Region

Direktor Uprave za statistiku Crne Gore: Izvanredan rezultat, 98 odsto podataka iz popisa upareno sa podacima MUP-a

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2024

-

11:13

Direktor Uprave za statistiku Crne Gore: Izvanredan rezultat, 98 odsto podataka iz popisa upareno sa podacima MUP-a
Direktor Uprave za statistiku Crne Gore: Izvanredan rezultat, 98 odsto podataka iz popisa upareno sa podacima MUP-a - Copyright Printscreen/rtcg.me

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Uprave za statistiku Crne Gore (Monstat) Miroslav Pejović izjavio je danas da je postignut izvanredan rezultat jer se 98 odsto podataka prikupljenih popisom stanovništva uparilo sa podacima MUP-a. To je izvanredan rezultat statistički gledano, ocenio je Pejović.

On je na sednica Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa istakao da se uparivanje podataka vršilo po matičnom broju, po imenu i prezimenu, po datumu rođenja, imenu oca i majke, mestu rođenja, prebivalištu. 

Pojasnio je da se 98 odsto podataka iz popisa uparilo sa podacima iz MUP-a, a preostala dva procenta (što čini 18.000 građana) su proveravani ručno.

Nakon unosa podataka, vršene su višestruke konstantne provere podataka kao i statističko-logičke kontrole kako bi se ubrzala sama dinamika podataka, objava podataka nakon što se izvrši proces provere od građana i uparivanje sa podacima MUP-a, pojasnio je Pejović.

"Nakon uspešno realizovanih tendera, završene su sve aktivnosti u vezi sa softverom koji će biti pušten danas u 11 sati. Uprava za statistiku je, kako bi olakšala građanima, pripremila uputstvo za korišćenje samog softvera koje smo objavili. Dostupno je na više jezika", naveo je Pejović.

Kako bi građani mogli ostvariti uvid u podatke softvera potrebni su im podaci sa popisnice, rekao je Pejovići dodao da će izaći u susret građanima koji nisu informatički pismeni.

Ponovio je da će 15. oktobra biti objavljeni konačni rezultati popisa, a tog dana će objaviti podatke o broju stanovnika Crne Gore po opštinama, po polu i starosti, o etničko-kulturološkim karakteristikama i podatke o državljanstvu.

Komentari (0)

Evropa