Region

Euronews Region: Hapšenja Srba u Hrvatskoj i kazne za remećenje javnog reda i mira - šta je cilj ovakve prakse?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/09/2024

-

10:32

Euronews Region: Hapšenja Srba u Hrvatskoj i kazne za remećenje javnog reda i mira - šta je cilj ovakve prakse?
Euronews Region: Hapšenja Srba u Hrvatskoj i kazne za remećenje javnog reda i mira - šta je cilj ovakve prakse? - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Večeras u 20 časova emisija Euronews Region nastavlja da obrađuje najaktuelnije regionalne teme.

Zbog objave na društvenim mrežama glumac Sergej Trifunović kažnjen je pred Prekršajnim sudom u Splitu sa dva meseca zatvora uslovno, a potom mu je i boravak u Hrvatskoj otkazan. Pre Trifunovića, koji je prošle godine već kažnjavan i proteran iz drugog razloga, 14 Srba je, u toj zemlji, bez prethodnog prekršaja, kažnjeno za remećenje javnog reda i mira i osuđeno uglavnom na kaznu od 15 dana zatvora zbog objava na društvenim mrežama.

Opšti sud u Šibeniku praksu kažnjavanja zatvorom zbog prekršaja na društvenim mrežama započinje 2017, u saradnji sa šibensko-kninskom policijom intenzivira nad Srbima poreklom iz okoline Knina poslednje dve godine i ne primenjuje na državljane hrvatske nacionalnosti.

Autorka emisije Euronews Region Dragana Pejović će o tretmanu koji su osuđenici imali u hrvatskim institucijama, cilju ove sudske prakse, njenom pravnom osnovu i političkom kontekstu razgovarati sa dvoje hapšenih i osuđenih Nemanjom Berićem i Milenom Borjan i glavnim i odgovornim urednikom portala "Pištaljka" Vladimirom Radomirovićem.  

Euronews Region autorke Dragane Pejović gledajte ponedeljkom od 20h

Komentari (0)

Evropa