijalnog tužioca u selima Barjamovica i Grbe iznosi milion i pedeset hiljada evra", saopštio je u jednom od ranijih medijskih istupa glavni specijalni tužilac Vladimir Novović.

Tužilaštvo još uvek istražuje da li je bivši tužilac zajedno sa nekadašnjim policijskim funkcionerom Zoranom Lazovićem radio u korist kavačkog kriminalnog klana tako što nisu postupali na osnovu materijala koje im je dostavio Europol pre tri godine, a koji je sadržao dešifrovanu komunikaciju vođa kriminalnih grupa preko "skaj" aplikacije. 

Navodno se govorilo o planovima za šverc narkotika i pripremama likvidacija vođa suprotstavljenog "škaljarskog klana". Sukob "kavačkog" i "škaljarskog" klana za prevlast na tržištu narkotika traje od 2014. godine.

Novović je tom prilikom naveo da je pomenuti iznos bio potreban da bi se izgradili objekti, pomoćni objekti, bazeni, ograde i sve ostalo. Iz fotografija snimljenog terena u Barjamovici, kazao je Novović, proizilazi da su svi ti objekti građeni od marta 2019. do 2023. godine. Da bi se izgradili objekti u Barjamovici, kako je rekao, neophodno je bilo utrošiti 735.000 evra.

"U isto vreme, u periodu od oktobra 2020. do novembra 2022. godine, okrivljeni Katnić je poklonio kćerki za kupovinu stana 50.000 evra, a sinu 106.000 evra i ta sredstva se i dalje nalaze na njegovom računu. Ovo znači da su od kraja marta 2019. do 2023. godine njegovi troškovi aproksimativno iznosili oko 900.000 evra. Svi prihodi njegove porodice iznosili su oko 205.000 evra, bez odbitaka troškova života, naveo je glavni specijalni tužilac ranije.

Iako se Katnić izjasnio da je sve što se navodi stekao pre 2019. godine, od kada mu se stavlja na teret da je navodno dio organizovane kriminalne grupe, Novović kaže da SDT poseduje orto-foto snimak iz sela Barjamovica, na kojem se vidi da tih objekata u to vreme nije bilo.

Tužilac je naglasio i da Katnić, kad su pretresani objekti u Barjamovici, nije imao bilo kakvih primedbi da se radi o objektima koji pripadaju drugim osobama.

U međuvremenu, SDT je pokrenulo novu istragu protiv Katnića zbog postojanja sumnje da je izvršio krivično elo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je, navodno, tokom sukoba na području Cavtata i opštine Konavle u Hrvatskoj, za vreme rata 1991–1992. godine, postupao suprotno Ženevskoj konvenciji o zaštiti građanskih lica.

U tužilačkim spisima piše da je on navodno nečovečno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, telesno povređivao i vređao njihovo dostojanstvo.

Bivši GST je na saslušanju negirao da ima veze sa ratnim zločinima, navodeći da je u pitanju njegov politički progon jer je bio glavni specijalni tužilac u predmetu "državni udar".
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa